Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Czy Twoja kolacja wigilijna jest już zaplanowana od A do Z? Jeżeli jeszcze nie, to koniecznie dopisz do świątecznego menu kutię - słodki i sycący deser, który podawany jest zazwyczaj tylko raz w roku. Zobacz nasz przepis na tradycyjną kutię.

makowki-77592_1280

składniki:

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańcza.
  • 3 garści orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • dodatkowe owoce lub bakalie: migdały, daktyle, figi, skórka pomarańczy, mandarynki

przyrządzanie:

  • Namocz pszenice w zimnej wodzie i zostaw na noc. Dzięki temu ziarna będą miękkie.
  • Po tym czasie pszenicę zalej wrzątkiem i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Ziarna nie mogą się rozgotować ani przypalić.
  • Mak zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin. Następnie zmiel w maszynce do mięsa.
  • Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na około 30 minut.
  • Orzechy włoskie posiekaj. Możesz także lekko je podprażyć.
  • Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
  • Skórkę z pomarańcza lekko podsmaż na patelni.
  • Dodatkowe bakalie lub owoce pokrój.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.

 

Znasz ciekawy przepis? Podziel się nim i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)