Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem

4 egzotyczne warzywa, które koniecznie powinniście spróbować!

4 egzotyczne warzywa, które koniecznie powinniście spróbować!

Pyszne tartaletki z porzeczkami!

Pyszne tartaletki z porzeczkami!

Sałatka na ciepło z jarmużem

Sałatka na ciepło z jarmużem

Lemon curd. Krem cytrynowy

Lemon curd. Krem cytrynowy

Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii

Domowy tort migdałowy

Domowy tort migdałowy

Kurczak panierowany w pumperniklu

Kurczak panierowany w pumperniklu

3 powody, dla których warto PIĆ WINO!

3 powody, dla których warto PIĆ WINO!

Makaron razowy

Makaron razowy

Błyskawiczna chałwa waniliowa

Błyskawiczna chałwa waniliowa

Czekowiśnia czyli dżem z niespodzianką

Czekowiśnia czyli dżem z niespodzianką

Pierogi z rabarbarem – przepis wg. Justyny Pląskowskiej

Pierogi z rabarbarem – przepis wg. Justyny Pląskowskiej

6 ciekawostek o glonach wakame. Warto je jeść?

6 ciekawostek o glonach wakame. Warto je jeść?

Zdrowy obiad: kurczak nadziewany kurkami i komosa ryżowa z ciecierzycą!

Zdrowy obiad: kurczak nadziewany kurkami i komosa ryżowa z ciecierzycą!

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami

Łagodny sos żurawinowy

Intensywny smak przesmażonej żurawiny łagodzi w tym niezwykle oryginalnym sosie majonez połączony z jogurtem naturalnym

czas: 5 minut

liczba porcji: 4

składniki:
3 łyżki przesmażonej żurawiny (domowej lub ze sklepu)
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, szczypta pieprzu
ew. kilka kropli soku z cytryny

przyrządzanie:

Składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli korzystamy z żurawiny kupowanej z sklepie (jest zazwyczaj dość słodka), dodajmy nieco soku cytrynowego.

uwagi:
Tak przygotowanego sosu używać można do drobiowych lub rybnych pulpetów, dań z serem, pieczonych mięs itd.

loading...

Podobne artykuły

5 Komentarzy

  1. ilonka1
    3 kwietnia 2011 at 17:26 Odpowiedz

    wlasnie szukalam takiego przepisu na sos.Dzieki!

  2. to ja
    21 grudnia 2011 at 18:37 Odpowiedz

    a czy tego sosu nie trzeba zmiksować – czy owoce mają być w całości?

  3. to ja
    28 grudnia 2011 at 11:35 Odpowiedz

    sama sobie odpowiedziałam na pytanie o miksowanie sosu – otóż trzeba. Radziłabym także najpierw namoczyć żurawinę w niewielkiej ilości wody, bo taka sucha (ze sklepu) jest twarda i miksowanie kiepsko idzie.

  4. Monia
    30 grudnia 2011 at 12:08 Odpowiedz

    Prosty i szybki do zrobienia ..tego potrzebowałam …Dzieki

  5. Kinia
    29 kwietnia 2014 at 13:50 Odpowiedz

    Rewelacja, dzięki temu mój mąż wkońcu mnie doceni…

Zostaw komentarz.

*