Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

Ciasteczka z kawałkami białej i ciemnej czekolady

Ciasteczka z kawałkami białej i ciemnej czekolady

Caprese na patyku

Caprese na patyku

Owocowe szaszłyki z jogurtem greckim

Owocowe szaszłyki z jogurtem greckim

Czosnkowe tagiatelle z krewetkami

Czosnkowe tagiatelle z krewetkami

6 ciekawostek o BURAKACH

6 ciekawostek o BURAKACH

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Pieczony leszcz w ziołach

Pieczony leszcz w ziołach

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

5 ciekawostek o CIECIORCE

5 ciekawostek o CIECIORCE

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Jajka wysadzone w bułce!

Jajka wysadzone w bułce!

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Łagodny sos żurawinowy

Intensywny smak przesmażonej żurawiny łagodzi w tym niezwykle oryginalnym sosie majonez połączony z jogurtem naturalnym

czas: 5 minut

liczba porcji: 4

składniki:
3 łyżki przesmażonej żurawiny (domowej lub ze sklepu)
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, szczypta pieprzu
ew. kilka kropli soku z cytryny

przyrządzanie:

Składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli korzystamy z żurawiny kupowanej z sklepie (jest zazwyczaj dość słodka), dodajmy nieco soku cytrynowego.

uwagi:
Tak przygotowanego sosu używać można do drobiowych lub rybnych pulpetów, dań z serem, pieczonych mięs itd.

Podobne artykuły

5 Komentarzy

  1. ilonka1
    3 kwietnia 2011 at 17:26 Odpowiedz

    wlasnie szukalam takiego przepisu na sos.Dzieki!

  2. to ja
    21 grudnia 2011 at 18:37 Odpowiedz

    a czy tego sosu nie trzeba zmiksować – czy owoce mają być w całości?

  3. to ja
    28 grudnia 2011 at 11:35 Odpowiedz

    sama sobie odpowiedziałam na pytanie o miksowanie sosu – otóż trzeba. Radziłabym także najpierw namoczyć żurawinę w niewielkiej ilości wody, bo taka sucha (ze sklepu) jest twarda i miksowanie kiepsko idzie.

  4. Monia
    30 grudnia 2011 at 12:08 Odpowiedz

    Prosty i szybki do zrobienia ..tego potrzebowałam …Dzieki

  5. Kinia
    29 kwietnia 2014 at 13:50 Odpowiedz

    Rewelacja, dzięki temu mój mąż wkońcu mnie doceni…

Zostaw komentarz.

*