Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Zupa krem ze świeżego ogórka

Zupa krem ze świeżego ogórka

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Smażony ryż z curry i jajkiem

Smażony ryż z curry i jajkiem

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Łagodny sos żurawinowy

Intensywny smak przesmażonej żurawiny łagodzi w tym niezwykle oryginalnym sosie majonez połączony z jogurtem naturalnym

czas: 5 minut

liczba porcji: 4

składniki:
3 łyżki przesmażonej żurawiny (domowej lub ze sklepu)
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, szczypta pieprzu
ew. kilka kropli soku z cytryny

przyrządzanie:

Składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli korzystamy z żurawiny kupowanej z sklepie (jest zazwyczaj dość słodka), dodajmy nieco soku cytrynowego.

uwagi:
Tak przygotowanego sosu używać można do drobiowych lub rybnych pulpetów, dań z serem, pieczonych mięs itd.

Podobne artykuły

5 Komentarzy

  1. ilonka1
    3 kwietnia 2011 at 17:26 Odpowiedz

    wlasnie szukalam takiego przepisu na sos.Dzieki!

  2. to ja
    21 grudnia 2011 at 18:37 Odpowiedz

    a czy tego sosu nie trzeba zmiksować – czy owoce mają być w całości?

  3. to ja
    28 grudnia 2011 at 11:35 Odpowiedz

    sama sobie odpowiedziałam na pytanie o miksowanie sosu – otóż trzeba. Radziłabym także najpierw namoczyć żurawinę w niewielkiej ilości wody, bo taka sucha (ze sklepu) jest twarda i miksowanie kiepsko idzie.

  4. Monia
    30 grudnia 2011 at 12:08 Odpowiedz

    Prosty i szybki do zrobienia ..tego potrzebowałam …Dzieki

  5. Kinia
    29 kwietnia 2014 at 13:50 Odpowiedz

    Rewelacja, dzięki temu mój mąż wkońcu mnie doceni…

Zostaw komentarz.

*