Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Lasagne z jarmużem i sosem beszamelowym

Oto nietypowa propozycja na lasagne w wersji wegetariańskiej! Jarmuż i sos beszamelowy idealnie pasują do włoskiego makaronu.

IMG_7746

składniki:

  • makaron lasagne
  • jarmuż
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • olej rzepakowy
sos:
  • 2 Szklanki mleka
  • ¼ Kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 Szczypta gałki muszkatołowej

przyrządzanie:

1. Jarmuż dokładnie płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na dużą patelnię, dolewamy trochę wody i dusimy.

2. Gotujemy makaron.

3. Szatkowany czosnek dodajemy do jarmużu, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

4. Przygotowujemy beszamel: Masło topimy na małym ogniu, do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy na zmianę makaron i jarmuż.

6. Całość zalewamy beszamelem.

7. Tarkujemy ser i posypujemy na wierzch.

8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

ZOBACZ TEŻ: Domowa włoska lasagne
loading...