Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

Koktajl ananasowy z miodem

Koktajl ananasowy z miodem

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Lekkie przekąski na wakacyjne dni

Okres wakacji to czas nie tylko zasłużonego wypoczynku, ale też więcej okazji do spotkań w gronie znajomych i bliskich. Chcesz ich należycie ugościć a brakuje ci pomysłu na ciekawą, wakacyjną i prostą przekąskę? Sprawdź nasze propozycje!

Oprócz ciasteczek czy świeżych owoców, swoim gościom możesz zaproponować nietypowe, smaczne i zdrowe, a w dodatku proste w przygotowaniu, wakacyjne przekąski. Wybraliśmy dla was 10 najlepszych, które mogą pozytywnie zaskoczyć waszych gości.

Bruschetta to jedna z najpopularniejszych wakacyjnych przekąsek Źródło: www.foodiesathome.com

Bruschetta to jedna z najpopularniejszych wakacyjnych przekąsek
Źródło: www.foodiesathome.com

  • Bruschetta – sposobów na przygotowanie tego rodzaju przystawki jest mnóstwo – standardowo z pomidorami i bazylią, czy też bardziej kreatywnie – oliwą, salami, serem feta, gorgonzolą, miodem, łososiem czy serem mascarpone. Do wyboru, do koloru…
  • Prażone orzechy – wrzuć na rozgrzaną patelnię garść orzechów nerkowca i podsmaż przez 5 minut. Następnie dodaje łyżkę masła, dwie łyżki zmielonego rozmarynu (najlepiej świeżego) oraz trochę soli i pieprzu dla smaku. Najlepiej podawać je ciepłe, od razu po zdjęciu z patelni.
  • Szaszłyki – zawsze dobrze jest mieć trochę sera i salami w lodówce. W połączeniu z plasterkami jabłka oraz owocami winogron możemy skomponować bardzo ciekawe szaszłyki, nie włączając nawet piekarnika czy kuchenki!
  • Małe babeczki – robi się je szybko (a właściwie robią się same w piekarniku), a ich zawartość zależy tylko i wyłącznie od waszej wyobraźni. Można je zrobić z serem cheddar, bądź z dodatkiem szynki czy boczku. Posypane szczypiorkiem smakują wyśmienicie!

Lekkie przekąski na wakacyjne dni: Małe babeczki

  • Ser topiony z galaretką – na talerzu wyłożyć sporą porcję sera topionego i wylać na niego galaretkę o smaku żurawiny z wcześniej dodaną ostrą papryką. Można serwować razem z krakersami i przekonać się, czy gościom smakuje połączenie ostrego ze słodkim.
  • Dip z toffee – zmiksuj ¾ szklanki brązowego cukru, 25 dag serka homogenizowanego, pół szklanki cukru pudru i łyżeczkę wanilii. Do tego dosyp pokruszony batonik toffee. Całość można podawać z kawałkami jabłka lub krakersami.

 

Lekka i krucha słomka ptysiowa Brześć. Źródło: www.brzesc.pl

Lekka i krucha słomka ptysiowa Brześć.
Źródło: www.brzesc.pl

  •  Kruche przekąski – ich wybór na rynku jest stosunkowo duży, a chcąc nieco odejść od tradycyjnych ciasteczek, możemy na stole postawić chociażby słomkę ptysiową Brześć. Lekka, posypana kryształkami cukru, idealnie nadaje się do chrupania przy kawie czy herbacie.
  • Parówki w cieście – można je przygotować w szybki i prosty sposób. Parówki owinąć w ciasto francuskie i plaster sera żółtego (wedle uznania można dodać pieczarki, cukinię bądź czerwoną paprykę) i piec w piekarniku, aż ciasto stanie się chrupkie. Nieco inna forma hot-dogów, ale równie smaczna.
  • Makaronowe szaszłyki – lekka przekąska, do której przygotowania wystarczy zamarynowanie gotowanego tortellini, kawałków mozzarelli i pomidorów cherry w sosie włoskim. Każdy ze składników nakłuwać na wykałaczkę naprzemiennie z całymi liśćmi bazylii. Efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie.
  • Ser brie z żurawiną – połączenie tych dwóch składników wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje. Piecz ser w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 325 stopni. Wyjmij z piekarnika, nałóż żurawinę i posyp migdałami. Piecz przez kolejnych pięć minut, również można podawać z krakersami.

Jak widać przygotowanie niekonwencjonalnych, wakacyjnych przystawek nie musi być trudne, wystarczy jedynie wcześniej zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Smacznego!