Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Letnie sałatkowe trendy

Letnie sałatkowe trendy

Gusta Polaków zmieniają się adekwatnie do pory roku. Jesienią chętniej sięgamy po kaloryczne posiłki, między innymi te z kuchni włoskiej. Wraz z końcem zimy zaczynamy tęsknić za smakiem świeżych warzyw i owoców, a ulubione makarony zamieniamy na lekkie i orzeźwiające sałatki. Jedni jedzą je ze względu na ich wartości odżywcze, inni traktują jako dobry sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Każda z tych możliwości jest dobrym pretekstem do rozpoczęcia sezonu sałatkowego.

Upalne dni i gorące wieczory skutecznie zniechęcają nas do spożywania ciężkich i tłustych potraw. Zamiast nich, wybieramy posiłki, które nasycą głód, ale nie sprawią, że poczujemy się ciężko. Sałatka to idealne danie na tę porę roku. Warzywa w niej zawarte dostarczają cennych minerałów i witamin, są także świetnym źródłem błonnika, dlatego tak wielu z nas decyduje się
na wybór tej potrawy.

W tym sezonie największą popularnością cieszy się wykorzystywanie świeżych i dostępnych tylko w tej porze roku nowalijek. Coraz większe zainteresowanie zyskuje także rukola – komentuje szef kuchni łódzkiego lokalu Da Grasso.

Jeżeli chcemy, aby sałatka była nie tylko zdrowa, ale także pożywna, warto dodać do niej mięso. Najczęściej wybieranym jest drób, szczególnie kurczak. Wszyscy Ci, którzy wolą rybę, mogą dodać do sałatki cieszącego się popularnością łososia bądź tuńczyka.

Latem odchodzimy także od ciężkich sosów z dodatkiem majonezu. Zamiast tego stawiamy na lekkie dressingi na bazie oliwy, delikatnie przełamanej musztardą i sokiem z cytryny.

Ulubioną sałatką Polaków jest niewątpliwie sałatka cezar. Ten trend zauważamy także w Da Grasso. Lekki, kremowy sos, pieczony kurczak i mix sałat to prosty przepis, który jest naszym sałatkowym hitem – komentuje Magdalena Piróg, Wiceprezes Da Grasso.

Najważniejsze jest to, aby nie bać się eksperymentować, zarówno w kuchni, jak i podczas wyboru nowych, do tej pory nie znanych nam połączeń proponowanych przez restauratorów. Lato to okres roku najbardziej obfitujący w warzywa. Warto więc z tego korzystać, póki na rynku dostępne są świeże i lokalne produkty.