Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pancakes z malinami

Pancakes z malinami

Lody z mrożonych bananów

Lody z mrożonych bananów

35 NIESAMOWITYCH sztuczek w kuchni

35 NIESAMOWITYCH sztuczek w kuchni

Jak można wykorzystać ŻURAWINĘ w kuchni? – 8 inspiracji

Jak można wykorzystać ŻURAWINĘ w kuchni? – 8 inspiracji

Smoothie z malin i jogurtu naturalnego

Smoothie z malin i jogurtu naturalnego

Napój oczyszczający z cytrusami

Napój oczyszczający z cytrusami

Domowa drożdżówka z jagodami i serem

Domowa drożdżówka z jagodami i serem

Kremowa zupa z marchewki z dodatkiem jabłka

Kremowa zupa z marchewki z dodatkiem jabłka

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Ciasto CHAŁWOWE!

Ciasto CHAŁWOWE!

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Lody wodne o smaku mango

Lody wodne o smaku mango

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

HIT! Sernik kokosowy na zimno

HIT! Sernik kokosowy na zimno

Likier z czarnych porzeczek

Domowa wersja słynnego fracuskiego "creme de cassis"

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut+ 3 miesiące

składniki:
1 kg czarnych porzeczek
3/4 kg cukru
1/2 l wódki
0,1 l spirytusu
laska wanilii

przyrządzanie:

Porzeczki przebrać, dokładnie umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać 0,5 kg cukru, wrzucić pokrojoną na kawałki laskę wanilii. Następnie nieco je nagnieść widelcem. Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słoneczne miejsce.Następnie nalewkę zlać i przelać do butelki.
Owoce i wanilię zasypać 0,25 kg cukru, wlać spirytus. Odstawić na miesiąc. Następnie dokładnie je odsączyć, nieco ugniatając. Połączyć obie nalewki.

uwagi:

Jeśli ktoś woli nieco mocniejsze trunki, powinien od razu do wódki dodać spirytus. Następnie po dwóch miesiącach zlać. Owoce wtedy można użyć np. do ciasta czy do deserów.

loading...