Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Makaron i oliwa – sprawdzona klasyka

W drugiej połowie grudnia przedświąteczna gorączka osiąga szczyt. Często brakuje czasu nawet na przyrządzenie porządnego obiadu. Wtedy najlepiej sięgnąć po makaron, który idealnie nadaje się na błyskawiczny obiad, lekką przekąskę i efektowną kolację. Może wystąpić jako danie główne i praktyczny dodatek do wszystkiego. Jednak by wyczarować niezapomniane danie, trzeba użyć właściwych składników. Oliwa z pierwszego tłoczenia i wyraźne w smaku dodatki sprawią, że danie będzie smaczne i pochłonięte z niekłamaną przyjemnością.
Makaron z sosem to najszybszy i jednocześnie najprostszy sposób na obiad i gwarancja trafionego pomysłu. Szeroki wybór form: nitek, świderków, kolanek, wstążek, kokardek a nawet literek, zapewnia bogactwo możliwości. Może pełnić pierwszoplanową rolę lub być jednym z wielu składników. Liczbę potraw, które można przyrządzić z pomocą makaronu, ogranicza jedynie nasza wyobraźnia, bo znakomicie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Idealnie pasuje do dań podawanych na słodko, z owocami lub białym serem i miodem. Równie wybornie smakuje z grzybami, rybami, serwowany w towarzystwie sosów, a nawet solo, polany jedynie dobrą oliwą. Jeśli jednak zamiast oliwy z pierwszego tłoczenia wykorzystamy zwyczajny olej, pasta będzie mdła
i mało kogo zachwyci.

Na rynku można odnaleźć różne rodzaje oliw, a zdecydowanie najzdrowszą z nich (i najmniej przetworzoną) jest oliwa Extra Virgine tłoczona na zimno, np. Bertolli Originale. Ta odmiana ze względu na niską temperaturę spalania i wyraźny, owocowy aromat będzie wyśmienitą partnerką do wszelkich past z warzywami, makaronowych sałatek i rożnego rodzaju sosów. Nieco innym produktem jest oliwa z oliwek, np. Carbonell,
w której skład wchodzi oliwa rafinowana (oczyszczona) i odmiana z pierwszego tłoczenia. Ten rodzaj jest zdecydowanie delikatniejszy od wersji z pierwszego tłoczenia, dzięki czemu w żaden sposób nie wpływa na smak potraw i może być wykorzystywany do smażenia lub zapiekania makaronu. W zależności od dania, które będzie przygotowane z dodatkiem oliwy, należy wybrać odpowiednią jej odmianę.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to nic innego jak spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką. Szybki, łatwy, niedrogi, smaczny i odpowiedni na nagły głód. Dla niektórych to znany i dość powszechny przepis, a Ci, którzy jeszcze go nie próbowali – zdecydowanie powinni. Każdego makaronowego łasucha zaspokoi też aromatyczny pomidorowo-mięsny sos, długie nitki makaronu i parmezan. Czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł spaghetti bolognese? Kolejną tradycyjną pastą jest włoska Carbonara, która oryginalnie jest gotowana bez śmietany, a więc nie ma tak dużo kalorii, jak by się mogło wydawać. A na koniec klasyka gatunku – lasagne – mięsna, wegetariańska, z rybą, z owocami morza, taka, jakiej dusza zapragnie. Jaki makaron zagości dziś na Twoim stole?

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką

Składniki:
ilość porcji: 4
• 350g spaghetti,
• 5-6 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
• 4 duże ząbki czosnku
• pęczek świeżej pietruszki
• 2-3 szczypty chilli
• sól
• pieprz
• parmezan do posypania

Metoda przygotowania:
Spaghetti wstawiamy do gotowania w osolone wodzie i gotujemy al dente (aby był lekko twardy). W tym czasie czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę na zimną patelnie i zimną oliwę. Smażymy na małym ogniu, często mieszamy, nie pozwalamy czosnku zbrązowieć, pod koniec dodajemy szczyptę ostrej papryczki. Do usmażonego czosnku dodajemy ugotowane spaghetti, mieszamy wszystko cały czas na małym ogniu
i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryczką.
Pietruszkę, myjemy i drobno kroimy, dodajemy do makaronu na samym końcu, po odstawieniu go z ognia. Mieszamy wszystko, a gotowe danie podajemy od razu posypane parmezanem.