Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Makaron po chińsku

Makaron po chińsku

Egzotyczne, ale szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane danie. Jego podstawą jest chiński makaron jajeczny, a smaku dodają doprawione na ostro warzywa.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g chińskiego makaronu nie wymagającego gotowania 250 g małych pieczarek 1 por 200 g marchwi puszka kiełków (grochu lub soi) sok z cytryny sos sojowy imbir, sól, pieprz

przyrządzanie:

Marchew obrać, pokroić w słomki. Pory pokroić w krążki. Pieczarki przepołowić, skropić sokiem cytrynowym. W woku (albo dużej patelni) rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i smażyć około 3-4 minuty. Dodać pory i grzyby. W tym czasie makaron zalać odpowiednią (podaną na opakowaniu) ilością osolonego wrzątku i przykryć. Gdy warzywa i grzyby są już miękkie, dodać odsączone kiełki, doprawić mocno do smaku imbirem, pieprzem i solą, odbrobiną soku z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać z odsączonym makaronem i chwile smażyć.

uwagi:
Najtańszy i najłatwiej dostępny makaron chiński można zdobyć kupując tzw. zupki chińskie - nie dodawajmy jednak do kluseczek dodatkowych przypraw, które możemy znaleźć w torebce.

Podobne artykuły

21 Komentarzy

  1. lidka
    17 sierpnia 2005 at 12:46 Odpowiedz

    wydrukowałam przepis ,myślę ,że makaron po chińsku smakuje wyśmienicie

  2. Kamdibe
    13 października 2005 at 07:42 Odpowiedz

    PYSZNE!!!!!POLECAM!!!!!!

  3. moofy.net
    3 stycznia 2006 at 17:44 Odpowiedz

    ja wolę podobne danie ale z makaronem sojowym.
    najlepiej mieć do tego patelnię \”wok\”

    1 Marchewkę kroimy w cienkie paseczki
    1/2 brokuła, rozdzielamy \”różyczki\”
    2 cebule, pokrojone w talarki bądź kosteczkę,
    pół pora, pokrojony w talarki,
    1 papryka, najlepiej czerwona – pokrojona w paseczki
    mała puszka kukurydzy
    3 ząbki czosnku, w kosteczke kroimy – niekoniecznie musi być
    mogą być inne warzywka, wg upodobań
    mozna dodać podsmażoną pierś z kurczaka bądż inne mięsko, bądź nawet rybkę
    i najważniejsze sos sojowy !!!

    -gotujemy makaron sojowy wg instrukcji na opakowaniu – odcedzamy.
    -marcheweczkę, brokół, pora wrzucamy wrzucamy do osolonego wrzątku na 3min., muszą być półsurowe !!!!! odcedzamy
    -cebulkę smażymy razem z papryką na małym ogniu najwięcej 5min (musi być półsurowa!),

    teraz finał, wszystkie warzywka wrzucamy do woka
    podkrecamy gaz w palniku ile się da, pieprzymy, solimy, troszę vegety i tak ostro podpiekamy z 3 minutki, dodajemy ugotowany makaron i lejemy sosu sojowego hmmm ja to robie zawsze na oko no nie wiem z 3-4 łyzki, to sos nadaje smak całej potrawie
    i smarzymy, mieszamy tak cały czas przez nastepne 3 minutki. do smaku możemy pokropić octem najlepiej ryzowym. SUPER!!!!!!!!!!!
    jak byłem w chinach to jadłem ten makaron z krabami, paluchy lizać :D

  4. gosia
    21 stycznia 2006 at 17:15 Odpowiedz

    no no makaronik jest przepyszny i na dodatek wyglada smakowicie :)

  5. Claudia&Jarek
    16 lutego 2006 at 09:47 Odpowiedz

    dzisiaj mamy zamiar zrobić to fajne danko :) w sumie składniki są proste i samo przygotowanie też!zobaczymy jak wyjdzie…

  6. Sister
    11 marca 2006 at 09:20 Odpowiedz

    no ja to jadlam jedynie w restauracji,ale swietnie jest wiedziec jak to samemu wykonac:):)):)w tej samej wersji mozna tez przygotowac ryz:)no i…mnieam:)zajadac sie do upadlego;)hehe

  7. sujxx
    26 kwietnia 2006 at 13:24 Odpowiedz

    suxx nie poLECAM !!

    smierdzi

  8. arko
    1 lipca 2006 at 17:08 Odpowiedz

    czy wiecie może jak przyrządza się te ichniejsze orzeszki ziemne podawane na przystawkę?

  9. migmik
    6 października 2006 at 21:48 Odpowiedz

    Witam, przyrzadzilem to danie, troszke je usprawnilem. Bylo pyszne! zajdalismy sie z dziewczyna cale popoludnie:) Zaznaczam ze to jest chinskie danie:D

    Moj przepis:
    Warzywa \”mieszanka chinska\” Hortex-u wrzucamy do wrzatku, gaz na 100% i po 2-3minutach odcedzamy. Woda nie powinna sie nawet zdazyc zagotowac. Na patelni jedna malą cebulke i jedna mala papryke i zabek czosnku przysmazamy na oliwe z dodatkiem masla. Pozniej wrzucamy to do tych warzyw i sobie stoi i czeka na reszte. Na tej samej patelni bez mycia smazymy bardzo dokladnie obrane ze wszystkich \”obcych\” cial piersi z kurczaka pokrojone w paski i obsypane przyprawa chinska i vegeta. (Kamis – 5 smakow albo po prostu chinska :) , wczesniej tez pokropilem je cytryna i troszke tez maggi) Nastepnie sojowy makaron zalewamy wrzatkiem nie dluzej niz 3 min. (2-3min, taotao) Smarujemy wok! musi byc wok! ja kupilem swoj gdzies w hiper-smiec-markecie za 19zl.:) ale na pierwszy raz wystarczyl. Juz znalazlem inny ze swietnej stali i zbieram 69zl:) Wiec smarujemy go oliwa.. ja uzywalem z olwiek ale takiej ktora nie smierdzi jak sie rozgrzejee.. tak tak sa takie:) :D
    Potrawa juz prawie gotowa. Gaz na 100% i te warzywa do ktorych dodajemy kolejny zabek swiezego czosnku wrzucamy na b goracy wok.
    Solimy, pieprzymy i lejemy troche sosu sojowego taotao. Po 2 min wrzucamy makaron i staramy sie to wszsytko polaczyc mieszajac:) lejemy po makaronie sosem sojowym (duzo!_)_ Sos Sojowy to podstawa, bez tego bedzie bez smaku. I palimy to na duzym ogniu przez kolejne 3 minuty. Mozemy tez dodac jeszcze troche chinskiej przyprawy..
    Po 3 minutach makaron bedzie pieknie zesmazony polaczony i mozemy zaczac zajdac.
    Ja osobiscie po pierwszej porcji dodalem jeszcze troche przyprawy chinksiej i jeszcze z lyzke moze 2 sosu sojowego i bylo jeszcze lepsze:) wiec nie ma co sie bac :) wykrzosytalem w sumie na caly wok z kieliszke tego sosu.
    Wlasnie dokupilem ocet ryzowy a markecie, caly dzien czuje sie swietnie, kupilem kolejne 2 porcje makaronu sojowego taotao i jutro robie to samo:)
    podwojna piers z kurczaka + warzywa hortex, cebulka 2 zabki czosnku i mala papryka czerwona.
    Milego pichcenia!!! juz nie trzeba chodzic do chinskiej. Dzieki wam za narchnienie.. A co do woka to im starszy tym lepszy, wiec oplaca sie zainwestowac:) a i jeszcze jedno – nie jestem przedstawicielem taotao :D pozdrawiam i smacznego!

  10. P1t
    10 października 2006 at 12:32 Odpowiedz

    przepis dobry ale jak sie smazy mieszanke chinska hortexu to pachnie dosc nieprzyjemnie z tego powodu bo bambus daje taki zapach o ile sie nie myle

  11. kazik@Aga
    27 lutego 2007 at 18:21 Odpowiedz

    Przepis migmiga jest przepyszny palce lizać.

  12. Malange
    7 sierpnia 2007 at 14:45 Odpowiedz

    Bardzo, bardzo dobre :) na pewno ten przepis wejdzie na stałe do mojego jadłospisu. Polecam!

  13. www.piosenkarki-i-aktorki.blog.onet.pl
    9 września 2007 at 15:15 Odpowiedz

    Ja bardzo lubie gotowac ;p A jak robie chinski makaron dodam jeszcze pokrojeonego z paski kurzaka i jajko pokrojone wczescie upieczone na patelni. Polecam ! Ale i tak najlepsze jest w chinskich restauracjach ;p

  14. basluk
    19 października 2008 at 23:45 Odpowiedz

    wszystko dobrze, tylko gdzie tu olej sezamowy? To właśnie on, obok sosu sojowego, nadaje ten charakterystyczny smaczek \”chińszczyźnie\”. Ważne – ten olej dodaje się pod koniec i \”do smaku\”. Do smażenia się nie nadaje, ponieaż się pali. Ale bez niego – ani rusz! Aha – ja mięsko wstępnie krótko potrzymałam w marynacie z sosu sojowego i octu ryżowego, z dodatkiem świeżego startego imbiru.

  15. waldussss
    20 lutego 2009 at 10:46 Odpowiedz

    Witam gdzie można kupic ten makaron może ktos poda jakiegos producenta lub nazwe???

  16. ala
    28 lutego 2010 at 01:06 Odpowiedz

    bzdura nie makaron pracowalam w chinskiej knajpce i wiem co dobre to napewno nie

  17. Lupek
    26 kwietnia 2010 at 12:48 Odpowiedz

    Migmik twoj przepis jest przepyszny. palce lizać. pozdro…

  18. Polscy Lanserzy !
    15 lipca 2011 at 20:32 Odpowiedz

    Tak na marginesie…w Polsce nie ma jak dotychczas Chińskich restauracji. Są jedynie te wietnamskie, zwane chińskimi ;<

  19. natka
    1 sierpnia 2011 at 13:52 Odpowiedz

    zamiast pieczarek proponuje dodać grzyby mun:) oraz pędy bambusa:) pozdr

  20. Ja
    19 stycznia 2012 at 17:27 Odpowiedz

    Ja mieszkam z wietnamska rodzina Bo moj chlopak z tam tad pochodzi ale obecnie mieszkamy w niemczech a nie w wietnamie : ) zapweniam was ze jak Jego mama zrobi zarelko to masakra . A ten kto napisal ze z zupek chinskich makaron Mozna dac to niech sie punknie w glowke

  21. Ania
    18 listopada 2012 at 14:23 Odpowiedz

    Ja dodalam pokrojonego w paseczki kurczaka – marynowanego w sosie sojowym.

Zostaw komentarz.

*