Polecamy

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Makaron po chińsku

Egzotyczne, ale szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane danie. Jego podstawą jest chiński makaron jajeczny, a smaku dodają doprawione na ostro warzywa.

przepis z kuchni: chińskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g chińskiego makaronu nie wymagającego gotowania
250 g małych pieczarek
1 por
200 g marchwi
puszka kiełków (grochu lub soi)
sok z cytryny
sos sojowy
imbir, sól, pieprz

przyrządzanie:

Marchew obrać, pokroić w słomki. Pory pokroić w krążki. Pieczarki przepołowić, skropić sokiem cytrynowym. W woku (albo dużej patelni) rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i smażyć około 3-4 minuty. Dodać pory i grzyby. W tym czasie makaron zalać odpowiednią (podaną na opakowaniu) ilością osolonego wrzątku i przykryć. Gdy warzywa i grzyby są już miękkie, dodać odsączone kiełki, doprawić mocno do smaku imbirem, pieprzem i solą, odbrobiną soku z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać z odsączonym makaronem i chwile smażyć.

uwagi:
Najtańszy i najłatwiej dostępny makaron chiński można zbobyć kupując tzw. zupki chińskie - nie dodawajmy jednak do kluseczek dodatkowych przypraw, które możemy znaleźć w torebce.

Podobne artykuły

21 Komentarzy

  1. lidka
    17 sierpnia 2005 at 12:46 Odpowiedz

    wydrukowałam przepis ,myślę ,że makaron po chińsku smakuje wyśmienicie

  2. Kamdibe
    13 października 2005 at 07:42 Odpowiedz

    PYSZNE!!!!!POLECAM!!!!!!

  3. moofy.net
    3 stycznia 2006 at 17:44 Odpowiedz

    ja wolę podobne danie ale z makaronem sojowym.
    najlepiej mieć do tego patelnię \”wok\”

    1 Marchewkę kroimy w cienkie paseczki
    1/2 brokuła, rozdzielamy \”różyczki\”
    2 cebule, pokrojone w talarki bądź kosteczkę,
    pół pora, pokrojony w talarki,
    1 papryka, najlepiej czerwona – pokrojona w paseczki
    mała puszka kukurydzy
    3 ząbki czosnku, w kosteczke kroimy – niekoniecznie musi być
    mogą być inne warzywka, wg upodobań
    mozna dodać podsmażoną pierś z kurczaka bądż inne mięsko, bądź nawet rybkę
    i najważniejsze sos sojowy !!!

    -gotujemy makaron sojowy wg instrukcji na opakowaniu – odcedzamy.
    -marcheweczkę, brokół, pora wrzucamy wrzucamy do osolonego wrzątku na 3min., muszą być półsurowe !!!!! odcedzamy
    -cebulkę smażymy razem z papryką na małym ogniu najwięcej 5min (musi być półsurowa!),

    teraz finał, wszystkie warzywka wrzucamy do woka
    podkrecamy gaz w palniku ile się da, pieprzymy, solimy, troszę vegety i tak ostro podpiekamy z 3 minutki, dodajemy ugotowany makaron i lejemy sosu sojowego hmmm ja to robie zawsze na oko no nie wiem z 3-4 łyzki, to sos nadaje smak całej potrawie
    i smarzymy, mieszamy tak cały czas przez nastepne 3 minutki. do smaku możemy pokropić octem najlepiej ryzowym. SUPER!!!!!!!!!!!
    jak byłem w chinach to jadłem ten makaron z krabami, paluchy lizać :D

  4. gosia
    21 stycznia 2006 at 17:15 Odpowiedz

    no no makaronik jest przepyszny i na dodatek wyglada smakowicie :)

  5. Claudia&Jarek
    16 lutego 2006 at 09:47 Odpowiedz

    dzisiaj mamy zamiar zrobić to fajne danko :) w sumie składniki są proste i samo przygotowanie też!zobaczymy jak wyjdzie…

  6. Sister
    11 marca 2006 at 09:20 Odpowiedz

    no ja to jadlam jedynie w restauracji,ale swietnie jest wiedziec jak to samemu wykonac:):)):)w tej samej wersji mozna tez przygotowac ryz:)no i…mnieam:)zajadac sie do upadlego;)hehe

  7. sujxx
    26 kwietnia 2006 at 13:24 Odpowiedz

    suxx nie poLECAM !!

    smierdzi

  8. arko
    1 lipca 2006 at 17:08 Odpowiedz

    czy wiecie może jak przyrządza się te ichniejsze orzeszki ziemne podawane na przystawkę?

  9. migmik
    6 października 2006 at 21:48 Odpowiedz

    Witam, przyrzadzilem to danie, troszke je usprawnilem. Bylo pyszne! zajdalismy sie z dziewczyna cale popoludnie:) Zaznaczam ze to jest chinskie danie:D

    Moj przepis:
    Warzywa \”mieszanka chinska\” Hortex-u wrzucamy do wrzatku, gaz na 100% i po 2-3minutach odcedzamy. Woda nie powinna sie nawet zdazyc zagotowac. Na patelni jedna malą cebulke i jedna mala papryke i zabek czosnku przysmazamy na oliwe z dodatkiem masla. Pozniej wrzucamy to do tych warzyw i sobie stoi i czeka na reszte. Na tej samej patelni bez mycia smazymy bardzo dokladnie obrane ze wszystkich \”obcych\” cial piersi z kurczaka pokrojone w paski i obsypane przyprawa chinska i vegeta. (Kamis – 5 smakow albo po prostu chinska :) , wczesniej tez pokropilem je cytryna i troszke tez maggi) Nastepnie sojowy makaron zalewamy wrzatkiem nie dluzej niz 3 min. (2-3min, taotao) Smarujemy wok! musi byc wok! ja kupilem swoj gdzies w hiper-smiec-markecie za 19zl.:) ale na pierwszy raz wystarczyl. Juz znalazlem inny ze swietnej stali i zbieram 69zl:) Wiec smarujemy go oliwa.. ja uzywalem z olwiek ale takiej ktora nie smierdzi jak sie rozgrzejee.. tak tak sa takie:) :D
    Potrawa juz prawie gotowa. Gaz na 100% i te warzywa do ktorych dodajemy kolejny zabek swiezego czosnku wrzucamy na b goracy wok.
    Solimy, pieprzymy i lejemy troche sosu sojowego taotao. Po 2 min wrzucamy makaron i staramy sie to wszsytko polaczyc mieszajac:) lejemy po makaronie sosem sojowym (duzo!_)_ Sos Sojowy to podstawa, bez tego bedzie bez smaku. I palimy to na duzym ogniu przez kolejne 3 minuty. Mozemy tez dodac jeszcze troche chinskiej przyprawy..
    Po 3 minutach makaron bedzie pieknie zesmazony polaczony i mozemy zaczac zajdac.
    Ja osobiscie po pierwszej porcji dodalem jeszcze troche przyprawy chinksiej i jeszcze z lyzke moze 2 sosu sojowego i bylo jeszcze lepsze:) wiec nie ma co sie bac :) wykrzosytalem w sumie na caly wok z kieliszke tego sosu.
    Wlasnie dokupilem ocet ryzowy a markecie, caly dzien czuje sie swietnie, kupilem kolejne 2 porcje makaronu sojowego taotao i jutro robie to samo:)
    podwojna piers z kurczaka + warzywa hortex, cebulka 2 zabki czosnku i mala papryka czerwona.
    Milego pichcenia!!! juz nie trzeba chodzic do chinskiej. Dzieki wam za narchnienie.. A co do woka to im starszy tym lepszy, wiec oplaca sie zainwestowac:) a i jeszcze jedno – nie jestem przedstawicielem taotao :D pozdrawiam i smacznego!

  10. P1t
    10 października 2006 at 12:32 Odpowiedz

    przepis dobry ale jak sie smazy mieszanke chinska hortexu to pachnie dosc nieprzyjemnie z tego powodu bo bambus daje taki zapach o ile sie nie myle

  11. kazik@Aga
    27 lutego 2007 at 18:21 Odpowiedz

    Przepis migmiga jest przepyszny palce lizać.

  12. Malange
    7 sierpnia 2007 at 14:45 Odpowiedz

    Bardzo, bardzo dobre :) na pewno ten przepis wejdzie na stałe do mojego jadłospisu. Polecam!

  13. www.piosenkarki-i-aktorki.blog.onet.pl
    9 września 2007 at 15:15 Odpowiedz

    Ja bardzo lubie gotowac ;p A jak robie chinski makaron dodam jeszcze pokrojeonego z paski kurzaka i jajko pokrojone wczescie upieczone na patelni. Polecam ! Ale i tak najlepsze jest w chinskich restauracjach ;p

  14. basluk
    19 października 2008 at 23:45 Odpowiedz

    wszystko dobrze, tylko gdzie tu olej sezamowy? To właśnie on, obok sosu sojowego, nadaje ten charakterystyczny smaczek \”chińszczyźnie\”. Ważne – ten olej dodaje się pod koniec i \”do smaku\”. Do smażenia się nie nadaje, ponieaż się pali. Ale bez niego – ani rusz! Aha – ja mięsko wstępnie krótko potrzymałam w marynacie z sosu sojowego i octu ryżowego, z dodatkiem świeżego startego imbiru.

  15. waldussss
    20 lutego 2009 at 10:46 Odpowiedz

    Witam gdzie można kupic ten makaron może ktos poda jakiegos producenta lub nazwe???

  16. ala
    28 lutego 2010 at 01:06 Odpowiedz

    bzdura nie makaron pracowalam w chinskiej knajpce i wiem co dobre to napewno nie

  17. Lupek
    26 kwietnia 2010 at 12:48 Odpowiedz

    Migmik twoj przepis jest przepyszny. palce lizać. pozdro…

  18. Polscy Lanserzy !
    15 lipca 2011 at 20:32 Odpowiedz

    Tak na marginesie…w Polsce nie ma jak dotychczas Chińskich restauracji. Są jedynie te wietnamskie, zwane chińskimi ;<

  19. natka
    1 sierpnia 2011 at 13:52 Odpowiedz

    zamiast pieczarek proponuje dodać grzyby mun:) oraz pędy bambusa:) pozdr

  20. Ja
    19 stycznia 2012 at 17:27 Odpowiedz

    Ja mieszkam z wietnamska rodzina Bo moj chlopak z tam tad pochodzi ale obecnie mieszkamy w niemczech a nie w wietnamie : ) zapweniam was ze jak Jego mama zrobi zarelko to masakra . A ten kto napisal ze z zupek chinskich makaron Mozna dac to niech sie punknie w glowke

  21. Ania
    18 listopada 2012 at 14:23 Odpowiedz

    Ja dodalam pokrojonego w paseczki kurczaka – marynowanego w sosie sojowym.

Zostaw komentarz.

*