Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

Kochamy jesień za smaki, które wnosi do naszego życia. Uwielbiamy dynię i to właśnie ją będziemy wykorzystywać do naszych kulinarnych eksperymentów. Dziś prosty przepis na niebanalny makaron z kurczakiem i fetą. 

składniki:

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (raczej mniejsze niż przerośnięte; najlepiej z kurczaka zagrodowego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pół małej dyni Hokkaido (takiej o wadze do kilograma)
  • 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
  • spora szczypta tymianku
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • ser feta
  • 250 g makaronu

przyrządzanie:

  • Dynię pozbawiamy pestek i obieramy ze skóry. ścieramy na tarce o dużych oczkach (łezkach). Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę.

     

  • Na patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną, lekko osoloną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli i zmięknie. Wówczas dodajemy kurczaka, kurkumę i tymianek. Obsmażamy, aż mięso zetnie się z każdej strony.

     

  • Następnie podlewamy winem, chwilę odparowujemy z niego alkohol i wrzucamy dynię. Przykrywamy i dusimy około 5 minut.

     

  • W międzyczasie gotujemy makaron al dente (żadne tam rozgotowane kluchy, bo makaron wrzucimy do sosu i jeszcze trochę zmięknie).

     

  • Na patelnię (do dyni i kurczaka) wlewamy kremówkę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy makaron. Zestawiamy z ognia, dokładnie mieszamy i podajemy posypane pokrojoną fetą.