Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Makaronowe kieszonki

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 1-2 łyżki oleju
  • 200 g pieczarek
  • 200 g marchewki
  • 200 g ementalera
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • pęczek pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 l  bulionu mięsnego (może być rozpuszczony)

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, na środku odcisnąć dołek i wbić do niego 3 jajka, wlać olej i wsypać 1 łyżeczkę soli. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w wilgotny ręcznik lub folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Na farsz wytrzeć pieczarki suchym ręcznikiem, mocniej zabrudzone umyć. Następnie drobno pokroić. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na cienkie paseczki. 100 g sera pokroić w bardzo drobną kostkę a resztę zetrzeć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Następnie dodać do tego pieczarki oraz marchewkę, dusić przez 5 minut. Tak przyrządzoną masę nieco ostudzić. Pietruszkę opłukać pod zimną bieżącą wodą, otrząsnąć do sucha i drobno posiekać. Wraz z kostkami sera wmieszać w masę z pieczarek i marchewki, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostałe jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka, żółtko domieszać do farszu. Ciasto podzielić na cztery porje. Każdą z nich cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z każdego kawałka wykroić radełkiem cztery prostokąty lub kwadraty o jednakowej wielkości. Brzegi posmarować białkiem, następnie rozłożyć farsz na połowie podzielonego ciasta. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć farsz i dobrze zlepić brzegi. Pierożki wrzucić na ok. 10 min do zagotowanego bulionu, jednak nie gotować. Wysmarować masłem formę żaroodporną, ułożyć w niej pierożki. Posypać grubo startym serem i polać resztką roztopionego masła. Zapiekać przez ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.