Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

KAWA PIERNIKOWA

KAWA PIERNIKOWA

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Chlebek kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY

Pierniki miodowe

Pierniki miodowe

Grochówka według Macieja Kuronia

Grochówka według Macieja Kuronia

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

Rozgrzewająca zupa  ze świeżą pietruszką i grzankami

Rozgrzewająca zupa ze świeżą pietruszką i grzankami

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Najlepsza zupa dyniowa

Najlepsza zupa dyniowa

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

Marynowane grzybki

Jedna z najlepszych marynat - małe grzybki leśne w zalewie octowej

czas: 60 minut + 2 tygodnie

składniki:

małe grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki itd)
ocet spirytusowy
marchewka
cebula
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
sól

 

przyrządzanie:

Grzybki dokładnie oczyścić, umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włozyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach 1/4 octu i 3/4 wody. Posolić. Zakręcić i odstwić na 14 dni.
Następnie grzyby odsączyć. Marchewkę, cebulę pokroić w plasterki. Grzyby nakładać wraz z warzywami i przyprawami do wyparzonych słoików. Zalać zalewą z wody i octu o takich samych jak poprzednio proporcjach, lekko posoloną z odrobiną cukru. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.


 


 

loading...