Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Marynowane grzybki

Jedna z najlepszych marynat - małe grzybki leśne w zalewie octowej

czas: 60 minut + 2 tygodnie

składniki:

małe grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki itd)
ocet spirytusowy
marchewka
cebula
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
sól

 

przyrządzanie:

Grzybki dokładnie oczyścić, umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włozyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach 1/4 octu i 3/4 wody. Posolić. Zakręcić i odstwić na 14 dni.
Następnie grzyby odsączyć. Marchewkę, cebulę pokroić w plasterki. Grzyby nakładać wraz z warzywami i przyprawami do wyparzonych słoików. Zalać zalewą z wody i octu o takich samych jak poprzednio proporcjach, lekko posoloną z odrobiną cukru. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.


 


 

Podobne artykuły

25 Komentarzy

  1. Grzybek :-)
    10 sierpnia 2006 at 14:29 Odpowiedz

    No!! Palce lizać!! Gorąco Polecam!!!!!!!

  2. celina
    17 sierpnia 2006 at 11:15 Odpowiedz

    mój przepis na grzyby 3 szklanki wody 1 szklanka octu 3lyżki cukru 1 lyżka soli ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy odgotować grzyby w osolonej wodzie z dodatkiem troszke octu wtedy nie ściemnieją .zagotowaćzalewe wrzucić odcedzone ugotowane grzybki do zalewy wtedy się nie zlepiają gorące wkladać do sloi zakręcać inie pasteryzować już . natomiast grzyby suszone wkladać do sloików dobrze wysuszony tarakocze w sloiku może stać i pare lat

  3. Anonim
    19 sierpnia 2006 at 20:11 Odpowiedz

    robię tak jak Celina. Są ok!

  4. hej
    27 sierpnia 2006 at 10:13 Odpowiedz

    A ja tam wogóle grzybów nie jem :] nie są wcale takie dobre. Co one mają w sobie, że je tak lubicie??

  5. aga
    2 września 2006 at 09:05 Odpowiedz

    nie chce mi sie ale musze

  6. JUSTA8111
    9 września 2006 at 19:53 Odpowiedz

    JA TEZ MUSZE ROBIC BO MAZ PRZYWIOZL

  7. kamil
    11 września 2006 at 14:34 Odpowiedz

    Ale grzyby wrzucamy juz do wrzacej wody?

  8. jola
    12 września 2006 at 15:14 Odpowiedz

    Po co dodaje się gorczyce? Czy ktoś już robił grzybki w ten sposób? Wszystkie składniki i proporcje tak jak podaje celina plus jeszcze gorczyca biała?

  9. zuza
    21 września 2006 at 09:46 Odpowiedz

    musze je zrobic ,zobacze czy mi sie uda .

  10. misia
    6 października 2006 at 15:45 Odpowiedz

    grzybki w kazdej postaci sa pycha ja polecam grzybki przyniesione z lasu oczyscic i zamrozic a po odmrozeniu zachowuja swoj zapach i mozna z nich przyzadzic pyszny sos grzybowy

  11. baby jaga
    16 października 2006 at 21:17 Odpowiedz

    kto zna przepis na grzyby marynowane w ketchupie? byłabym wdzięczna

  12. frog
    27 października 2006 at 14:53 Odpowiedz

    ja tez je zrobie bo mam male grzyby

  13. Sylwia
    4 lipca 2007 at 20:23 Odpowiedz

    może grzyby nie mają zbyt wiele wartości odżywczych,większość to woda,ale mają zapach i są świetnym dodatkiem do potraw np.do bigosu.A cała przyjemność polega na grzybobraniu!

  14. greg
    10 września 2007 at 17:42 Odpowiedz

    w grzybkach liczy się tylko odpowiednia proporcja wody do octu i cukru do soli + liść laurowy + ziele + pieprz ziarm\\nisty

  15. zimna
    17 września 2007 at 20:14 Odpowiedz

    super przepis

  16. mamba
    17 września 2007 at 20:27 Odpowiedz

    po co sól ja nie dalam i co?

  17. Adaho_71
    22 września 2007 at 18:31 Odpowiedz

    Ja robie zawsze po swojemu ale tak bi mi smakowało

  18. martyna3030
    27 września 2007 at 10:18 Odpowiedz

    ale czemu nie jest podana ilosc soli i cukru ,a powinna byc bo to jest wazne ,mimo wszystko ale przepis sprawdze i mysle ze bedzie pycha :):)

  19. GREGx
    1 października 2007 at 18:47 Odpowiedz

    …a ja uwazam ze powiini wprowadzic takie grzybki w OGAME jako 4 surowiec …. (^:f

  20. ddd
    7 października 2007 at 20:28 Odpowiedz

    ile soli

  21. junior
    8 października 2007 at 17:32 Odpowiedz

    wiecej cukru

  22. Olunia
    28 maja 2008 at 14:10 Odpowiedz

    pyszne

  23. Przemo
    16 sierpnia 2008 at 12:00 Odpowiedz

    sapo prostu swietne

  24. stefi
    14 sierpnia 2010 at 10:40 Odpowiedz

    polecam pod wódeczkę ;)

  25. kucharka
    10 września 2010 at 18:51 Odpowiedz

    co jedna to lepsza opinia jak się ktoś nie zna co jak robić to niech głupot nie pisze

Zostaw komentarz.

*