Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jak zrobić domowe lody truskawkowe?

Jak zrobić domowe lody truskawkowe?

6 korzyści z jedzenia czereśni!

6 korzyści z jedzenia czereśni!

7 naturalnych antybiotyków

7 naturalnych antybiotyków

Domowy sok z kiwi i pomarańczy

Domowy sok z kiwi i pomarańczy

Nietypowa zupa KASZTANOWA

Nietypowa zupa KASZTANOWA

7 produktów, które pomogą ci schudnąć!

7 produktów, które pomogą ci schudnąć!

10 produktów, których nie wolno jeść przed snem!

10 produktów, których nie wolno jeść przed snem!

Zupa krem z brokuł

Zupa krem z brokuł

10 produktów, które doskonale oczyszczają wątrobę

10 produktów, które doskonale oczyszczają wątrobę

Domowa pizza pieczona na kamieniu

Domowa pizza pieczona na kamieniu

10 najdroższych produktów spożywczych na świecie!

10 najdroższych produktów spożywczych na świecie!

Jak zrobić truskawkowego shake jak z McDonald`sa?

Jak zrobić truskawkowego shake jak z McDonald`sa?

Bób z sezamem

Bób z sezamem

10 owoców, które zawierają najwięcej wody

10 owoców, które zawierają najwięcej wody

Beza z malinami i serkiem mascarpone

Beza z malinami i serkiem mascarpone

Śródziemnomorska zupa krem z oliwek

Śródziemnomorska zupa krem z oliwek

Marynowane grzybki

Jedna z najlepszych marynat - małe grzybki leśne w zalewie octowej

czas: 60 minut + 2 tygodnie

składniki:

małe grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki itd)
ocet spirytusowy
marchewka
cebula
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
sól

 

przyrządzanie:

Grzybki dokładnie oczyścić, umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włozyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach 1/4 octu i 3/4 wody. Posolić. Zakręcić i odstwić na 14 dni.
Następnie grzyby odsączyć. Marchewkę, cebulę pokroić w plasterki. Grzyby nakładać wraz z warzywami i przyprawami do wyparzonych słoików. Zalać zalewą z wody i octu o takich samych jak poprzednio proporcjach, lekko posoloną z odrobiną cukru. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.


 


 

Podobne artykuły

25 Komentarzy

  1. Grzybek :-)
    10 sierpnia 2006 at 14:29 Odpowiedz

    No!! Palce lizać!! Gorąco Polecam!!!!!!!

  2. celina
    17 sierpnia 2006 at 11:15 Odpowiedz

    mój przepis na grzyby 3 szklanki wody 1 szklanka octu 3lyżki cukru 1 lyżka soli ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy odgotować grzyby w osolonej wodzie z dodatkiem troszke octu wtedy nie ściemnieją .zagotowaćzalewe wrzucić odcedzone ugotowane grzybki do zalewy wtedy się nie zlepiają gorące wkladać do sloi zakręcać inie pasteryzować już . natomiast grzyby suszone wkladać do sloików dobrze wysuszony tarakocze w sloiku może stać i pare lat

  3. Anonim
    19 sierpnia 2006 at 20:11 Odpowiedz

    robię tak jak Celina. Są ok!

  4. hej
    27 sierpnia 2006 at 10:13 Odpowiedz

    A ja tam wogóle grzybów nie jem :] nie są wcale takie dobre. Co one mają w sobie, że je tak lubicie??

  5. aga
    2 września 2006 at 09:05 Odpowiedz

    nie chce mi sie ale musze

  6. JUSTA8111
    9 września 2006 at 19:53 Odpowiedz

    JA TEZ MUSZE ROBIC BO MAZ PRZYWIOZL

  7. kamil
    11 września 2006 at 14:34 Odpowiedz

    Ale grzyby wrzucamy juz do wrzacej wody?

  8. jola
    12 września 2006 at 15:14 Odpowiedz

    Po co dodaje się gorczyce? Czy ktoś już robił grzybki w ten sposób? Wszystkie składniki i proporcje tak jak podaje celina plus jeszcze gorczyca biała?

  9. zuza
    21 września 2006 at 09:46 Odpowiedz

    musze je zrobic ,zobacze czy mi sie uda .

  10. misia
    6 października 2006 at 15:45 Odpowiedz

    grzybki w kazdej postaci sa pycha ja polecam grzybki przyniesione z lasu oczyscic i zamrozic a po odmrozeniu zachowuja swoj zapach i mozna z nich przyzadzic pyszny sos grzybowy

  11. baby jaga
    16 października 2006 at 21:17 Odpowiedz

    kto zna przepis na grzyby marynowane w ketchupie? byłabym wdzięczna

  12. frog
    27 października 2006 at 14:53 Odpowiedz

    ja tez je zrobie bo mam male grzyby

  13. Sylwia
    4 lipca 2007 at 20:23 Odpowiedz

    może grzyby nie mają zbyt wiele wartości odżywczych,większość to woda,ale mają zapach i są świetnym dodatkiem do potraw np.do bigosu.A cała przyjemność polega na grzybobraniu!

  14. greg
    10 września 2007 at 17:42 Odpowiedz

    w grzybkach liczy się tylko odpowiednia proporcja wody do octu i cukru do soli + liść laurowy + ziele + pieprz ziarm\\nisty

  15. zimna
    17 września 2007 at 20:14 Odpowiedz

    super przepis

  16. mamba
    17 września 2007 at 20:27 Odpowiedz

    po co sól ja nie dalam i co?

  17. Adaho_71
    22 września 2007 at 18:31 Odpowiedz

    Ja robie zawsze po swojemu ale tak bi mi smakowało

  18. martyna3030
    27 września 2007 at 10:18 Odpowiedz

    ale czemu nie jest podana ilosc soli i cukru ,a powinna byc bo to jest wazne ,mimo wszystko ale przepis sprawdze i mysle ze bedzie pycha :):)

  19. GREGx
    1 października 2007 at 18:47 Odpowiedz

    …a ja uwazam ze powiini wprowadzic takie grzybki w OGAME jako 4 surowiec …. (^:f

  20. ddd
    7 października 2007 at 20:28 Odpowiedz

    ile soli

  21. junior
    8 października 2007 at 17:32 Odpowiedz

    wiecej cukru

  22. Olunia
    28 maja 2008 at 14:10 Odpowiedz

    pyszne

  23. Przemo
    16 sierpnia 2008 at 12:00 Odpowiedz

    sapo prostu swietne

  24. stefi
    14 sierpnia 2010 at 10:40 Odpowiedz

    polecam pod wódeczkę ;)

  25. kucharka
    10 września 2010 at 18:51 Odpowiedz

    co jedna to lepsza opinia jak się ktoś nie zna co jak robić to niech głupot nie pisze

Zostaw komentarz.

*