Polecamy

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Marynowane patisony

Małe patisony marynowane w zalewie z przyparawami będą cieszyć nasze podniebienia oczy także w trakcie mroźnej zimy czy ubogiej w warzywa wiosny

czas: 20 minut +15 minut pasteryzowania

składniki:
małe patisony
cebula
marchewka
ziele angielskie
pieprz
biała gorczyca
liście laurowe
ziarna pieprzu
ocet spirytusowy, 10 %, cukier, sól

przyrządzanie:

Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej w piórka cebuli, a także po 2 -3 ziarna pieprzu i ziela nagielskiego, kilka ziaren gorczycy i po listku laurowym.
przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 15 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.   

uwagi:
Można również dodać po gałązce kopru oraz po kawałku czosnku.

Podobne artykuły

56 Komentarzy

  1. ewa
    2 października 2006 at 17:04 Odpowiedz

    ja tak tez robie są wysmienite!!

  2. iwona
    23 maja 2007 at 22:30 Odpowiedz

    Robie w/g takiego samego przepisu i sa pyszne.Sa smaczniejsze niz ogorki.

  3. alutka
    10 czerwca 2007 at 10:52 Odpowiedz

    hmm mam pytanko 5 porcji czy1 porcja to jak mniej wiecej mam przeliczac na litry ??

  4. smakosz
    9 lipca 2007 at 12:54 Odpowiedz

    ile to jest porcja

  5. waldi
    30 lipca 2007 at 16:06 Odpowiedz

    jateż zrobię

  6. gyna
    1 sierpnia 2007 at 16:19 Odpowiedz

    sapyszne

  7. KOLO
    3 sierpnia 2007 at 17:42 Odpowiedz

    ja uważam ze som świetne

  8. julka
    4 sierpnia 2007 at 23:39 Odpowiedz

    alutka- zależy ile ich robisz- ale raczej na szklanki… 5 szkl. wody, 1 zkl. octu i 1 szkl.wody… chyba że masz parę wiader tych patisonów, to liry:)

  9. jola
    7 lipca 2008 at 11:52 Odpowiedz

    mam pytanko czy wg tego przepisu mozna tez zrobic cukinie?

  10. mała
    10 lipca 2008 at 22:16 Odpowiedz

    PySzNe

  11. smakosz2
    15 lipca 2008 at 10:13 Odpowiedz

    a ja robie budyn z patisonów

  12. pavcio
    17 lipca 2008 at 10:24 Odpowiedz

    Czy mozna je pokroic do marynownia??

  13. smakoszka222
    26 lipca 2008 at 20:18 Odpowiedz

    ja bede spisywac przepis bo mój dziadek bedzie je marynował

  14. smakoszka
    29 lipca 2008 at 08:53 Odpowiedz

    część patisonów mam wspaniałych, część gorzkich, nie wiem co może być powodem

  15. degustator
    24 sierpnia 2008 at 10:12 Odpowiedz

    Jadłam mojej siostry. Wysnienite. Pychota. Zaraz zabieram sie do pracy.

  16. lila
    4 września 2008 at 12:04 Odpowiedz

    jak mam duże patisony to mogę je też marynować tak jak małe

  17. helena
    13 września 2008 at 15:24 Odpowiedz

    Od tamtego roku uwielbiam marynowane patisony!

  18. duzy
    7 października 2008 at 01:11 Odpowiedz

    jak dlugo musza sie marynowac patisonki?

  19. ivy
    19 października 2008 at 16:17 Odpowiedz

    patisonki sa pyszne, potrzebuje jednak pomyslu jak je podawac: mam pokazac niemecom polska kuchnie i ze wzgledu na pore roku maja byc dyniowate. mam sliczne male marynowane patisonki i nie wiem jak to zrobic zeby sie wygodnie porcjowalo. jako koreczki? z serem albo kielbasa? albo moze jakas salatka? ratujcie!!! mam tydzien na to.

  20. :)
    20 marca 2009 at 14:19 Odpowiedz

    patisonki sa pyszne, potrzebuje jednak pomyslu jak je podawac: mam pokazac niemecom polska kuchnie i ze wzgledu na pore roku maja byc dyniowate. mam sliczne male marynowane patisonki i nie wiem jak to zrobic zeby sie wygodnie porcjowalo. jako koreczki? z serem albo kielbasa? albo moze jakas salatka? ratujcie!!! mam tydzien na to.

  21. asiula
    6 lipca 2009 at 09:09 Odpowiedz

    właśnie będę dziś po raz pierwszy marynować patisony, później podzielę się spostrzeżeniami

  22. amisu
    9 lipca 2009 at 19:32 Odpowiedz

    a mam pytanie?jedna porcja cukru to znaczy szklanke cukru podlog wody i octu?

  23. asiula
    19 lipca 2009 at 20:25 Odpowiedz

    naprawdę marynowane patisony są rewelacyjne!!!
    Mam też pomysł na ciekawe ich podanie, np kolorowe koreczki: patison-pomidor koktajlowy-kosteczka szynki-oliwka, lub też wg własnego pomysłu.

  24. jadzik
    19 lipca 2009 at 21:29 Odpowiedz

    ja zrobiłam patisona w słoju;)))))

  25. tom
    3 sierpnia 2009 at 18:58 Odpowiedz

    ile dać cukru???????????????

  26. hej
    4 sierpnia 2009 at 19:47 Odpowiedz

    ile soli???? jaki pieprz i ile patisonów?????

  27. Krzysiek
    11 sierpnia 2009 at 16:47 Odpowiedz

    Już się biorę do marnowania. Ocenię jak spróbuję.

  28. agnes
    19 sierpnia 2009 at 11:52 Odpowiedz

    proszę mi powiedzieć co to znaczy porcja wody, porcja octu ttd?
    Pozdrawiam serdecznie

  29. Ola
    7 września 2009 at 16:33 Odpowiedz

    Świetny przepis na patisony one są rewelacja

  30. maagi
    14 września 2009 at 10:26 Odpowiedz

    poszukuje dań z patisonów dobrych i delikatnych?co oprócz marynowanych! pozdrawiam

  31. AGA
    17 września 2009 at 19:24 Odpowiedz

    CO OZNACZA PORCJA? POZDRAWIAM

  32. ANTOŚ
    17 września 2009 at 19:30 Odpowiedz

    MAM ,PÓŁTORA ROCZKU I BĘDĘ POMAGAŁ DLA MAMY ROBIĆ PATISONY. A PÓŻNIEJ JE WSZYSTKIE ZJEM.

  33. AGUSKA
    17 września 2009 at 19:53 Odpowiedz

    WITAJ… TEN PRZEPIS JEST NAPRAWDE DOSKONAŁY… MOJA RODZINA JE TE PATISONY Z WIELKĄ PRZYJEMNOŚCIĄ. mOJA UWAGA? NAJLEPIEJ KOSZTOWAĆ TE PATISONY Z OBIADAMI. SERDECZNIE POZDRAWIAM;)

  34. ania
    28 września 2009 at 09:08 Odpowiedz

    patisony są pyszne polecam

  35. ANIA
    21 lutego 2010 at 16:37 Odpowiedz

    SA SWIETNE-ALE GDZIE MOZNA KUPIC

  36. mario57
    15 sierpnia 2010 at 11:59 Odpowiedz

    pozdrawiam.

  37. 6975tp
    24 sierpnia 2010 at 14:37 Odpowiedz

    sam zaraz biore sie sa przerabianie ja nazywam to ufo

  38. ela
    5 października 2010 at 18:46 Odpowiedz

    sprubuie to opisz jak wyszły i czy są pyszne

  39. PATISON
    19 października 2010 at 13:01 Odpowiedz

    AGA> porcja oznacza to – (zależy ile potrzebujesz) łyżeczka, łyżka, szklanka, wiadro, lub wanna.
    Czyli tak na przykładzie wanny-
    5 wanien wody
    1 wanna octu
    1 wanna cukru
    …. wychodzi zalewa octowa 5 – 1 – 1.
    Pozdrawiam.

  40. beti
    28 czerwca 2011 at 19:20 Odpowiedz

    mozna je kupic w duzych sklepach. np, marcpolu . cena 5 zl za maly słoiczek

  41. Askalon
    29 lipca 2011 at 16:36 Odpowiedz

    sorki – ale chyba sobie ktoś jaja robi.
    na 5 szklanek płynu dajemy szklankę cukru? to wyjdzie syrop :)

  42. Askalon
    4 sierpnia 2011 at 10:45 Odpowiedz

    zwracam honor i przepraszam za wcześniejszy komentarz. Sugerowałem się tym, że na innych kilku forach było podane po 5 łyżek a nie po szklance. Te co tu podajecie są rewelacyjne :)

  43. aiszam
    16 sierpnia 2011 at 14:53 Odpowiedz

    mam pytanie czy trzeba je obierać??

  44. justyna
    30 sierpnia 2011 at 15:46 Odpowiedz

    ja zasadziłam patisony i mi wielkie wyrosły czy można je pokroić i zamarynować ?

  45. kasiawpl1
    2 września 2011 at 15:22 Odpowiedz

    takie wielkie mam tyklo :p lol

  46. luxio
    15 lipca 2012 at 20:14 Odpowiedz

    jadlem patisony na półslodko rewelacja polecam

  47. gienia534
    24 lipca 2012 at 15:41 Odpowiedz

    super smaczne

  48. milka
    13 sierpnia 2012 at 23:38 Odpowiedz

    Zalewa jest super, ja do tej proporcji dodaje dwie płaskie łyżki soli, polecam

  49. anna@2pl
    21 sierpnia 2012 at 14:10 Odpowiedz

    zrobie pierwszy raz

  50. Jac
    21 października 2012 at 19:24 Odpowiedz

    Wyszły super. Zalewa taka jaką będę stosował do innych przetworów.
    Pasteryzacja w piekarniku 20, 25 minut – będą bardziej miękkie (jeżeli duże kawałki).
    Pozdrowienia

  51. Ewa K.
    27 lipca 2013 at 12:38 Odpowiedz

    Super przepis robiłam patisony w tej zalewie pierwszy raz i smakowały niesamowicie.Tą zalewę stosuję teraz do ogórków,:):)

  52. MountR
    13 września 2013 at 18:00 Odpowiedz

    Czołem Mamuśki !Rewelacyjna zagrycha ! No mówię wam …Do zmrożonej wódeczki…Ach…

  53. alanek
    14 września 2013 at 21:14 Odpowiedz

    a czy jak poprzednik pytał, można większe pokroic na kawałki ? i czy obierać je ze skórki.uwielbiam patisony, i w tym roku urosły mi pierwszy raz w moim ogrodzie , proszę o komentarz

  54. 134
    26 września 2013 at 12:26 Odpowiedz

    bardzo nieczytelny opis \” 5 porcji wody, porcja octu\” co to za przepis….

  55. palcelizac
    26 września 2013 at 12:28 Odpowiedz

    do kkk: znaczy to, że jeśli masz dużo patisonów i chcesz użyć litra wody to musisz dać 0,2 octu. proporcje 5:1 :)

  56. jakub
    1 sierpnia 2014 at 17:55 Odpowiedz

    a co jeśli patison waży ok 3 kilo?

Zostaw komentarz.

*