Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Marynowane patisony

Małe patisony marynowane w zalewie z przyparawami będą cieszyć nasze podniebienia oczy także w trakcie mroźnej zimy czy ubogiej w warzywa wiosny

czas: 20 minut +15 minut pasteryzowania

składniki:
małe patisony
cebula
marchewka
ziele angielskie
pieprz
biała gorczyca
liście laurowe
ziarna pieprzu
ocet spirytusowy, 10 %, cukier, sól

przyrządzanie:

Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej w piórka cebuli, a także po 2 -3 ziarna pieprzu i ziela nagielskiego, kilka ziaren gorczycy i po listku laurowym.
przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 15 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.   

uwagi:
Można również dodać po gałązce kopru oraz po kawałku czosnku.

Podobne artykuły

56 Komentarzy

  1. ewa
    2 października 2006 at 17:04 Odpowiedz

    ja tak tez robie są wysmienite!!

  2. iwona
    23 maja 2007 at 22:30 Odpowiedz

    Robie w/g takiego samego przepisu i sa pyszne.Sa smaczniejsze niz ogorki.

  3. alutka
    10 czerwca 2007 at 10:52 Odpowiedz

    hmm mam pytanko 5 porcji czy1 porcja to jak mniej wiecej mam przeliczac na litry ??

  4. smakosz
    9 lipca 2007 at 12:54 Odpowiedz

    ile to jest porcja

  5. waldi
    30 lipca 2007 at 16:06 Odpowiedz

    jateż zrobię

  6. gyna
    1 sierpnia 2007 at 16:19 Odpowiedz

    sapyszne

  7. KOLO
    3 sierpnia 2007 at 17:42 Odpowiedz

    ja uważam ze som świetne

  8. julka
    4 sierpnia 2007 at 23:39 Odpowiedz

    alutka- zależy ile ich robisz- ale raczej na szklanki… 5 szkl. wody, 1 zkl. octu i 1 szkl.wody… chyba że masz parę wiader tych patisonów, to liry:)

  9. jola
    7 lipca 2008 at 11:52 Odpowiedz

    mam pytanko czy wg tego przepisu mozna tez zrobic cukinie?

  10. mała
    10 lipca 2008 at 22:16 Odpowiedz

    PySzNe

  11. smakosz2
    15 lipca 2008 at 10:13 Odpowiedz

    a ja robie budyn z patisonów

  12. pavcio
    17 lipca 2008 at 10:24 Odpowiedz

    Czy mozna je pokroic do marynownia??

  13. smakoszka222
    26 lipca 2008 at 20:18 Odpowiedz

    ja bede spisywac przepis bo mój dziadek bedzie je marynował

  14. smakoszka
    29 lipca 2008 at 08:53 Odpowiedz

    część patisonów mam wspaniałych, część gorzkich, nie wiem co może być powodem

  15. degustator
    24 sierpnia 2008 at 10:12 Odpowiedz

    Jadłam mojej siostry. Wysnienite. Pychota. Zaraz zabieram sie do pracy.

  16. lila
    4 września 2008 at 12:04 Odpowiedz

    jak mam duże patisony to mogę je też marynować tak jak małe

  17. helena
    13 września 2008 at 15:24 Odpowiedz

    Od tamtego roku uwielbiam marynowane patisony!

  18. duzy
    7 października 2008 at 01:11 Odpowiedz

    jak dlugo musza sie marynowac patisonki?

  19. ivy
    19 października 2008 at 16:17 Odpowiedz

    patisonki sa pyszne, potrzebuje jednak pomyslu jak je podawac: mam pokazac niemecom polska kuchnie i ze wzgledu na pore roku maja byc dyniowate. mam sliczne male marynowane patisonki i nie wiem jak to zrobic zeby sie wygodnie porcjowalo. jako koreczki? z serem albo kielbasa? albo moze jakas salatka? ratujcie!!! mam tydzien na to.

  20. :)
    20 marca 2009 at 14:19 Odpowiedz

    patisonki sa pyszne, potrzebuje jednak pomyslu jak je podawac: mam pokazac niemecom polska kuchnie i ze wzgledu na pore roku maja byc dyniowate. mam sliczne male marynowane patisonki i nie wiem jak to zrobic zeby sie wygodnie porcjowalo. jako koreczki? z serem albo kielbasa? albo moze jakas salatka? ratujcie!!! mam tydzien na to.

  21. asiula
    6 lipca 2009 at 09:09 Odpowiedz

    właśnie będę dziś po raz pierwszy marynować patisony, później podzielę się spostrzeżeniami

  22. amisu
    9 lipca 2009 at 19:32 Odpowiedz

    a mam pytanie?jedna porcja cukru to znaczy szklanke cukru podlog wody i octu?

  23. asiula
    19 lipca 2009 at 20:25 Odpowiedz

    naprawdę marynowane patisony są rewelacyjne!!!
    Mam też pomysł na ciekawe ich podanie, np kolorowe koreczki: patison-pomidor koktajlowy-kosteczka szynki-oliwka, lub też wg własnego pomysłu.

  24. jadzik
    19 lipca 2009 at 21:29 Odpowiedz

    ja zrobiłam patisona w słoju;)))))

  25. tom
    3 sierpnia 2009 at 18:58 Odpowiedz

    ile dać cukru???????????????

  26. hej
    4 sierpnia 2009 at 19:47 Odpowiedz

    ile soli???? jaki pieprz i ile patisonów?????

  27. Krzysiek
    11 sierpnia 2009 at 16:47 Odpowiedz

    Już się biorę do marnowania. Ocenię jak spróbuję.

  28. agnes
    19 sierpnia 2009 at 11:52 Odpowiedz

    proszę mi powiedzieć co to znaczy porcja wody, porcja octu ttd?
    Pozdrawiam serdecznie

  29. Ola
    7 września 2009 at 16:33 Odpowiedz

    Świetny przepis na patisony one są rewelacja

  30. maagi
    14 września 2009 at 10:26 Odpowiedz

    poszukuje dań z patisonów dobrych i delikatnych?co oprócz marynowanych! pozdrawiam

  31. AGA
    17 września 2009 at 19:24 Odpowiedz

    CO OZNACZA PORCJA? POZDRAWIAM

  32. ANTOŚ
    17 września 2009 at 19:30 Odpowiedz

    MAM ,PÓŁTORA ROCZKU I BĘDĘ POMAGAŁ DLA MAMY ROBIĆ PATISONY. A PÓŻNIEJ JE WSZYSTKIE ZJEM.

  33. AGUSKA
    17 września 2009 at 19:53 Odpowiedz

    WITAJ… TEN PRZEPIS JEST NAPRAWDE DOSKONAŁY… MOJA RODZINA JE TE PATISONY Z WIELKĄ PRZYJEMNOŚCIĄ. mOJA UWAGA? NAJLEPIEJ KOSZTOWAĆ TE PATISONY Z OBIADAMI. SERDECZNIE POZDRAWIAM;)

  34. ania
    28 września 2009 at 09:08 Odpowiedz

    patisony są pyszne polecam

  35. ANIA
    21 lutego 2010 at 16:37 Odpowiedz

    SA SWIETNE-ALE GDZIE MOZNA KUPIC

  36. mario57
    15 sierpnia 2010 at 11:59 Odpowiedz

    pozdrawiam.

  37. 6975tp
    24 sierpnia 2010 at 14:37 Odpowiedz

    sam zaraz biore sie sa przerabianie ja nazywam to ufo

  38. ela
    5 października 2010 at 18:46 Odpowiedz

    sprubuie to opisz jak wyszły i czy są pyszne

  39. PATISON
    19 października 2010 at 13:01 Odpowiedz

    AGA> porcja oznacza to – (zależy ile potrzebujesz) łyżeczka, łyżka, szklanka, wiadro, lub wanna.
    Czyli tak na przykładzie wanny-
    5 wanien wody
    1 wanna octu
    1 wanna cukru
    …. wychodzi zalewa octowa 5 – 1 – 1.
    Pozdrawiam.

  40. beti
    28 czerwca 2011 at 19:20 Odpowiedz

    mozna je kupic w duzych sklepach. np, marcpolu . cena 5 zl za maly słoiczek

  41. Askalon
    29 lipca 2011 at 16:36 Odpowiedz

    sorki – ale chyba sobie ktoś jaja robi.
    na 5 szklanek płynu dajemy szklankę cukru? to wyjdzie syrop :)

  42. Askalon
    4 sierpnia 2011 at 10:45 Odpowiedz

    zwracam honor i przepraszam za wcześniejszy komentarz. Sugerowałem się tym, że na innych kilku forach było podane po 5 łyżek a nie po szklance. Te co tu podajecie są rewelacyjne :)

  43. aiszam
    16 sierpnia 2011 at 14:53 Odpowiedz

    mam pytanie czy trzeba je obierać??

  44. justyna
    30 sierpnia 2011 at 15:46 Odpowiedz

    ja zasadziłam patisony i mi wielkie wyrosły czy można je pokroić i zamarynować ?

  45. kasiawpl1
    2 września 2011 at 15:22 Odpowiedz

    takie wielkie mam tyklo :p lol

  46. luxio
    15 lipca 2012 at 20:14 Odpowiedz

    jadlem patisony na półslodko rewelacja polecam

  47. gienia534
    24 lipca 2012 at 15:41 Odpowiedz

    super smaczne

  48. milka
    13 sierpnia 2012 at 23:38 Odpowiedz

    Zalewa jest super, ja do tej proporcji dodaje dwie płaskie łyżki soli, polecam

  49. anna@2pl
    21 sierpnia 2012 at 14:10 Odpowiedz

    zrobie pierwszy raz

  50. Jac
    21 października 2012 at 19:24 Odpowiedz

    Wyszły super. Zalewa taka jaką będę stosował do innych przetworów.
    Pasteryzacja w piekarniku 20, 25 minut – będą bardziej miękkie (jeżeli duże kawałki).
    Pozdrowienia

  51. Ewa K.
    27 lipca 2013 at 12:38 Odpowiedz

    Super przepis robiłam patisony w tej zalewie pierwszy raz i smakowały niesamowicie.Tą zalewę stosuję teraz do ogórków,:):)

  52. MountR
    13 września 2013 at 18:00 Odpowiedz

    Czołem Mamuśki !Rewelacyjna zagrycha ! No mówię wam …Do zmrożonej wódeczki…Ach…

  53. alanek
    14 września 2013 at 21:14 Odpowiedz

    a czy jak poprzednik pytał, można większe pokroic na kawałki ? i czy obierać je ze skórki.uwielbiam patisony, i w tym roku urosły mi pierwszy raz w moim ogrodzie , proszę o komentarz

  54. 134
    26 września 2013 at 12:26 Odpowiedz

    bardzo nieczytelny opis \” 5 porcji wody, porcja octu\” co to za przepis….

  55. palcelizac
    26 września 2013 at 12:28 Odpowiedz

    do kkk: znaczy to, że jeśli masz dużo patisonów i chcesz użyć litra wody to musisz dać 0,2 octu. proporcje 5:1 :)

  56. jakub
    1 sierpnia 2014 at 17:55 Odpowiedz

    a co jeśli patison waży ok 3 kilo?

Zostaw komentarz.

*