Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pikantne tacos wegetariańskie

Pikantne tacos wegetariańskie

DIETA PALEO: nowy skuteczny sposób na schudnięcie?

DIETA PALEO: nowy skuteczny sposób na schudnięcie?

7 zdrowych przekąsek, przez które NIE PRZYTYJESZ!

7 zdrowych przekąsek, przez które NIE PRZYTYJESZ!

Smoothie bananowe z mlekiem kokosowym

Smoothie bananowe z mlekiem kokosowym

Bakłażan i cukinia zapiekane w sosie pomidorowym i serze

Bakłażan i cukinia zapiekane w sosie pomidorowym i serze

Zdrowa surówka z marchewką i kiełkami

Zdrowa surówka z marchewką i kiełkami

7 nietypowych pomysłów na wykorzystanie w daniach FIG!

7 nietypowych pomysłów na wykorzystanie w daniach FIG!

Świetne kanapki z twarożkiem i figami!

Świetne kanapki z twarożkiem i figami!

Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego

Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego

Ziemniaki nadziewane czterema serami

Ziemniaki nadziewane czterema serami

Domowy sos AIOLI

Domowy sos AIOLI

Czekoladowe brownie z kaszy jaglanej

Czekoladowe brownie z kaszy jaglanej

Koktail marchewkowy z dodatkiem curry

Koktail marchewkowy z dodatkiem curry

Spaghetti z sosem groszkowym

Spaghetti z sosem groszkowym

Rabarbarowe muffiny

Rabarbarowe muffiny

Domowe lody kokosowe

Domowe lody kokosowe

Marynowane patisony

Małe patisony marynowane w zalewie z przyparawami będą cieszyć nasze podniebienia oczy także w trakcie mroźnej zimy czy ubogiej w warzywa wiosny

czas: 20 minut +15 minut pasteryzowania

składniki:
małe patisony
cebula
marchewka
ziele angielskie
pieprz
biała gorczyca
liście laurowe
ziarna pieprzu
ocet spirytusowy, 10 %, cukier, sól

przyrządzanie:

Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej w piórka cebuli, a także po 2 -3 ziarna pieprzu i ziela nagielskiego, kilka ziaren gorczycy i po listku laurowym.
przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 15 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.   

uwagi:
Można również dodać po gałązce kopru oraz po kawałku czosnku.

loading...