Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Smoothie bananowo-czekoladowe

Smoothie bananowo-czekoladowe

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

5 przysmaków, których każdy z nas powinien spróbować chociaż raz w życiu!

5 przysmaków, których każdy z nas powinien spróbować chociaż raz w życiu!

Czekoladowy mus z bananem i awokado

Czekoladowy mus z bananem i awokado

Jak przygotować słynne francuskie ŚLIMACZKI?

Jak przygotować słynne francuskie ŚLIMACZKI?

4 wskazówki jak poprawić smak NIEUDANEJ SAŁATKI (za słonej, kwaśnej, gorzkiej)

4 wskazówki jak poprawić smak NIEUDANEJ SAŁATKI (za słonej, kwaśnej, gorzkiej)

Lekka i prosta zupa z rybnymi pulpecikami

Lekka i prosta zupa z rybnymi pulpecikami

7 pomysłów na śniadanie w stylu amerykańskim

7 pomysłów na śniadanie w stylu amerykańskim

Carpaccio z pomarańczy

Carpaccio z pomarańczy

Buraczane carpaccio

Buraczane carpaccio

Babeczki bananowe Nigelli – ZAWSZE WYCHODZĄ!

Babeczki bananowe Nigelli – ZAWSZE WYCHODZĄ!

Szybka, kremowa zupa z KALAFIORA

Szybka, kremowa zupa z KALAFIORA

Szpinakowy dip do chipsów i nachosów

Szpinakowy dip do chipsów i nachosów

Tarta ze szparagami i pomidorami

Tarta ze szparagami i pomidorami

Uniwersalna pasta z awokado do : ziemniaków, sałatek, jajek, kanapek

Uniwersalna pasta z awokado do : ziemniaków, sałatek, jajek, kanapek

Jak dobrać oliwę do potrawy? 3 PROSTE WSKAZÓWKI

Jak dobrać oliwę do potrawy? 3 PROSTE WSKAZÓWKI

Mazurek bakaliowy

Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będzie przy każdej innej okazji z dużą ilością bakalii i nugatową masą

przepis z kuchni: polskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
40 dag masła
¾ szkl cukru pudru
3 jajka
1 żółtko
5 dag miodu

Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek
40 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag miodu

Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka
15 dag cukru
15 dag masła

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.


W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.


Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Gdy nieco przestygnie (po ok. 2-3 minutach), mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.


Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową, polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić w chłodne miejsce.

loading...

4 Komentarzy

  1. AgaT
    5 kwietnia 2007 at 21:08 Odpowiedz

    Tej mąki jest tu stanowczo za mało. Z pół kilograma to wszystko się lepi. Albo masła jest za dużo!

  2. Gachab
    27 października 2010 at 19:39 Odpowiedz

    po co aż tyle masła, wydaje mi się, że wystarczy jedna kostka, ewentualnie można dodać łyżkę śmietany gęstej.

  3. OlaP
    6 kwietnia 2012 at 11:51 Odpowiedz

    U mnie wyszło ok. Dodałam może ciut więcej mąki, ale odrobinę dosłownie. No i tyle co przy wałkowaniu, więc w sumie może ok 0,6 kg. Ciasto było miękkie, ale jak się dobrze wyrobi (ja zrobiłam mikserem) to bez problemu odchodzi od miski, jest gładkie i nie klei się jakoś specjalnie. Wyszło super, tylko jak dla mnie to są proporcje na 2 całkiem spore mazurki. :)

  4. ania
    1 grudnia 2012 at 19:28 Odpowiedz

    ja jeszcze nie piekłam ale gdy czytam ten przepis ślinka mi leci

Zostaw komentarz.

*