Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Mazurek bakaliowy

Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będzie przy każdej innej okazji z dużą ilością bakalii i nugatową masą

przepis z kuchni: polskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
40 dag masła
¾ szkl cukru pudru
3 jajka
1 żółtko
5 dag miodu

Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek
40 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag miodu

Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka
15 dag cukru
15 dag masła

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.


W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.


Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Gdy nieco przestygnie (po ok. 2-3 minutach), mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.


Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową, polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić w chłodne miejsce.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. AgaT
    5 kwietnia 2007 at 21:08 Odpowiedz

    Tej mąki jest tu stanowczo za mało. Z pół kilograma to wszystko się lepi. Albo masła jest za dużo!

  2. Gachab
    27 października 2010 at 19:39 Odpowiedz

    po co aż tyle masła, wydaje mi się, że wystarczy jedna kostka, ewentualnie można dodać łyżkę śmietany gęstej.

  3. OlaP
    6 kwietnia 2012 at 11:51 Odpowiedz

    U mnie wyszło ok. Dodałam może ciut więcej mąki, ale odrobinę dosłownie. No i tyle co przy wałkowaniu, więc w sumie może ok 0,6 kg. Ciasto było miękkie, ale jak się dobrze wyrobi (ja zrobiłam mikserem) to bez problemu odchodzi od miski, jest gładkie i nie klei się jakoś specjalnie. Wyszło super, tylko jak dla mnie to są proporcje na 2 całkiem spore mazurki. :)

  4. ania
    1 grudnia 2012 at 19:28 Odpowiedz

    ja jeszcze nie piekłam ale gdy czytam ten przepis ślinka mi leci

Zostaw komentarz.

*