Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

Bądź fit przez wakacje! Wygraj książkę kucharską “Koniec z cukrzycą i otyłością”

Bądź fit przez wakacje! Wygraj książkę kucharską “Koniec z cukrzycą i otyłością”

Risotto z krewetkami i szparagami

Risotto z krewetkami i szparagami

Naleśniki herbaciane z mascarpone i owocami leśnymi

Naleśniki herbaciane z mascarpone i owocami leśnymi

Deser w wersji FIT – mus z ananasa i brzoskwini

Deser w wersji FIT – mus z ananasa i brzoskwini

Pomysły na FIT śniadania!

Pomysły na FIT śniadania!

Orzeźwiająca ICE TEA ze śliwkami

Orzeźwiająca ICE TEA ze śliwkami

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem

Wszystko, co trzeba wiedzieć o rybach w diecie

Wszystko, co trzeba wiedzieć o rybach w diecie

Wegetariańskie quiche ze szpinakiem

Wegetariańskie quiche ze szpinakiem

5 korzyści, jakie dają nam banany!

5 korzyści, jakie dają nam banany!

Lekki makaron z pieczonymi warzywami

Lekki makaron z pieczonymi warzywami

Letnie ciasto z kremem jogurtowym i galaretką z malinami

Letnie ciasto z kremem jogurtowym i galaretką z malinami

Doskonała tarta truskawkowa

Doskonała tarta truskawkowa

Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach

Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach

Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym

Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym

Mazurek bakaliowy

Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będzie przy każdej innej okazji z dużą ilością bakalii i nugatową masą

przepis z kuchni: polskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
40 dag masła
¾ szkl cukru pudru
3 jajka
1 żółtko
5 dag miodu

Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek
40 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag miodu

Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka
15 dag cukru
15 dag masła

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.


W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.


Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Gdy nieco przestygnie (po ok. 2-3 minutach), mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.


Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową, polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić w chłodne miejsce.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. AgaT
    5 kwietnia 2007 at 21:08 Odpowiedz

    Tej mąki jest tu stanowczo za mało. Z pół kilograma to wszystko się lepi. Albo masła jest za dużo!

  2. Gachab
    27 października 2010 at 19:39 Odpowiedz

    po co aż tyle masła, wydaje mi się, że wystarczy jedna kostka, ewentualnie można dodać łyżkę śmietany gęstej.

  3. OlaP
    6 kwietnia 2012 at 11:51 Odpowiedz

    U mnie wyszło ok. Dodałam może ciut więcej mąki, ale odrobinę dosłownie. No i tyle co przy wałkowaniu, więc w sumie może ok 0,6 kg. Ciasto było miękkie, ale jak się dobrze wyrobi (ja zrobiłam mikserem) to bez problemu odchodzi od miski, jest gładkie i nie klei się jakoś specjalnie. Wyszło super, tylko jak dla mnie to są proporcje na 2 całkiem spore mazurki. :)

  4. ania
    1 grudnia 2012 at 19:28 Odpowiedz

    ja jeszcze nie piekłam ale gdy czytam ten przepis ślinka mi leci

Zostaw komentarz.

*