Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

Mus z mrożonych malin

Mus z mrożonych malin

Tatar z awokado i krewetek

Tatar z awokado i krewetek

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Burger rybny

Burger rybny

Grzaniec porzeczkowy

Grzaniec porzeczkowy

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Ryba w panierce

Ryba w panierce

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Babeczki z płatków owsianych i banana

Babeczki z płatków owsianych i banana

Chrupiące chipsy z batatów

Chrupiące chipsy z batatów

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Mazurek bakaliowy

Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będzie przy każdej innej okazji z dużą ilością bakalii i nugatową masą

przepis z kuchni: polskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
40 dag masła
¾ szkl cukru pudru
3 jajka
1 żółtko
5 dag miodu

Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek
40 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag miodu

Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka
15 dag cukru
15 dag masła

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.


W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.


Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Gdy nieco przestygnie (po ok. 2-3 minutach), mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.


Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową, polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić w chłodne miejsce.

loading...