Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Soczysta sałatka z krewetek i pomarańczy

Soczysta sałatka z krewetek i pomarańczy

Drobiowy pasztet z brokułami i kalafiorem

Drobiowy pasztet z brokułami i kalafiorem

Koktajl z granatem i bananem

Koktajl z granatem i bananem

Zdrowe i lekkie śniadanie: Owoce i musli

Zdrowe i lekkie śniadanie: Owoce i musli

9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!

9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!

Precle – jak zrobić?

Precle – jak zrobić?

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Słodki deser: japońskie dango

Słodki deser: japońskie dango

Risotto z buraczkami

Risotto z buraczkami

Krem z jabłek i tymianku

Krem z jabłek i tymianku

15 rzeczy, które możesz zrobić już teraz, aby Twoja kuchnia była zorganizowana

15 rzeczy, które możesz zrobić już teraz, aby Twoja kuchnia była zorganizowana

5 zaskakujących powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!

5 zaskakujących powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Puszysty omlet z warzywami

Puszysty omlet z warzywami

Mazurek bakaliowy

Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będzie przy każdej innej okazji z dużą ilością bakalii i nugatową masą

przepis z kuchni: polskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
40 dag masła
¾ szkl cukru pudru
3 jajka
1 żółtko
5 dag miodu

Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek
40 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag miodu

Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka
15 dag cukru
15 dag masła

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.


W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.


Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Gdy nieco przestygnie (po ok. 2-3 minutach), mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.


Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową, polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić w chłodne miejsce.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. AgaT
    5 kwietnia 2007 at 21:08 Odpowiedz

    Tej mąki jest tu stanowczo za mało. Z pół kilograma to wszystko się lepi. Albo masła jest za dużo!

  2. Gachab
    27 października 2010 at 19:39 Odpowiedz

    po co aż tyle masła, wydaje mi się, że wystarczy jedna kostka, ewentualnie można dodać łyżkę śmietany gęstej.

  3. OlaP
    6 kwietnia 2012 at 11:51 Odpowiedz

    U mnie wyszło ok. Dodałam może ciut więcej mąki, ale odrobinę dosłownie. No i tyle co przy wałkowaniu, więc w sumie może ok 0,6 kg. Ciasto było miękkie, ale jak się dobrze wyrobi (ja zrobiłam mikserem) to bez problemu odchodzi od miski, jest gładkie i nie klei się jakoś specjalnie. Wyszło super, tylko jak dla mnie to są proporcje na 2 całkiem spore mazurki. :)

  4. ania
    1 grudnia 2012 at 19:28 Odpowiedz

    ja jeszcze nie piekłam ale gdy czytam ten przepis ślinka mi leci

Zostaw komentarz.

*