Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Panna Cotta z mango

Panna Cotta z mango

Kurczak Krzysztofa Kolumba

Kurczak Krzysztofa Kolumba

Sałatka ze szpinakiem, camembertem i orzeszkami pinii

Sałatka ze szpinakiem, camembertem i orzeszkami pinii

Spaghetti z szynką i pieczarkami

Spaghetti z szynką i pieczarkami

Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!

Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!

Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Kuleczki mięsne z warzywami

Kuleczki mięsne z warzywami

Owsianka na mleku z miodem i borówkami

Owsianka na mleku z miodem i borówkami

Staropolskie zrazy wieprzowe

Staropolskie zrazy wieprzowe

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Faszerowana papryka z oliwkami

Faszerowana papryka z oliwkami

Domowa prażona cebulka

Domowa prażona cebulka

Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka

Domowy sok pomidorowy

Domowy sok pomidorowy

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

Mieszane sałaty z octem balsamicznym

Lekka, niskokaloryczna przystawka o bogatym, intensywnym smaku

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki:
po dwie garście sałat: rukoli, dębolistnej, czerwonej radicchio
po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego
garść wiórek z pramezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Sałaty dokładnie umyć i osuszyć. Jeśli potrzeba porwać na mniejsze kawałki. Z parmezanu nożem z piłką zroobić wiórki. Do słoiczka wlać ocet balsamiczny, wsypać pół łyżeczki soli i dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Zakręcić i dokładnie wymieszać. Następnie wlać oliwę z oliwek i ponownie zakręcić i wymieszać. Sałaty włożyć do dużej miski, dodać wiórki parmezanu. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem nieco schłodzić.

Podobne artykuły

6 Komentarzy

  1. asia
    4 listopada 2005 at 18:50 Odpowiedz

    super

  2. di
    14 kwietnia 2007 at 18:08 Odpowiedz

    very easy, very good

  3. marcinus9
    25 stycznia 2008 at 19:32 Odpowiedz

    moim zdaniem jest za skromna a ten ocet balsamiczny jest niezbyt dobry dałbym balsamico gęste oliwki pomidorka ogórka i kurczaka

  4. adika
    19 kwietnia 2008 at 01:32 Odpowiedz

    Bardzo dobra sałatka,tylko ja dodaję pomidora i czerwona cebulkę.

  5. kg
    21 lutego 2011 at 21:00 Odpowiedz

    Doskonała jest taka sałata ale jeszcze ze smażoną wątróbką drobiową.

  6. aga
    22 lutego 2011 at 17:07 Odpowiedz

    do tego uprażone pestki dyni i słonecznika, pycha

Zostaw komentarz.

*