Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Banalnie proste TIRAMISU

Banalnie proste TIRAMISU

Gęsta zupa porowa

Gęsta zupa porowa

Banalne ciasto cytrynowe

Banalne ciasto cytrynowe

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

Ananas w pianierce

Ananas w pianierce

Marynowane udka z limonką

Marynowane udka z limonką

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Domowy pasztet z tuńczyka

Domowy pasztet z tuńczyka

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

SERNIK GOTOWANY najprościej

SERNIK GOTOWANY najprościej

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Minestrone – włoska zupa

Zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Lekka, dietetyczna, ze śródziemnomorskim aromatem. Warto ją wypróbować!

składniki:

  • 300 g pomidorów (2 średnie)
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek dyni ze skórą (ok 600 g) *
  • kawałeczek selera (korzeń)
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 100 g pora
  • 200 g marchewki
  • 200 g cukinii
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
  • 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
  • 1,75 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 2 łyżki listków natki pietruszki
  • 100 g cienkiego makaronu
  • oliwa extra vergine

przyrządzanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, selera i pietruszkę skropić oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Zdjąć z blaszki.
  • Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić w 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
  • W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
  • Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...