Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Młoda kapusta z koperkiem

Zdrowe, niskokaloryczne, smaczne - czy trzeba coś jeszcze dodawać?

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
100 g gęstej, kwaśnej śmietany
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
garść majeranku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kapustę cienko poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić kapustę. Dodać majeranek i dusić pod przykryciem przez około 45 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami wody i wlać do kapusty, a następnie zagotować. Ponownie zdjąć z ognia i dodać posoloną wcześniej lekko śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

uwagi:
Podawać jako danie główne z żytnim pieczywem lub jako dodatek.

Podobne artykuły

164 Komentarzy

  1. Sopociak
    26 sierpnia 2005 at 13:20 Odpowiedz

    Bardzo dobre poolecam. Polskie jedzenie jest najlepsze. Odkrylem to gdy bylem w Angli przez 3 tygodnie jedzenie bylo niesmaczne i same kurczaki i boczki.

  2. Creative
    27 sierpnia 2005 at 16:39 Odpowiedz

    Świetne na lato. Gorąco polecam ten przepis.

  3. Zocha
    12 maja 2006 at 17:02 Odpowiedz

    Ogolnie pycha, ale zmienilabym kilka szczegolow. Gotowac troche krocej, az zmieknie troche. Dalabym trowniez mniej cytryny i lyzka smietany zdecydowanie wystarcza. Poza tym ta ilosc wystarczy na 4 osoby, ale tylko jako dodatek. Jako danie glowne, najwyzej dla dwojga. Milego jedzenia

  4. Musashi
    16 maja 2006 at 16:03 Odpowiedz

    Ja również zmieniłbym parę szczegółów – wiem, że ta strona jest ogólnie bezmięsa, ale do młodej kapustki ne ma to jak jakieś aromatyczne mięsiwo – dobra wiejska kiełbaska, albo wędzonka… Albo jedno i drubie :) Tyle, że wtedy darowałbym sobie majeranek…

  5. kolikia
    18 maja 2006 at 13:46 Odpowiedz

    super przepis

  6. Nina
    18 maja 2006 at 16:37 Odpowiedz

    Ja dodaję do młodej kapustki jeszcze podsmażony i pokrojony w drobną kosteczkę boczek i zamiast majeranku daję parę ziarenek kminku smakuje wybornie POLECAM

  7. Kuba
    19 maja 2006 at 14:50 Odpowiedz

    Odradzam mięso w młodej kapuście. To może być do każdej innej. Tylko młoda tak smakuje. A sam uwielbiam mieso.

  8. danuta51
    20 maja 2006 at 22:48 Odpowiedz

    pycha niebo w gębie

  9. tiani
    21 maja 2006 at 15:02 Odpowiedz

    ja mam inną wersję. Zewnetrzne liście (te ciemne i większe) pokoić i ugotować w posolonej wodzie. Pozostałą część pokroić (nie koniecznie drobno – wręcz przeciwnie) i wrzucić na wrzątek razem z ugotowanymi, odcedzonymi już, zewnetrznymi liśćmi. Do tego dodajemy DUŻO pietruszki, DUŻO koperku, trochę mniej, ale i tak DUŻO szczypiorku (nie jest konieczny) porę (części białe, zielone – wszystko), ale pokrojona drobno. To wszystko gotujemy, ale należy dodać trochę octu. Oczywiście przydałby się jakiś pieprz i sól. No i na koniec dodajemy śmietanę iiiii przecier pomidorowy. Sukces gwarantowany. Dobra na przemianę materii. Można trochę zagęścić mąką. Najlepiej gotować całość w mniejszej ilości wody, aby dużo było tego zielonego :) Do tego grznki. Nie znam nikogo, kto by nie lubiał tej pychotki :D

  10. dota
    26 maja 2006 at 11:37 Odpowiedz

    pycha, juz dawno nie jadlam nic tak dobrego, od siebie dodalam tylko troszke bazyli

  11. Joleńka*46....
    28 maja 2006 at 20:34 Odpowiedz

    a spróbujcie dodać do kapustki żeberka!! to dopiero uczta… lekko obgotowane żeberka,np. w bulionie, życzę smacznego!

  12. dream
    5 czerwca 2006 at 12:55 Odpowiedz

    właśnie ugotowałam…mrrrrr…palce lizac

  13. niktosia
    7 czerwca 2006 at 19:18 Odpowiedz

    osobiście wolę bigos :)))

  14. mJenta
    8 czerwca 2006 at 21:21 Odpowiedz

    upichcone bez cytryny, bo zabrakło, ale i tak wyszło przepyszne! :D

  15. edi
    14 czerwca 2006 at 09:37 Odpowiedz

    Właśnie robię wychodzi extra

  16. Amon-ra
    14 czerwca 2006 at 11:48 Odpowiedz

    przepis TIANI jest lepszy bo wasz jest niezrozumiały. co z kapustą ? mam ją w maśle gotować. nic ciekawego. pozdro dla kucharzy

  17. ezop 77
    15 czerwca 2006 at 15:04 Odpowiedz

    pyyychaaaa!!!!!!!! właśnie wcinam

  18. Darek i Eda
    17 czerwca 2006 at 18:01 Odpowiedz

    Przepyszne. Właśnie skonsumowaliśmy.

  19. Sylwunia
    18 lipca 2006 at 13:42 Odpowiedz

    Kapustka wyszła wyśmienita!!!!!!!!! Pierwszy raz robiłam i wyszła super!

  20. MacDavido
    30 lipca 2006 at 19:56 Odpowiedz

    O rany!
    normalnie bomba
    tak wlasnie mialo to wyjsc!
    dzieki :-)

  21. Roman
    22 sierpnia 2006 at 17:58 Odpowiedz

    Pychota. Już bez mąki i śmietany SUPER. Szkoda było psuć smaczek ;-).

  22. miska kapusty
    28 kwietnia 2007 at 16:09 Odpowiedz

    jak to? tylko maslo? bez wody? nie bede ryzykowac…nie przypali sie?

  23. michalina
    2 maja 2007 at 11:59 Odpowiedz

    ja mam zamiar ja robic 1 raz….ale czemu bez wody?

  24. ipod69
    15 maja 2007 at 18:53 Odpowiedz

    bez wody, bez wody! bo w mlodej kapuscie jest od cholery wody. moj debiut kapusciany mi nie wyszedl, bo nie wiedzialem o tym i zalalem caly towar wodą. dla bezpieczenstwa mozna zalac dno garnka, ale wiecej nie potrzeba

  25. aneta1984-1
    17 maja 2007 at 18:31 Odpowiedz

    powiem krótko. Jest dobra ale to nie jest przepis na tradycyjną młodą kapustę.

  26. rozna
    27 maja 2007 at 14:49 Odpowiedz

    Pychotka :)

  27. peristaseis
    31 maja 2007 at 14:11 Odpowiedz

    Przypaliła się nawet na małym gazie. Woda w małej ilości konieczna. Ale wyszła mi miniam, mniam!

  28. Michał
    1 czerwca 2007 at 09:16 Odpowiedz

    Zrobiłem z dwóch dużych główek kapusty(naprawdę giganty),proporcje pomnożyłem przez dwa.Dodałem troszkę wody(dosłownie na dno).Kapustę dodawałem etapami.Cztery rosołki drobiowe knorra,pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem,sporo Vegety i trochę pieprzu.Zamiast cytryny,bo akurat nie miałem,podlałem odrobiną octu.Nie dodawałem śmietany…wyszło super!!!
    Dzięki za przepis

  29. Diana
    2 czerwca 2007 at 15:16 Odpowiedz

    młoda kapustka jest pyszna, tylko skromne mam uwagi: kapustę trzeba najpierw zagotować z wodą i odlać aby nie było posmaku goryczki, majeranek dodać pod koniec aby potrawa nie nabrała gorzkiego posmaku, rewelacyjna do kotlecika i młodych ziemiaczków lub sama z kiełbaską lub żeberkami wędzonymi… smacznego

  30. KUCHARECZKA
    12 czerwca 2007 at 06:15 Odpowiedz

    ZGADZAM SIĘ BEZ WODY,PRZECIEZ MASŁO SZYBKO SIĘ PRZYPALA,A GDZIE CHOCIAZ ODROBINA PIEPRZU TO NIE PRZEPIS NA MLODA KAPUSTĘ-TO PROFANACJA.

  31. babsi....
    13 czerwca 2007 at 15:10 Odpowiedz

    zaczynam gotować… jak nie wyjdzie mąż mnie zwolni ;-)

  32. Beata
    14 czerwca 2007 at 12:14 Odpowiedz

    Też byłam zaskoczona,że tylko masło,ale spróbowałam.Rzeczywiście świetny sposób,nic się nie przypala,ale pilnować należy.Zawsze miałam problem z tą ilością wody jaka się wytwarza podczas gotowania,a tak jest świetna.Bardzo smaczna:)

  33. marta
    15 czerwca 2007 at 12:29 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis. nic sie nie przypaliło. kapustka jest równie dobra bez śmietany.

  34. elzbietka78
    16 czerwca 2007 at 11:22 Odpowiedz

    super.nawet dzieci wcinaly

  35. agata
    23 czerwca 2007 at 12:36 Odpowiedz

    ale babki marudzicie, trochę wody musi być, kapucha sama się gotuje, w to można dosłownie wszystko, warzywka, kiełbasa, dodaję smażoną cebulę, zamiast śmietany może być zasmażka, ale co ważne, nie rozciapciać kapusty do nieprzytomności, gotować najwyżej godzinę.

  36. beata
    26 czerwca 2007 at 11:46 Odpowiedz

    ja dodaję trochę tartej marchewki. Ładniej wygląda na talerzu. Pozdrawiam.

  37. David
    1 lipca 2007 at 16:44 Odpowiedz

    Rodzice wyjechali, miałem kapustę i zastanawiałem się co z nią zrobić. Znalazłem ten przepis i właśnie skilluję gotowanie :p

  38. David
    1 lipca 2007 at 17:46 Odpowiedz

    Właśnie zrobiłem. Przecież to \”kapustka na krótko\” , którą robiła mi babcia jak byłem mały. Pychota.

  39. Janet
    3 lipca 2007 at 11:58 Odpowiedz

    A mnie tam smakuje kapustka pod różną postacią, oczywiście młoda:)

  40. aaa36
    4 lipca 2007 at 20:41 Odpowiedz

    a gdzie trochę cukru ? Słone potrawy zyskują z cukrem smaku.

  41. jolcia
    11 lipca 2007 at 15:25 Odpowiedz

    pycha, właśnie zrobiłam, sama wzięłam sobie dokładkę, smakowało nawet moim dzieciom. Nigdy nie robiłam kapusty ze śmietaną, a to jest wręcz super. Pychotka

  42. anoshia
    18 lipca 2007 at 13:03 Odpowiedz

    pychota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Z trudem sie powstrzymalam zeby nie wciagnac garnuszka zanim moi mezczyzni wroca ze spaceru.Obawialam sie samego masla, ale nic sie nie przypala.SUPEROTA

  43. mm
    25 lipca 2007 at 17:27 Odpowiedz

    zaskakująco smaczne

  44. elektronia
    4 sierpnia 2007 at 13:32 Odpowiedz

    smietana i maka-i to ma byc niskokaloryczne?!

  45. magda
    15 lutego 2008 at 14:07 Odpowiedz

    Do elektroni. Weź pod uwagę, że jest to zaledwie jedna łyżka mąki i może dwie śmietany, na całą główkę kapusty! Poza tym możesz użyć smietany o niskiej zawartości tłuszczu, a kapusta jest na prawde wspaniałym warzywem. Z resztą coś w końcu i tak trzeba jeść!

  46. anka
    6 marca 2008 at 14:42 Odpowiedz

    dla mnie to wyglada ochydnie nie zrobie tego fuuu

  47. lorenita
    29 kwietnia 2008 at 20:54 Odpowiedz

    Super przepis. Jednak troszkę wody na dno trzeba dodać, bo troszke mi przywarła i musiałam ja przełożyć do innego garnka. Ale mąż był zachwycony. Super pyszna!!!

  48. zoli
    6 maja 2008 at 17:13 Odpowiedz

    pycha!!! robi sie szybko, latwo i w smaku bardzo dobre!!! rzeczywiscie jednak dodalam troszke wody…

  49. kaka
    11 maja 2008 at 13:49 Odpowiedz

    to jest pyszne fuu to jest ta anka

  50. mircusia
    14 maja 2008 at 12:27 Odpowiedz

    zrobiłam, pyszne tylko dodałam chyba trochę za dużo cytryny :)

  51. madziunka
    20 maja 2008 at 13:54 Odpowiedz

    czy kapusta nie traci wszystkich swoich własciwości jak się ją dusi 45 min??

  52. magda
    20 maja 2008 at 20:23 Odpowiedz

    dobra ale moja mama robi lepsza

  53. hejko
    21 maja 2008 at 13:46 Odpowiedz

    Durne jeteście Kobiety, życie tak krótko trwa, a Wy debatujecie nad kalorycznością dwóch łyżek mąki i smietany….

  54. satka
    22 maja 2008 at 15:17 Odpowiedz

    wszystko super, ale i u mnie na koncu pojawila sie spalenizna mala ihehieihe

  55. masza
    23 maja 2008 at 15:38 Odpowiedz

    bardzo dobre dałam trochę mniej śmietany i soku z cytryny super!!!!!!
    musicie spróbowac

  56. ewcia
    23 maja 2008 at 21:44 Odpowiedz

    A ja troszkę inaczej gotuję i pychota palce lizać odważam kapuste ,,dodaję marchewkę,pietruszkę ,na masełku smażę cebulkę ze szczypiorkiem Następnie dodaję pomidorka+koperek,zielona pietruszka,śmietana i zagęszczam startym na tarce ziemniakiem.Smacznego.

  57. BETTI
    25 maja 2008 at 14:44 Odpowiedz

    WłAśNIE BęDE PRóBOWAłA TEGO PRZEPISU I MAM NADZIEJE żE BęDZIE DOBRY TAK JAK WY TU OPISUJECUE

  58. ja
    27 maja 2008 at 15:19 Odpowiedz

    jednak wodę trzeba dodać bo inaczej spali się … szkoda…

  59. Stolage
    31 maja 2008 at 13:49 Odpowiedz

    Ja robie podobnie ale przesmażam troszkę słoniny z kiłbaską…

  60. izka
    31 maja 2008 at 15:32 Odpowiedz

    Będzie paciaja jak te 45 minut wytrzyma! Be, 15-20 minut to wszystko. Jarzyny muszą być nieco al dente. Nie rozgotowujcie! FU!

  61. Ania
    1 czerwca 2008 at 11:28 Odpowiedz

    trzy dni mnie po tym ganiało

  62. kolo
    7 czerwca 2008 at 15:53 Odpowiedz

    podobno dobre

  63. kali27
    23 czerwca 2008 at 11:21 Odpowiedz

    a ja zalewam wrzątkiem i jest szybciej i smaczniej

  64. gowniarz
    25 czerwca 2008 at 16:57 Odpowiedz

    pych ale smierdzi

  65. martek
    3 lipca 2008 at 19:53 Odpowiedz

    jakie tam smierdzi?! pachnie!!!

  66. erim
    10 lipca 2008 at 18:48 Odpowiedz

    bardzo pyszne danie, polecam :) jak się doda troszkę mięska też jest super cool !!!

  67. kapucha
    12 lipca 2008 at 20:43 Odpowiedz

    tylko po co ten majeranek?

  68. Yeti chuligan
    13 lipca 2008 at 16:45 Odpowiedz

    po pierwsze dla smaku, po drugie przeciw wzdęciom :)

  69. asia
    23 lipca 2008 at 19:14 Odpowiedz

    mój mąż poprosił mnie o przygotowanie młodej kapustki jutro robię mam nadzieję że uda mi się!!!

  70. kejti1
    29 lipca 2008 at 11:51 Odpowiedz

    Myślałam że b ez mięsa i koncentratu się nie da a tu taka niespodzianka bardzo smaczna poprostu super i tania. Bo przecież kapusta rosnie na działce teściowej

  71. AGNIESZKA
    10 sierpnia 2008 at 20:15 Odpowiedz

    BARDZO pyszne!! do kurczka z ryzem pychotka

  72. 114
    17 września 2008 at 18:44 Odpowiedz

    Bardzo dobre , polecam

  73. adam
    17 lutego 2009 at 23:07 Odpowiedz

    tak pyszna, zalecam jednak dodac kminek

  74. młoda żona
    5 maja 2009 at 14:22 Odpowiedz

    ja to robie w wersji light: kapustke posiekać sparzyć a po chwili odlac wrzątek zostawiając troche na dnie, dodac masło. dodac posiekaną natke koperku i pietruszki doprawić do smaku. pod koniec jak juz kapusta bedzie miekka dodać poł pomidora bez skórki i chwile gotować razem. moja mama robi taką kapuste z młodą marchewką dodana tak w połowie gotowania. pasuje do schabowego, mielonych. ja czesto jem ja samą bez niczego

  75. babcia
    7 maja 2009 at 12:38 Odpowiedz

    a ja dodaje jeszcze usmażona cebulke z czosnkiem dla aromatu i jest pyszna.

  76. andrju
    8 maja 2009 at 13:13 Odpowiedz

    zabieram sie za to pierwszy raz , zonka wyjechala a corcia poprosila o kapustke , nie bardzo rozumiem ,czy to sie gotuje bez wody??cytat : Kapustę cienko poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić kapustę. Dodać majeranek i dusić pod przykryciem przez około 45 minut, często miesza. nie mam pojecia o gotowaniu ale cos mi tu nie pasi

  77. Bogusia
    9 maja 2009 at 20:04 Odpowiedz

    Mloda kapustka to \”niebo w gebie\”, ale koniecznie z przecierem pomidorowym, sporo zieleniny i smietana. A do tego mlode ziemniaczki! Pychota!

  78. vip-car
    10 maja 2009 at 11:43 Odpowiedz

    Witam za chwilę będzie mój debiut napiszę jak wyszło ze śmietaną.

  79. 5555555555555
    12 maja 2009 at 12:51 Odpowiedz

    pychotka

  80. edyta
    17 maja 2009 at 11:44 Odpowiedz

    udała się znakomicie, oczywiście z pomidorkami….

  81. kama
    17 maja 2009 at 14:40 Odpowiedz

    pycha!!!,co prawda nie miaalm majeranku i dodalam wody- zanim odnalazłam ten przepis juz ja gotowalam… i wyszło pysznie, z ta smietana to niezły pomysl,dodalam troche kostki knorra(smazona cebulka)polecam!!!super!!!

  82. brzydulka
    20 maja 2009 at 15:37 Odpowiedz

    Bardzo smaczne polecam wszystkim i pozdrawiam autora przepisu

  83. Kucharka
    21 maja 2009 at 17:08 Odpowiedz

    Pycha palce lizać.

  84. peachys
    24 maja 2009 at 11:32 Odpowiedz

    GENIALNA!!!!!

  85. ANKH
    31 maja 2009 at 14:07 Odpowiedz

    A potem umierajcie sobie na raka jelita albo zawaly. smacznego

  86. alamakota
    7 czerwca 2009 at 12:22 Odpowiedz

    wyszło super,dzięki za przepis!:)
    polecam :)

  87. Dorota
    7 czerwca 2009 at 17:16 Odpowiedz

    45min ????Po 45 min to będzie breja!!!!Ja bym OBGOTOWAŁA z 10 min a potem postępowała według tego przepisu!!

  88. Arla
    10 czerwca 2009 at 12:54 Odpowiedz

    Niestety nie smakowało mi,zawiodłam sie bardzo:(
    Pęczek koperku to stanowczo za dużo…
    I z tą śmietaną to też zły pomysł.
    NIE POLECAM,NIESTETY!!!

  89. Lucuś
    10 czerwca 2009 at 13:20 Odpowiedz

    A mnie brakuje tej goryczki,za młodu uwielbiałem,a teraz nie potrafię tak jak mama z ta moją wspaniałą goryczką

    Ps. A p.Kuchareczka czemu nie podała swojego przepisu a neguje ten – ha?

    Gotuję zawsze bez wody – troszeczkę wyczucia w tej kuchni kochani!

  90. krzysztof040887
    11 czerwca 2009 at 11:31 Odpowiedz

    Wszystkie Wasze przepisy są wspaniałe! ,to tylko kwestia gustu,co kto lubi i co może jeść/ze względu na stan zdrowia/,proszę tylko pokrojoną lekko posolić , by puściła soki,a następnie wrzucić do wrzątku na sekundę/do zagotowania,jak zacznie wrzeć,wtedy odlać/DLATEGO,ŻE KAPUSTA JEST SYPANA,OPRYSKIWANA,INACZEJ BY JĄ ROBACTWO ZJADŁO-TO JEST TA GORYCZKA.Dalej postępujcie Państwo według Waszego uznania i smaku.Pozdrawiam.

  91. dziunia
    13 czerwca 2009 at 21:51 Odpowiedz

    rewelacja \”szybko i smaczne\” ja nie lubię kminku i koperku więc nie dałam a i tak przepyszne mniam mniam
    ŻYCZĘ SMACZNEGO

  92. 14 czerwca 2009 at 08:43 Odpowiedz

    Pycha,wszystko co młode i nowe bardzo smakuje

  93. tigrik
    14 czerwca 2009 at 17:33 Odpowiedz

    robiłam dokładnie według przepisu i wyszła koperkowo-kapuściana breja… :( Następnym razem dodam mniej koperku, ominę śmietanę i skrócę czas gotowania.

  94. mamamarzynia
    18 czerwca 2009 at 18:17 Odpowiedz

    No rzeczywiście, 45 minut na młodą kapustkę to NA PEWNO za długo. Taka ilość kopru spowoduje, że będzie bardzo gorzka. Śmietana do młodej kapustki jest niezbędna, ale też nie tyle – łyżka, dwie. No i szczytem wszystkiego jest GARŚĆ MAJERANKU!!! Co to jest, kocioł żołnierskiej grochówki???

  95. Lopezzzo
    19 czerwca 2009 at 13:54 Odpowiedz

    Koperku musi byc dużo,jest dobry na potencje;)

  96. mamamarzynia
    22 czerwca 2009 at 18:27 Odpowiedz

    he he, słuszna uwaga, poza tym neutralizuje kapuściane wiatry…

  97. gość
    23 czerwca 2009 at 12:19 Odpowiedz

    Ja właśnie robię kapustkę ale troszkę inaczej.Kroje ją daję do garnka,dodaje mrożoną włoszczyznę(cięta w paski)Leję trochę wody a na wierzch rozkruszam kostkę rosołową.Kroję w kosteczkę wędlinę drobia\\ową i dodaje.Doprawiam do smaku,odrobina koperku też nie zaszkodzi.oprószam mąką,potrzymam jeszczę troszkę na gazie i jest już ok.

  98. kika
    6 lipca 2009 at 23:42 Odpowiedz

    właśnie się zabieram za kapustkę, ze śmietany zrezygnuje być może na rzecz wędzonego boczku???? co o tym myślicie???

  99. Wredny_szkolony_kuchta
    24 lipca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    na tym zdjeciu wyglada okropnie, jak ja robie to zawsze wychodzi bardziej intensywna….a to to jakas rozwolniona kupa. A sam przepis rowniez jest chwiejny….mloda kapusta to wspaniale zarełko ale jesli sie je umie dobrze przyrzadzic…. :D

  100. Marek
    24 lipca 2009 at 23:58 Odpowiedz

    a ja dodaję marchewkę, kminek musowo no i cebulę oraz dwa pomidory, podbijam śmietaną z mąką, koper no i na końcu łyżka masła, a przykwasic można zawsze octem i odrobina cukru do samku. Mnie wychodzi gęściejsza jak na zdjęciu i bardziej kolorowa

  101. Krystyna
    25 lipca 2009 at 00:03 Odpowiedz

    WSZYSTKO JEST O.K
    TYLKO PO CO MAJERANEK ? I AZ TYLE ?
    TO NIE JEST DZICZYŻNA CZY FLAKI TYLKO WSPANIAŁA MŁODA KAPUSTA – POZDRAWIAM !

  102. Ari
    27 marca 2010 at 04:01 Odpowiedz

    Gdyby robic, to nie szatkowac, tylko w cwiartkach czy osemkach ( w zaleznosci jak duza jest kapusta). Maslo, smietana tak, koperek, cebula tak, marchewka moze, ale malo, majeranek nie i maka nie. Troche boczku do smaku moze byc. Kapusta ma byc jedrna. Ludzie, co wy z ta maka? To zbrodnia z mloda kapusta.

  103. Laila1717
    8 kwietnia 2010 at 19:14 Odpowiedz

    Mowie krotko\” FUJ\” na ten przepis. Same kiksy: mloda posiekana drobno kapusta duszona 45 min, toz to nonsens,do tego majeranek i koper. No nie, horror.

  104. ketjos
    5 maja 2010 at 20:52 Odpowiedz

    Bez mąki i śmietany też pychotka.Polecam

  105. florentyna
    8 maja 2010 at 19:30 Odpowiedz

    gotuje krocej i tylko troche podsmazonego boczku,troche cukru i octu do smaku

  106. krzysiek
    13 maja 2010 at 09:18 Odpowiedz

    ja dodaię troche masła cukru do smaku no i oczywiście i dóżoj kopru est pyszna

  107. elizejka
    15 maja 2010 at 18:57 Odpowiedz

    po sparzeniu dusimy bez wody, tylko na masle w przykrytym garnku, gwarantuje, ze nic sie przypali, pod koniec koperek i ewentualnie lyzke smietany.
    Wszelakie wedliny, boczki itd zabijaja smak mlodej kapusty.
    Co do opinii, ze polskie jedzenie jest najlepsze, to dyskutowalabym…ale tutaj
    idzie o konkretna potrawe.

  108. monia
    17 maja 2010 at 06:35 Odpowiedz

    od kiedy do młodej kapusty dodaje sie majeranek???

  109. Ańdzka
    29 maja 2010 at 08:26 Odpowiedz

    mam prostszy i sprawdzony przepis. Kapustę poszatkować i zagotować w wodzie, następnie odcedzić. Poźniej zalać wodą, tak żeby kapusta odrobinę wystawała dodać sól, pieprz, młodą cebulkę i koperek. Na koniec gotowania dodać zasmażkę. Gotowe. Smacznego

  110. zeta
    30 maja 2010 at 09:58 Odpowiedz

    Ja do poszatkowanej kapusty dodaję wszystkie przyprawy,sól,pieprz ,cukier,sok z cytryny,wlewam trochę wody i duszę,dodaję łyżkę tłuszczu w/g uznania.Kapusta jest miękka,ale nie ciapa.
    Na koniec można dodać trochę koperku.
    Smacznego.Właśnie taką dzisiaj gotuję.

  111. riczi
    2 czerwca 2010 at 15:40 Odpowiedz

    wszytko się zgadza tylko widzę tutaj dwa problemy- garść majeranku, oraz brak młodej marchewki

  112. dankamik
    5 czerwca 2010 at 20:56 Odpowiedz

    Jaka włoszczyzna do młodej kapusty? Toż to czysta masakra. koperek – ok. boczek – ok. a śmietana koniecznie – to cały urok młodej kapustki. Troszkę cukru – ale nie tyle ile do \”starej\” kapusty, sok z cytryny, pieprz i …, palce lizać. Smacznego

  113. modlishka33
    7 czerwca 2010 at 19:01 Odpowiedz

    Świetny przepis,wyszło przepysznie.

  114. gog
    10 czerwca 2010 at 12:58 Odpowiedz

    masakra

  115. ania
    10 czerwca 2010 at 17:21 Odpowiedz

    wiecej kopru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  116. ola oleńka 24
    12 czerwca 2010 at 20:16 Odpowiedz

    co doda ,jaka doda , jak mam dodać to tylko koperek ,jest niesamowite ,pozdrawiam. własnie jem tą kapustę .pozdrawiam.

  117. citizen
    29 czerwca 2010 at 16:52 Odpowiedz

    z wodą odcedzoną znika smak i minerały.Pyszna!!!!!!

  118. monia11420
    6 lipca 2010 at 11:56 Odpowiedz

    pychota

  119. DANUSIA
    13 lipca 2010 at 19:20 Odpowiedz

    WITAM ! TAKOM KAPUSTKĘ Z KOPERKIEM -ROBIŁA MOJA MAMA,JEST PYSZNA-PAMIĘTAM CZASY DZIECIŃSTWA.POZDRAWIAM DANUSIA***

  120. jucha
    26 lipca 2010 at 14:37 Odpowiedz

    marchewka do młodej kapusty!?! dzizas… nie dziel się z nami takimi pomysłami… profanacja…

    KAPUCHA MALINKA :*

  121. wiola
    29 lipca 2010 at 14:53 Odpowiedz

    mniam mniam naprawde polecam

  122. mara starachowice
    3 sierpnia 2010 at 12:15 Odpowiedz

    Pychota.Polecam

  123. Magda
    3 sierpnia 2010 at 12:20 Odpowiedz

    kapustka pyszna :)ja dodaje do tego koncentrat Pudliszki :):)i jest jeszcze lepsza

  124. qwer
    8 października 2010 at 18:40 Odpowiedz

    Kiedy tak czytam komentarze niektorych, to mam wrazenie, ze udzielaja sie jedynie infantylni analfabeci \”TAKOM\”, \”kapustka\”. K… tego sie czytac nie da..

  125. Natka
    26 listopada 2010 at 00:30 Odpowiedz

    czasy na gotowanie mlodych warzyw zaprawianych makami ,smietanami i tp przeminely. wlozyc do wody i wyjac z wody! to moj przepis

  126. wiolka28
    7 stycznia 2011 at 13:43 Odpowiedz

    jest.okdzis,wwlasnie,gotvj/te.kapvstee,wiola

  127. wioleta
    7 stycznia 2011 at 20:50 Odpowiedz

    podzelcie,sie.swoimi.pzepisami.jeszcze,swmi,pzepisami

  128. mona
    5 maja 2011 at 12:50 Odpowiedz

    pyszna polecam:)

  129. iwo_na
    14 maja 2011 at 08:10 Odpowiedz

    nie cuduj bo za chwilę kretyni zaczną z sezamem i ananasem eksperymenty

  130. dotka
    26 maja 2011 at 10:37 Odpowiedz

    mniam mniam palce lizać polecam wszystkim gospodynią:)

  131. joker
    28 maja 2011 at 20:37 Odpowiedz

    super

  132. gosiek
    1 czerwca 2011 at 13:07 Odpowiedz

    pyszotka naprawdę super

  133. merry
    3 czerwca 2011 at 15:37 Odpowiedz

    ble fuj fuj

  134. MIK
    11 czerwca 2011 at 11:01 Odpowiedz

    POLECAM, DZIECI SIĘ ZAJADAŁY, A NIE LUBIĄ KAPUSTY.

  135. martyna
    14 czerwca 2011 at 12:01 Odpowiedz

    a gdzie jest napisane o parzeniu? jak kapusty sie nie sparzy to bedzie gorzka

  136. Ania
    13 lipca 2011 at 14:42 Odpowiedz

    Właśnie zaraz biorę się za gotowanie takiej pysznej kapustki.

  137. eee
    13 lipca 2011 at 21:26 Odpowiedz

    dzieki

  138. lecher
    19 lipca 2011 at 14:10 Odpowiedz

    do Dotki.. gdzie Ty chodziłaś do szkoły podstawowej, że nie umiesz odmieniać słowa \”gospodyni\” ? końcówka – om.!!! zapamiętaj to do końca życia.

  139. ann
    17 listopada 2011 at 19:43 Odpowiedz

    właśnie nie trzeba parzyć każdej kapusty. ja zwykle nie mam czasu i nie parzę i nigdy nie jest gorzka

  140. MIETEK 5858@O2.PL
    22 kwietnia 2012 at 19:17 Odpowiedz

    PYSZNA

  141. Beatka
    5 maja 2012 at 13:22 Odpowiedz

    podobno dodaje się do młodej kapusty marchewkę ??

  142. czarna
    11 maja 2012 at 15:59 Odpowiedz

    bardzo dziękuję kapusta była pyszna

  143. agi
    12 maja 2012 at 01:22 Odpowiedz

    Pyszna,zdrowa bo bez żadnej cebuli duszonej,słoniny czy zasmażki-one psują niestety cały smak MŁODEJ kapustki.Zawsze tak ją przyrządzam bo tak robiła ją moja mama i była pyszna i lekka jak nie wiem co:)Kapustka,koperek,masełko,śmietana rozmieszana z mąką(1 łyżeczka) PYCHOTA (myślałam,że tylko u nas w rodzinie się taką robi:))
    Jest na prawdę pyszna

  144. halszka
    18 maja 2012 at 09:53 Odpowiedz

    dobry przepis , ja zamiast zasmazki dodaje grochowa zupe w proszku .prosze wyprobowac – jest dobra i maki nie czuc. No i oczywiscie duzo kopru.

  145. halszka2310
    19 maja 2012 at 22:05 Odpowiedz

    ja parzę kapustę nie dla zlikwidowania goryczy, tylko żeby się pozbyć wszelkich
    trucizn, którymi nafaszerowane są szczególnie wczesne warzywa. A co do przepisu, to dobrze dodać trochę cukru.

  146. dana
    20 maja 2012 at 12:05 Odpowiedz

    na łyżce masła kapusta się udusi? hehe

  147. hanna
    22 maja 2012 at 12:21 Odpowiedz

    Ja kapustę parzę ale można bez parzenia zagotować bez przykrycia przez minutkę i nie będzie goryczki.

  148. gosias
    15 czerwca 2012 at 12:12 Odpowiedz

    idę robić, a później powiem jak było

  149. nomada
    27 czerwca 2012 at 14:05 Odpowiedz

    na 1 główkę kapusty to daję pół kostki masła,a nie łyżkę..:P hehe i dodaję malutki przecier pomidorowy…i śmietanę+koperek..:D Pychotka …radzę popróbować…:)

  150. shakira
    5 lipca 2012 at 17:28 Odpowiedz

    ja proponuje dodac jeszcze kminek Mniam

  151. tyleWtemacie
    18 lutego 2013 at 12:02 Odpowiedz

    wlasnie dodaje Sie marchewke zeby nie bylo goryczki i rosolek dla pewnosci. 1 marchewka na pol sredniej kapustki

  152. wasyl
    24 kwietnia 2013 at 20:32 Odpowiedz

    a kapuste tez trzeba dodać?

  153. elzbieta
    29 kwietnia 2013 at 13:20 Odpowiedz

    kapusta jest pycha

  154. Krystyna
    30 kwietnia 2013 at 14:37 Odpowiedz

    Od czterdziestu trzech lat robię kapustę tak jak. Aga i taka lubią moi domownicy. Prosta bez zbędnych przypraw sól piepsz odrobine cytryny i śmietaną koper kapustą to wszystko

  155. Anna
    25 maja 2013 at 12:41 Odpowiedz

    Po co gotować młodą kapustę 45 minut, dla bezzębnych?

  156. rena
    30 maja 2013 at 08:33 Odpowiedz

    Przykry jest fakt, że dla niektórych przepisy sa jedynie pretekstem do uwypuklenia swojej inteligencji – \”mędrkowania\”

  157. meganica
    15 czerwca 2013 at 11:46 Odpowiedz

    ja polecam kapuste z mloda cebulka, razem to dusimy, kilka swiezych pomiodorow bez skorki , 2 lyzki soli i na koniec zasmazka na masle mmmmmmnnnniaaaammmmm

  158. kapusta
    22 czerwca 2013 at 08:42 Odpowiedz

    ja chce jeszcze żyć

  159. heniek
    25 czerwca 2013 at 13:22 Odpowiedz

    kapusta podczas gotowania puszcza soki.co takie \’\’środki kapusty\’\’ robią w kuchni to sie dziwie

  160. kasia
    29 czerwca 2013 at 13:18 Odpowiedz

    pewnie najlepsza taka \’\’postna\’\’ ja dodaje jablko sterte,przecier pomidorowy lub pomidora i bylo by ok.moj maz lubi dodac podsmazone kawaleczki boczku,pewnie jak wiekszosc męzczyzn ;-)

  161. seba
    17 lipca 2013 at 09:24 Odpowiedz

    Pyszna ta kapusta pozdrawiam

  162. kasia
    24 września 2013 at 22:18 Odpowiedz

    ja też parzę młodą kapustkę

  163. kkkkkkkkkkkkkk
    24 września 2013 at 22:19 Odpowiedz

    pychotka

  164. Hania
    3 maja 2014 at 08:34 Odpowiedz

    Nie lubię młodej kapusty z przecierem pomidorowym,dodaje ocet winny lub cytryne, oczywiście przed gotowaniem sparzam.Dużo świeżego koperku.

Zostaw komentarz.

*