Polecamy

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Mrożona kukurydza w kolbach

W sierpniu, gdy kolby kukurydzy są łatwo dostępne i tanie, warto pomyśleć o zachowaniu kilku na okres zimowy.

czas: 20 minut

liczba porcji: 2

Kolby kukurydzy cukrowej oczyścić z liści i \”wąsów\”. Odciąć końcówki. Gotować przez 5-7 minut (w zależności od wielkości) w dużej ilości osolonej wody. Wystudzić i osuszyć. Umieścić w torebkach na mrożonki. Kolby doskonale się przechowują, nawet przez 10 miesięcy.

uwagi:
Przygotowując mrożoną kukurydzę do spożycia, nie trzeba nawet jej rozmrażać. Wystarczy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Potem polać roztopionym masłem, wymieszanym np. z ziołami i czosnkiem lub opiekać pod grillem w piekarniku.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. witos371
    5 sierpnia 2007 at 18:02 Odpowiedz

    super sposób sama go wypróbuje.

  2. ben
    9 listopada 2007 at 09:51 Odpowiedz

    nie można gotowac trzeba 20 min. 50 stopniach

  3. bez nicku
    10 sierpnia 2009 at 04:33 Odpowiedz

    jak ugotujesz w osolonej wodzie to ziarna zrobią się twarde, zamiast soli do wody dodaj łyżeczkę cukru, a zobaczysz różnicę. polecam.

  4. mniam
    18 kwietnia 2011 at 12:36 Odpowiedz

    mniam mniam ….

Zostaw komentarz.

*