Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Pieczony leszcz w ziołach

Pieczony leszcz w ziołach

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

5 ciekawostek o CIECIORCE

5 ciekawostek o CIECIORCE

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Jajka wysadzone w bułce!

Jajka wysadzone w bułce!

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Sparkling Virgin Cosmo – bezalkoholowy drink dla każdego

Sparkling Virgin Cosmo – bezalkoholowy drink dla każdego

Zupa z awokado na zimno

Zupa z awokado na zimno

Pieczone nadziewane pomidory z pesto

Pieczone nadziewane pomidory z pesto

Ginger Fizz Cocktail – imbirowe szaleństwo

Ginger Fizz Cocktail – imbirowe szaleństwo

Słodkie placuszki z cynamonem

Słodkie placuszki z cynamonem

Słodko-słone tartinki z truskawkami

Słodko-słone tartinki z truskawkami

Mrożona kukurydza w kolbach

W sierpniu, gdy kolby kukurydzy są łatwo dostępne i tanie, warto pomyśleć o zachowaniu kilku na okres zimowy.

czas: 20 minut

liczba porcji: 2

Kolby kukurydzy cukrowej oczyścić z liści i \”wąsów\”. Odciąć końcówki. Gotować przez 5-7 minut (w zależności od wielkości) w dużej ilości osolonej wody. Wystudzić i osuszyć. Umieścić w torebkach na mrożonki. Kolby doskonale się przechowują, nawet przez 10 miesięcy.

uwagi:
Przygotowując mrożoną kukurydzę do spożycia, nie trzeba nawet jej rozmrażać. Wystarczy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Potem polać roztopionym masłem, wymieszanym np. z ziołami i czosnkiem lub opiekać pod grillem w piekarniku.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. witos371
    5 sierpnia 2007 at 18:02 Odpowiedz

    super sposób sama go wypróbuje.

  2. ben
    9 listopada 2007 at 09:51 Odpowiedz

    nie można gotowac trzeba 20 min. 50 stopniach

  3. bez nicku
    10 sierpnia 2009 at 04:33 Odpowiedz

    jak ugotujesz w osolonej wodzie to ziarna zrobią się twarde, zamiast soli do wody dodaj łyżeczkę cukru, a zobaczysz różnicę. polecam.

  4. mniam
    18 kwietnia 2011 at 12:36 Odpowiedz

    mniam mniam ….

Zostaw komentarz.

*