Polecamy

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Mrożone grzyby I

Przygotowanie tej mrożonki to najprostszy sposób, aby w zimę cieszyć się smakiem grzybowych sosów czy zup

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

składniki:

kapelusze i nóżki leśnych grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki, koźlarze itd)
tłuszcz

sól, pieprz

 

 

przyrządzanie:

Grzyby dokładnie oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umys i osączyć. Kroic  w kawałki i dusić przez ok. 20 w garnku o grubym dnie dodając odrobinę oleju, sól i pieprz. często mieszac i nie przykrywac pokrywką. Nastepnie wystudzić i przekładać do torebek do mrożenia i zamrażać. Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez wiele miesięcy.


 


 

uwagi:
Do tej mrożonki można używać grzybów, ktore z powodu np. uszkodzonych kapeluszy nie nadają się do marynowania czy suszenia.  

Podobne artykuły

15 Komentarzy

  1. graska22
    8 września 2006 at 18:33 Odpowiedz

    Jeszcze prościej jest oczyścić ( suchsze, NIE MOKRE ) grzyby z pichu, igieł i liści. Podzielić na porcje do zamrożenia. Używa się ich spażając wrzącą wodą do zup, sosów itp. Mniej pracy po męczącym dniu, a smakują jak świeżo zebrane! Pozdrawiam

  2. marcicha
    21 września 2006 at 17:05 Odpowiedz

    a ja mrożę grzybki w całości. takie prawdziwki 10-centymetrowe. pierwszy raz, mam nadzieję, że zimą okażą się wyśmienite!!

  3. MIecio i JAncia
    22 września 2006 at 10:40 Odpowiedz

    Tak zrobiliśmy jak graska 22 ten sposób jest dobry :)

  4. Anulka
    9 listopada 2006 at 02:50 Odpowiedz

    Chcialam dowiedziec sie czy suszone grzyby mozna zamrozic???

  5. nero_55
    20 października 2008 at 08:49 Odpowiedz

    robimy tak jak graska22 sprawdzone ismaczne n55

  6. gość
    16 lipca 2010 at 22:44 Odpowiedz

    ja grzyby po prostu czyszczę, kroję w plasterki, wkładam do torebki foliowej i do zamrażalnika, a zimą nadają się do wszystkiego i smakują jak świeże, i do sosu i do pizzy i do bigosu i do zapiekanki….co kto lubi

  7. leonek
    8 września 2010 at 22:16 Odpowiedz

    kurki lepiej obgotować bo zamrozone świeże sa gorzkie w potrawie

  8. bunia
    22 lipca 2011 at 20:21 Odpowiedz

    zamrazam małe borowikii dodaje do rosołu pod koniec gotowania pychota polecam

  9. jmalgogzata
    26 września 2011 at 21:18 Odpowiedz

    ja gotowalam w wodzie z lisciem laurowym zielem angielskim i jalowcem.nastempnie gorace przelalam do sloika i odwrocilam do gory dnem .mam nadzieje ze bedo dobre i nie zajmna miejsca w zamrazalniku .pozdrawiam.

  10. JÓZEF KAWA
    8 października 2012 at 22:19 Odpowiedz

    a ja 1o min gotuję odsączam na druszlaku
    później pakuję w pojemniki poporciowane
    szczelnie zamknięte i do zamrażarki
    jak mroziłem surowe całe miały słodki posmak zmieniły smakowość nie smaczne

  11. mych
    19 października 2012 at 18:39 Odpowiedz

    Mroziłam surowe, gotowane i smażone na maśle. Te ostatnie są najlepsze. Świeże po rozmrozeniu flakowacieją, gotowane też są rozciapciane. Jak się podsmażhy na maśle i zamrozi, to po rozmrożeniu są super.

  12. barbara
    20 maja 2013 at 10:43 Odpowiedz

    Przez wiele lat mroże wszystkie grzyby. Wrzucam do wrzątku bez soli -jak zmienią kolor odlewam wodę i przelewam zimną wodą. Po ostygnięciu mrożę w woreczkach. Mrożę nawet gołąbki/po zdjęciu skórki/i w zimie smażę kapelusiki jak kotlety,panierowane albo nie.

  13. et
    19 października 2013 at 21:55 Odpowiedz

    Jak ma się 5 grzybków to można je mrozić surowe,przy większej ilości nie polecam
    Ja mroże obgotowane, pakuję w woreczki i następnie w pudełka po margrynie(mają po zamrożeniu układny kształt)
    Jak dobrze zamarzną wyjmuję z pudełka i kilkanaście takich kostek mam na cały rok

  14. sylwia
    16 maja 2014 at 12:39 Odpowiedz

    tak ja mrożę suszone grzyby to najlepszy sposób na bezpieczne ich przechowanie.

  15. radus2
    15 września 2014 at 20:05 Odpowiedz

    Gorace suche grzyby,sloik nakretka i po klopocie,lodowka szkoda miejsca!

Zostaw komentarz.

*