Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Mrożone grzyby I

Przygotowanie tej mrożonki to najprostszy sposób, aby w zimę cieszyć się smakiem grzybowych sosów czy zup

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

składniki:

kapelusze i nóżki leśnych grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki, koźlarze itd)
tłuszcz

sól, pieprz

 

 

przyrządzanie:

Grzyby dokładnie oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umys i osączyć. Kroic  w kawałki i dusić przez ok. 20 w garnku o grubym dnie dodając odrobinę oleju, sól i pieprz. często mieszac i nie przykrywac pokrywką. Nastepnie wystudzić i przekładać do torebek do mrożenia i zamrażać. Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez wiele miesięcy.


 


 

uwagi:
Do tej mrożonki można używać grzybów, ktore z powodu np. uszkodzonych kapeluszy nie nadają się do marynowania czy suszenia.  

Podobne artykuły

15 Komentarzy

  1. graska22
    8 września 2006 at 18:33 Odpowiedz

    Jeszcze prościej jest oczyścić ( suchsze, NIE MOKRE ) grzyby z pichu, igieł i liści. Podzielić na porcje do zamrożenia. Używa się ich spażając wrzącą wodą do zup, sosów itp. Mniej pracy po męczącym dniu, a smakują jak świeżo zebrane! Pozdrawiam

  2. marcicha
    21 września 2006 at 17:05 Odpowiedz

    a ja mrożę grzybki w całości. takie prawdziwki 10-centymetrowe. pierwszy raz, mam nadzieję, że zimą okażą się wyśmienite!!

  3. MIecio i JAncia
    22 września 2006 at 10:40 Odpowiedz

    Tak zrobiliśmy jak graska 22 ten sposób jest dobry :)

  4. Anulka
    9 listopada 2006 at 02:50 Odpowiedz

    Chcialam dowiedziec sie czy suszone grzyby mozna zamrozic???

  5. nero_55
    20 października 2008 at 08:49 Odpowiedz

    robimy tak jak graska22 sprawdzone ismaczne n55

  6. gość
    16 lipca 2010 at 22:44 Odpowiedz

    ja grzyby po prostu czyszczę, kroję w plasterki, wkładam do torebki foliowej i do zamrażalnika, a zimą nadają się do wszystkiego i smakują jak świeże, i do sosu i do pizzy i do bigosu i do zapiekanki….co kto lubi

  7. leonek
    8 września 2010 at 22:16 Odpowiedz

    kurki lepiej obgotować bo zamrozone świeże sa gorzkie w potrawie

  8. bunia
    22 lipca 2011 at 20:21 Odpowiedz

    zamrazam małe borowikii dodaje do rosołu pod koniec gotowania pychota polecam

  9. jmalgogzata
    26 września 2011 at 21:18 Odpowiedz

    ja gotowalam w wodzie z lisciem laurowym zielem angielskim i jalowcem.nastempnie gorace przelalam do sloika i odwrocilam do gory dnem .mam nadzieje ze bedo dobre i nie zajmna miejsca w zamrazalniku .pozdrawiam.

  10. JÓZEF KAWA
    8 października 2012 at 22:19 Odpowiedz

    a ja 1o min gotuję odsączam na druszlaku
    później pakuję w pojemniki poporciowane
    szczelnie zamknięte i do zamrażarki
    jak mroziłem surowe całe miały słodki posmak zmieniły smakowość nie smaczne

  11. mych
    19 października 2012 at 18:39 Odpowiedz

    Mroziłam surowe, gotowane i smażone na maśle. Te ostatnie są najlepsze. Świeże po rozmrozeniu flakowacieją, gotowane też są rozciapciane. Jak się podsmażhy na maśle i zamrozi, to po rozmrożeniu są super.

  12. barbara
    20 maja 2013 at 10:43 Odpowiedz

    Przez wiele lat mroże wszystkie grzyby. Wrzucam do wrzątku bez soli -jak zmienią kolor odlewam wodę i przelewam zimną wodą. Po ostygnięciu mrożę w woreczkach. Mrożę nawet gołąbki/po zdjęciu skórki/i w zimie smażę kapelusiki jak kotlety,panierowane albo nie.

  13. et
    19 października 2013 at 21:55 Odpowiedz

    Jak ma się 5 grzybków to można je mrozić surowe,przy większej ilości nie polecam
    Ja mroże obgotowane, pakuję w woreczki i następnie w pudełka po margrynie(mają po zamrożeniu układny kształt)
    Jak dobrze zamarzną wyjmuję z pudełka i kilkanaście takich kostek mam na cały rok

  14. sylwia
    16 maja 2014 at 12:39 Odpowiedz

    tak ja mrożę suszone grzyby to najlepszy sposób na bezpieczne ich przechowanie.

  15. radus2
    15 września 2014 at 20:05 Odpowiedz

    Gorace suche grzyby,sloik nakretka i po klopocie,lodowka szkoda miejsca!

Zostaw komentarz.

*