Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa ziemniaczano-koperkowa

Kremowa zupa ziemniaczano-koperkowa

Babeczki z agrestem

Babeczki z agrestem

Kruche ciasteczka z prażonymi orzechami ziemnymi

Kruche ciasteczka z prażonymi orzechami ziemnymi

Truskawkowe Mojito

Truskawkowe Mojito

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Serowa zapiekanka z cukinią i porem

Serowa zapiekanka z cukinią i porem

Prosty przepis na KREM SZPARAGOWY

Prosty przepis na KREM SZPARAGOWY

Jesienna tarta ze ŚLIWKAMI

Jesienna tarta ze ŚLIWKAMI

Jak zabarwić ryż na żółto?

Jak zabarwić ryż na żółto?

Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką

Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Ile to 100 g mąki, 1 szklanka cukru, 25 g miodu? ZOBACZ PRZELICZNIK

Ile to 100 g mąki, 1 szklanka cukru, 25 g miodu? ZOBACZ PRZELICZNIK

Sałatka owocowo-warzywna

Sałatka owocowo-warzywna

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Jak ugotować bataty?

Jak ugotować bataty?

Muffinki herbaciane z matchą

Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą się jako jeden ze składników święconki oraz jako lekki deser po obfitym, świątecznym obiedzie.

składniki:
Składniki na 12 muffinek:

  • 1,75 szklanki mąki;
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty matcha (w tym przepisie użyto herbaty Five o'clock Japan Matcha Kakegava Bio);
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 garści rozdrobnionych migdałów;
  • 1 jajko;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast.

przyrządzanie:

W jednej misce mieszamy mąkę, matchę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i migdały. W drugiej mieszamy mleko, olej, jajko oraz olejek migdałowy. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do nasmarowanej masłem formy do muffinek lub do papierowych papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy

loading...