Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

Kurki smażone na maśle

Kurki smażone na maśle

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Bezglutenowe pierniki – prosty przepis

Bezglutenowe pierniki – prosty przepis

10 pomysłów na rozgrzewającą herbatę – idealne na ZIMĘ!

10 pomysłów na rozgrzewającą herbatę – idealne na ZIMĘ!

ŚWIĄTECZNE pomysły na ozdobienie kuchni

ŚWIĄTECZNE pomysły na ozdobienie kuchni

Zimowa herbata z PYŁKIEM PSZCZELIM

Zimowa herbata z PYŁKIEM PSZCZELIM

10 produktów z największą ilością CYNKU

10 produktów z największą ilością CYNKU

Muffinki herbaciane z matchą

Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą się jako jeden ze składników święconki oraz jako lekki deser po obfitym, świątecznym obiedzie.

składniki:
Składniki na 12 muffinek:

  • 1,75 szklanki mąki;
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty matcha (w tym przepisie użyto herbaty Five o'clock Japan Matcha Kakegava Bio);
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 garści rozdrobnionych migdałów;
  • 1 jajko;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast.

przyrządzanie:

W jednej misce mieszamy mąkę, matchę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i migdały. W drugiej mieszamy mleko, olej, jajko oraz olejek migdałowy. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do nasmarowanej masłem formy do muffinek lub do papierowych papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy

loading...