Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Mus czekoladowy

Coś dla miłośników czekolady - niebiańsko lekka pianka z dodatkiem bitej śmietany

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 3 godziny chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:

200 g czekolady deserowej (2 tabliczki)
2 łyżki brandy, cointreau lub grand marnier
4 łyżki wody mineralnej
30 g masła
3 jaja
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki

przyrządzanie:

Do rondla wrzucić posiekaną drobno czekoladę, brandy i wodę. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać, wciąż mieszając aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie utrzeć. Dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywą pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżek piany i dokładnie wymieszać.
Ubić schłodzoną śmietanę (36 %). Przełożyć ją do masy czekoladowej, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę przekładać do małych miseczek, każdą z nich przykryć folią spożywczą i chłodzić ok. 3 godzin.

Podobne artykuły

41 Komentarzy

  1. wiki
    30 marca 2007 at 18:32 Odpowiedz

    superowe bardzo dobre bo niema świni

  2. lidka
    1 maja 2007 at 20:12 Odpowiedz

    niebianskie

  3. katarynka
    24 czerwca 2007 at 19:02 Odpowiedz

    fajny przepis sprawdzilam i jest pyyyycha

  4. anusiak
    9 grudnia 2007 at 12:55 Odpowiedz

    niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!

  5. kdsif
    29 grudnia 2007 at 13:04 Odpowiedz

    Zachwilke bede robic sobie mus\’a mam nadzieje ze tak jak piszecie w komentarzach bedzie jednym slowem : PYSZNY :)

  6. ilona
    15 maja 2008 at 14:12 Odpowiedz

    juz sie chlodzi o efektach napisze za 3godz:)

  7. Patrycja
    24 maja 2008 at 11:33 Odpowiedz

    zrobiłam, schłodziłam i doszłam do wniosku, że bardzo smaczny. Nie jest mączny, wieksza część zależy od czekolady… ja polecam terravitę deserową.

  8. ilona
    5 czerwca 2008 at 11:03 Odpowiedz

    super super super muss:)wszyscy goscie zadowoleni->mam nadzieje ze nie klamali:)

  9. Aga
    30 września 2008 at 17:11 Odpowiedz

    Super, mocno czekoladowy, pyszny. PS mozna wiecej dodac alkoholu bo go nie czuc w ogole

  10. prosze
    3 października 2008 at 15:37 Odpowiedz

    Witam ;) co to jest to brander ?

  11. basia1234
    28 stycznia 2009 at 17:12 Odpowiedz

    po prostu świetny! gładki, błyszczący, i chyba nic sie nie da zepsuć podczas roboty:) dzięki za przepis

  12. Marcin
    5 lutego 2009 at 14:54 Odpowiedz

    Aż mi ślinka cieknie, zaraz zabieram się do roboty

  13. ena
    17 lutego 2009 at 11:48 Odpowiedz

    Ile to jest 55g cukru ?
    bo ja nigdy nie wiem co ile ma na te gramy :P
    łyżeczka? łyżka?
    Pomóżcie.

  14. domis
    17 lutego 2009 at 17:02 Odpowiedz

    no ja zrobiłam ten przepis na walentynki i wyszedł super;) a jak postoi z dzień w lodówce,to jest jeszcze lepszy;)

  15. gossz
    19 lutego 2009 at 00:20 Odpowiedz

    Mam pytanko – czy taki mus można zrobić np. w blaszce i potem go pokroić? Chciałam zrobić niespodziankę na urodziny znajomej i jakoś musiałabym to przetransportować…

  16. mikset12
    5 marca 2009 at 17:29 Odpowiedz

    mam pytanko czy ten mus można zrobić bez alkoholu bo do klasy a niehce nikogo upić :P

  17. apacz
    15 marca 2009 at 17:49 Odpowiedz

    mozna zrobic bez brandy?

  18. leś
    4 kwietnia 2009 at 22:59 Odpowiedz

    mozna zrobic bez alkoholu:)

  19. Julka
    1 maja 2009 at 10:42 Odpowiedz

    Jest super :) Ja podałam go z lodami waniliowymi i malinami, i było palce lizać :P

  20. madzia+jasiu
    22 września 2009 at 20:10 Odpowiedz

    super pyszne:)

  21. serek
    14 listopada 2009 at 10:50 Odpowiedz

    po prostu jest cudowny moja siostra miała taki na weselu i bardzo smakował gością:)

  22. Heineken
    13 grudnia 2009 at 18:09 Odpowiedz

    Tak, można bez alkoholu.

    Jedna łyżeczka to 5g cukru, jedna łyżka – 15g.

  23. hsxbxgsdf
    27 lutego 2010 at 18:50 Odpowiedz

    to jest niesamowicie pyszne zrobiłem go mojej starszej siostrze na urodziny i powiedziała że to jest bomba

  24. Bartek3242
    4 maja 2010 at 15:27 Odpowiedz

    A śmietana krówka to jaka

  25. gupek
    4 maja 2010 at 15:33 Odpowiedz

    alkochol

  26. monia
    16 maja 2010 at 16:32 Odpowiedz

    Jest baaaardzo dobry… Łatwy do zrobienia. Pycha!!!!!

  27. ProoSzynszyl
    27 maja 2010 at 15:51 Odpowiedz

    Mus jest super polecam

  28. Numn
    30 czerwca 2010 at 18:38 Odpowiedz

    Wygląda apetycznie, mam zamiar go zaraz zrobić.

  29. Klaud.Fryciaa
    26 grudnia 2010 at 12:31 Odpowiedz

    Pychotka !!!!!

  30. jaga
    6 stycznia 2011 at 13:41 Odpowiedz

    Mus sie chłodzi mniam mniam

  31. Emmm...Xd
    18 lutego 2011 at 17:18 Odpowiedz

    Super juz biore sie do roboty

  32. Michał
    5 marca 2011 at 15:18 Odpowiedz

    Przepis udany polecam, bardzo łatwo go można zrobić, a jaki dobry w smaku mmm:)

  33. rewelka2223
    16 lipca 2011 at 16:26 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam! chlodzi sie mus!podjadalam
    wczasie robieniu …mmmm pyszne polecam najlepszy przepis na mus jaki znajdziecie to ten !!!

  34. polorica
    4 sierpnia 2011 at 18:54 Odpowiedz

    bardzo dobry! Ale czasem wychodzi zbyt płynny….co robić, aby temu zapobiec??

  35. herubinek
    16 sierpnia 2011 at 15:30 Odpowiedz

    Mus jest pychaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  36. loulou
    31 grudnia 2011 at 13:33 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, w sam raz na sobotnią imprezę. Zaraz zabieram się do roboty:)

  37. Renia
    19 stycznia 2012 at 14:01 Odpowiedz

    Mus pierwsza klasa, prosty przepis, a jaki efekt!!! Nie wiem, czy coś zostanie dla gości ;)

  38. Pycha.Mycha
    3 lutego 2012 at 11:11 Odpowiedz

    Pyszny :D:D …mm

  39. Nestek
    10 lutego 2012 at 16:21 Odpowiedz

    Mus rewelacyjny , ale ja osobiście dodałem więcej cukru . Dla osób uwielbiające słodycz może okazać się za gorzkie :) Pozdrawiam

  40. Anka
    11 listopada 2012 at 13:53 Odpowiedz

    Mam 11 lat ale bardzo prosty sposób sama przed chwilą zrobiłam właśnie owijam folią i nie moge tego zrobićć bo ciągle podjadam XD PYCHA!!!!!!

  41. sandru.
    17 listopada 2012 at 15:41 Odpowiedz

    Właśnie chce zrobić mus, ale nie mam brendy. Czy mozna to czyms zastapic?

Zostaw komentarz.

*