Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Mus czekoladowy

Coś dla miłośników czekolady - niebiańsko lekka pianka z dodatkiem bitej śmietany

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 3 godziny chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:

200 g czekolady deserowej (2 tabliczki)
2 łyżki brandy, cointreau lub grand marnier
4 łyżki wody mineralnej
30 g masła
3 jaja
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki

przyrządzanie:

Do rondla wrzucić posiekaną drobno czekoladę, brandy i wodę. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać, wciąż mieszając aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie utrzeć. Dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywą pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżek piany i dokładnie wymieszać.
Ubić schłodzoną śmietanę (36 %). Przełożyć ją do masy czekoladowej, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę przekładać do małych miseczek, każdą z nich przykryć folią spożywczą i chłodzić ok. 3 godzin.

Podobne artykuły

41 Komentarzy

  1. wiki
    30 marca 2007 at 18:32 Odpowiedz

    superowe bardzo dobre bo niema świni

  2. lidka
    1 maja 2007 at 20:12 Odpowiedz

    niebianskie

  3. katarynka
    24 czerwca 2007 at 19:02 Odpowiedz

    fajny przepis sprawdzilam i jest pyyyycha

  4. anusiak
    9 grudnia 2007 at 12:55 Odpowiedz

    niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!

  5. kdsif
    29 grudnia 2007 at 13:04 Odpowiedz

    Zachwilke bede robic sobie mus\’a mam nadzieje ze tak jak piszecie w komentarzach bedzie jednym slowem : PYSZNY :)

  6. ilona
    15 maja 2008 at 14:12 Odpowiedz

    juz sie chlodzi o efektach napisze za 3godz:)

  7. Patrycja
    24 maja 2008 at 11:33 Odpowiedz

    zrobiłam, schłodziłam i doszłam do wniosku, że bardzo smaczny. Nie jest mączny, wieksza część zależy od czekolady… ja polecam terravitę deserową.

  8. ilona
    5 czerwca 2008 at 11:03 Odpowiedz

    super super super muss:)wszyscy goscie zadowoleni->mam nadzieje ze nie klamali:)

  9. Aga
    30 września 2008 at 17:11 Odpowiedz

    Super, mocno czekoladowy, pyszny. PS mozna wiecej dodac alkoholu bo go nie czuc w ogole

  10. prosze
    3 października 2008 at 15:37 Odpowiedz

    Witam ;) co to jest to brander ?

  11. basia1234
    28 stycznia 2009 at 17:12 Odpowiedz

    po prostu świetny! gładki, błyszczący, i chyba nic sie nie da zepsuć podczas roboty:) dzięki za przepis

  12. Marcin
    5 lutego 2009 at 14:54 Odpowiedz

    Aż mi ślinka cieknie, zaraz zabieram się do roboty

  13. ena
    17 lutego 2009 at 11:48 Odpowiedz

    Ile to jest 55g cukru ?
    bo ja nigdy nie wiem co ile ma na te gramy :P
    łyżeczka? łyżka?
    Pomóżcie.

  14. domis
    17 lutego 2009 at 17:02 Odpowiedz

    no ja zrobiłam ten przepis na walentynki i wyszedł super;) a jak postoi z dzień w lodówce,to jest jeszcze lepszy;)

  15. gossz
    19 lutego 2009 at 00:20 Odpowiedz

    Mam pytanko – czy taki mus można zrobić np. w blaszce i potem go pokroić? Chciałam zrobić niespodziankę na urodziny znajomej i jakoś musiałabym to przetransportować…

  16. mikset12
    5 marca 2009 at 17:29 Odpowiedz

    mam pytanko czy ten mus można zrobić bez alkoholu bo do klasy a niehce nikogo upić :P

  17. apacz
    15 marca 2009 at 17:49 Odpowiedz

    mozna zrobic bez brandy?

  18. leś
    4 kwietnia 2009 at 22:59 Odpowiedz

    mozna zrobic bez alkoholu:)

  19. Julka
    1 maja 2009 at 10:42 Odpowiedz

    Jest super :) Ja podałam go z lodami waniliowymi i malinami, i było palce lizać :P

  20. madzia+jasiu
    22 września 2009 at 20:10 Odpowiedz

    super pyszne:)

  21. serek
    14 listopada 2009 at 10:50 Odpowiedz

    po prostu jest cudowny moja siostra miała taki na weselu i bardzo smakował gością:)

  22. Heineken
    13 grudnia 2009 at 18:09 Odpowiedz

    Tak, można bez alkoholu.

    Jedna łyżeczka to 5g cukru, jedna łyżka – 15g.

  23. hsxbxgsdf
    27 lutego 2010 at 18:50 Odpowiedz

    to jest niesamowicie pyszne zrobiłem go mojej starszej siostrze na urodziny i powiedziała że to jest bomba

  24. Bartek3242
    4 maja 2010 at 15:27 Odpowiedz

    A śmietana krówka to jaka

  25. gupek
    4 maja 2010 at 15:33 Odpowiedz

    alkochol

  26. monia
    16 maja 2010 at 16:32 Odpowiedz

    Jest baaaardzo dobry… Łatwy do zrobienia. Pycha!!!!!

  27. ProoSzynszyl
    27 maja 2010 at 15:51 Odpowiedz

    Mus jest super polecam

  28. Numn
    30 czerwca 2010 at 18:38 Odpowiedz

    Wygląda apetycznie, mam zamiar go zaraz zrobić.

  29. Klaud.Fryciaa
    26 grudnia 2010 at 12:31 Odpowiedz

    Pychotka !!!!!

  30. jaga
    6 stycznia 2011 at 13:41 Odpowiedz

    Mus sie chłodzi mniam mniam

  31. Emmm...Xd
    18 lutego 2011 at 17:18 Odpowiedz

    Super juz biore sie do roboty

  32. Michał
    5 marca 2011 at 15:18 Odpowiedz

    Przepis udany polecam, bardzo łatwo go można zrobić, a jaki dobry w smaku mmm:)

  33. rewelka2223
    16 lipca 2011 at 16:26 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam! chlodzi sie mus!podjadalam
    wczasie robieniu …mmmm pyszne polecam najlepszy przepis na mus jaki znajdziecie to ten !!!

  34. polorica
    4 sierpnia 2011 at 18:54 Odpowiedz

    bardzo dobry! Ale czasem wychodzi zbyt płynny….co robić, aby temu zapobiec??

  35. herubinek
    16 sierpnia 2011 at 15:30 Odpowiedz

    Mus jest pychaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  36. loulou
    31 grudnia 2011 at 13:33 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, w sam raz na sobotnią imprezę. Zaraz zabieram się do roboty:)

  37. Renia
    19 stycznia 2012 at 14:01 Odpowiedz

    Mus pierwsza klasa, prosty przepis, a jaki efekt!!! Nie wiem, czy coś zostanie dla gości ;)

  38. Pycha.Mycha
    3 lutego 2012 at 11:11 Odpowiedz

    Pyszny :D:D …mm

  39. Nestek
    10 lutego 2012 at 16:21 Odpowiedz

    Mus rewelacyjny , ale ja osobiście dodałem więcej cukru . Dla osób uwielbiające słodycz może okazać się za gorzkie :) Pozdrawiam

  40. Anka
    11 listopada 2012 at 13:53 Odpowiedz

    Mam 11 lat ale bardzo prosty sposób sama przed chwilą zrobiłam właśnie owijam folią i nie moge tego zrobićć bo ciągle podjadam XD PYCHA!!!!!!

  41. sandru.
    17 listopada 2012 at 15:41 Odpowiedz

    Właśnie chce zrobić mus, ale nie mam brendy. Czy mozna to czyms zastapic?

Zostaw komentarz.

*