Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

TOP 5 przepisów na rozgrzewającą herbatę

TOP 5 przepisów na rozgrzewającą herbatę

Orzechowy deser z mlekiem skondensowanym

Orzechowy deser z mlekiem skondensowanym

Makaroniki cytrynowe

Makaroniki cytrynowe

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i kurczakiem

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i kurczakiem

Naleśniki z pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

Naleśniki z pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

Smoothie z melonem i imbirem

Smoothie z melonem i imbirem

10 pięknych kuchni w bieli

10 pięknych kuchni w bieli

Brushetta z cukinią

Brushetta z cukinią

Sałatka z falaflem

Sałatka z falaflem

Żytnie kokosanki

Żytnie kokosanki

TOP 5 przepisów na bezmięsne KOTLETY

TOP 5 przepisów na bezmięsne KOTLETY

Puszysty suflet o smaku pmarańczowym

Puszysty suflet o smaku pmarańczowym

Jogurt o smaku kawy – doskonały deser pobudzający!

Jogurt o smaku kawy – doskonały deser pobudzający!

Pieczone kotleciki z czerwonej soczewicy

Pieczone kotleciki z czerwonej soczewicy

RADY EKSPERTA: Jak jeść i obrać figę?

RADY EKSPERTA: Jak jeść i obrać figę?

Kruche ciasteczka z prażonymi pistacjami

Kruche ciasteczka z prażonymi pistacjami

Musaka

Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mielonej jagnięciny w nieco odmienionej wersji - z rozdrobnioną soją zamiast mięsa

przepis z kuchni: greckiej

czas: 45 minut + 45 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dużych, nierozpozpadajacych się w gotowaniu ziemniaków
3 średnie bakłażany
2 cebule
250 g soi (gotowy farsz sojowy lub ugotowanej, moczonej prze noc)
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
pól szklanki mleka
2 jaja
1 łyżka soku c ytryny
2 żabki czosnku
szklanka tartego sera
2 duże pomidory obrane ze skórek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, tymianek
tłuszcz do posmarowania formy

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotowac na pół twardo w ososlonej wodzie.
Bakłażany pokroić na plasty grubości 0,5 cm i smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki mleka. Dokładnie rozmieszać, dodać resztę mleka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Gdy nieco przestygnie, dodać rozmieszane jajka.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać farsz sojowy lub posiekaną drobno, wcześniej ugotowaną do miękkości i moczoną przez noc soją. Smażyć przech 2 -3 minuty. Dodać posiekane pomidory, przecisnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek, sól i pieprz. Smażyć przez kolejne 5 minut. 
Prostokątną, głęboką formę do zpiekanek wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w grube plastry i połowę ich ułożyć na dnie formy. Na nich ułożyć wartwę bakłażanów, następnie całą soję i polać beszamelem. Ponownie ułożyć ziemniaki, na nich bakłażany i ponownie beszamel. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem.
PIec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

uwagi:
Sos beszamelowy i mieszanka z soją muszą być mocno doprawione, aby nadać potrawie zdecydowany smak. Zamiast soi bądź jagnięciny można dodać mielone mięso wołowo - wieprzowe.

loading...