Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Musaka

Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mielonej jagnięciny w nieco odmienionej wersji - z rozdrobnioną soją zamiast mięsa

przepis z kuchni: greckiej

czas: 45 minut + 45 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dużych, nierozpozpadajacych się w gotowaniu ziemniaków
3 średnie bakłażany
2 cebule
250 g soi (gotowy farsz sojowy lub ugotowanej, moczonej prze noc)
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
pól szklanki mleka
2 jaja
1 łyżka soku c ytryny
2 żabki czosnku
szklanka tartego sera
2 duże pomidory obrane ze skórek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, tymianek
tłuszcz do posmarowania formy

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotowac na pół twardo w ososlonej wodzie.
Bakłażany pokroić na plasty grubości 0,5 cm i smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki mleka. Dokładnie rozmieszać, dodać resztę mleka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Gdy nieco przestygnie, dodać rozmieszane jajka.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać farsz sojowy lub posiekaną drobno, wcześniej ugotowaną do miękkości i moczoną przez noc soją. Smażyć przech 2 -3 minuty. Dodać posiekane pomidory, przecisnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek, sól i pieprz. Smażyć przez kolejne 5 minut. 
Prostokątną, głęboką formę do zpiekanek wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w grube plastry i połowę ich ułożyć na dnie formy. Na nich ułożyć wartwę bakłażanów, następnie całą soję i polać beszamelem. Ponownie ułożyć ziemniaki, na nich bakłażany i ponownie beszamel. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem.
PIec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

uwagi:
Sos beszamelowy i mieszanka z soją muszą być mocno doprawione, aby nadać potrawie zdecydowany smak. Zamiast soi bądź jagnięciny można dodać mielone mięso wołowo - wieprzowe.

Podobne artykuły

30 Komentarzy

  1. Paula
    28 grudnia 2005 at 23:35 Odpowiedz

    Jadlam w Grecji Musake jest Boska:)

  2. kama
    23 stycznia 2006 at 15:28 Odpowiedz

    jadłam poprostu palce lizać, ale ja wolę wersje z mięsem.

  3. leelou
    6 lutego 2006 at 21:51 Odpowiedz

    musaka: ok 1500 g bakłażanów (pokroic w plastry, osolić, niech puszczą sok, ok 1h, potem zgrillować BEZ TŁUSZCZU),
    600g mielonego mięsa (używam wołowego),
    podsmażyć z cebulą (2-3 spore głowki), potem dodać 500g pomidorów bez skórki, można trochę koncentratu+ oczywiście przyprawy (ja robię z solą, pieprzem, oregano, bazylią ). warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, i tak do skutku, kończąc bakłażanami, które zalewamy beszamelem….

    proponuję poeksperymentować, różne wersje są pyszne, potrawę trudno \”popsuć\”- najlepsza wyszła, kiedy do mięsa dodałam resztkę farszu z wigilijnych uszek grzybowych i sos barbecue (+ostra papryka)- brzi kosmicznie, ale smakowało bosko, goście zjedli podwójn a ilość przewidywaną (miał być obiad na następny dzień)……. bo więcej nie było. pozdro

  4. Wisnia
    1 czerwca 2006 at 20:42 Odpowiedz

    A no jadlem to i tak sobie powiem ze bym ten przepis ulepszyl troszke

  5. miłośniczka Grecji :))
    8 sierpnia 2006 at 19:00 Odpowiedz

    Myslę, że musaka, która jadłam w Grecji nie równa się z żadną inną, przyżądzoną przez przecietna osobę!! Jest naprawde pyszna i często wybieram się ale tylko i wyłącznie do restauracji, gdzie gotuje prawdziwy GREK!! Musaka jest wysmienita, uwielbiam ją:))

  6. szczecinianka
    9 sierpnia 2006 at 16:00 Odpowiedz

    Ja byłam w Grecji ponad 4 miesiące i wiele potraw mi poprostu nie smakowało a już musaka napewno fuj!!

  7. lila
    1 października 2006 at 12:00 Odpowiedz

    Mieszkałam w Grecjii rok.mama mojego mężczyzny ( Greczynka) robiła taką musakę, że tęsknie za nią do dzisiaj. Te w restauracjach były profanacją ;)))

  8. Mari
    3 października 2006 at 23:11 Odpowiedz

    Jadlam w Grecji musake ale nie smakowala nam ja musze sama sobie ja zrobic wtedy bedzie swieza i smaczna .Najgorszy w niej byl sos beszamelowy bez smaku a ziemniaki jakes nieswieze -poszli na latwizne !

  9. Czuprynka_22
    6 marca 2007 at 22:03 Odpowiedz

    Musaka to najlepsze co jadlam. Gotowala ja moja znajoma greczynka i nie moze sie to rownac z zadna musaka z greckiej tawerny. A tak wogole to greckie jedzenie jest pyszne.

  10. martuś
    13 marca 2007 at 19:43 Odpowiedz

    musaka jest wysmienitym daniem i orginalnym.Najlepiej smakuje z sałatka grecka i balym winem.Naprawde polecam:)

  11. Ana
    12 czerwca 2007 at 07:19 Odpowiedz

    Uwielbiam musake i..Grecje..Pozdrawiam wszystkich milosnikow Grecji:-)

  12. Asia
    19 sierpnia 2007 at 11:03 Odpowiedz

    Musaka w Grecji w restauracjii z widokiem na Elafonisi…..mmm pychotka

  13. bywalczyni
    30 grudnia 2007 at 15:54 Odpowiedz

    nigdy, przenigdy do musaki nie dodaje sie ziemniaków. To sposób jej \”potanienia\”, bo ziemniaki są o wiele tańsze, niż bakłażany, ale ta prawdziwa to bakłażany i duże, dojrzałe pomidory, a nie żadne puszki ani koncentraty. Dodawanie ziemniaków to oszustwo i zbrodnia na przwdziwej musace.

  14. kasia 18
    18 czerwca 2008 at 11:17 Odpowiedz

    jadłam musakę w kilku miejscach Grecji i Bułgarii i zawsze była z patatami, słodkimi ziemniakami. Wiec jak to nie dodaje się ziemniaków?? he?

  15. kasia 18
    18 czerwca 2008 at 11:24 Odpowiedz

    jednak w przepisach internetowych

  16. kasia 18
    18 czerwca 2008 at 11:27 Odpowiedz

    jednak w przepisach internetowych nie ma wzmianki o ziemniakach w musace, aczkolwiek ja nawet jadłam z tłuczonymi patatami, przekładane z bakłażanami i pomidorami. Polecam mussakę z patatami, ponieważ nadają słodki i delikatny posmak daniu

  17. kuchcik
    28 czerwca 2008 at 15:12 Odpowiedz

    zapewniam was, że do prawdziwej musaki NIE dodaje się ziemniaków w żadnej postaci. Jest to zwykłe potanienie potrawy, bo cena ziemniaka w porównaniu z cena bakłażana podraża ją.
    Rozmawiałam i z Greczynkami i Turczynkami-wszystkie twierdzą to samo.
    Musaka to przekładanka usmażonych plastrów bakłażana, mięsa miel. z cebulą, czosnkiem i przyprawami (bez pomidorów z puszki), plastrów świeżych pomidorów bez skórki, wykońcone bakłażanami i polane śmietaną zmieszną z jajkami. Oczywiście wszystko doprawione. Taka jest prawdziwa domowa, a nie restauracyjna musaka.

  18. milka
    1 lipca 2008 at 10:23 Odpowiedz

    a czy bakłażana obiera się ze skórki

  19. Mustang
    6 sierpnia 2008 at 17:20 Odpowiedz

    Grecja jest krajem oszczędnym i w niektórych potrawach można zobaczyć przegląd tygodnia,więc z ziemniakiem czy bez to tylko od was zależy.

  20. KS
    12 września 2008 at 09:41 Odpowiedz

    ziemniaki w połączeniu z bakłażanem są bardzo dobre a więc bez nich nie zjadłbym tej potrawy

  21. dDarek
    15 września 2008 at 20:07 Odpowiedz

    Na Sitoni podają musakę z ziemniakami a sama nazwa musaka to po prostu zapiekeanka

  22. dDarek
    15 września 2008 at 20:09 Odpowiedz

    Na Sithoni podają musakę z ziemniakami a sama nazwa musaka to po prostu zapiekeanka

  23. 19RdenisR20
    6 maja 2009 at 22:10 Odpowiedz

    Musake Jadłem Pierwszy Raz W BlugaRi I NIe Bylo Tam Baklazanu

  24. gabi1723
    9 czerwca 2009 at 11:21 Odpowiedz

    musaka kochani bankowo musi w sobie miec ziemniaki i bakłazany wiec jesli nie ma tych skladnikow podstawowych to znaczy ,ze nie jedliscie prawdziwej musaki

  25. stwardnick
    19 sierpnia 2009 at 19:15 Odpowiedz

    Głupie gadanie! Pizza bez szynki to nie pizza! Pizza tylko z szynką! Pizza bez ananasa to nie pizza! Pizza tylko z ananasem! Pizza bez pieczarek to nie pizza! Pizza tylko z pieczarkami! Pytałem Bułgarów Turków i Greków a nawet Italianów!

  26. Aga
    23 lutego 2010 at 22:00 Odpowiedz

    Na Korfu jadłam musakę z pirre ziemniaczanym – palce lizać! I to jest z kolei tradycyjna \”korfiańska\” musaka. Najwidoczniej przepis zależy od regionu:-)

  27. zuzia
    10 lipca 2010 at 23:35 Odpowiedz

    jadłam na Santorini i była z ziemniakami:) a restauracje greckie to często rodzinne interesy i jedzonko takie domowe, pycha

  28. LOLek
    1 kwietnia 2011 at 20:16 Odpowiedz

    ach słoneczna Grecja… jest przepiękna i ta potrawa też pppppyyyyychhhhaaaaaaa!!!!!!!!!1

  29. grecco
    16 października 2011 at 22:17 Odpowiedz

    cynamon do miesa—–koniecznie

  30. Kipros stis agapis
    13 sierpnia 2012 at 11:55 Odpowiedz

    a ja jestem 1/2 Cypryjką i na Cyprze jada się makaronia mesa sto furno. To taka musaka ale z makaronu beszamelu i mięska, oczywiście na wierz też ser

Zostaw komentarz.

*