Polecamy

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Musaka

Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mielonej jagnięciny w nieco odmienionej wersji - z rozdrobnioną soją zamiast mięsa

przepis z kuchni: greckiej

czas: 45 minut + 45 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dużych, nierozpozpadajacych się w gotowaniu ziemniaków
3 średnie bakłażany
2 cebule
250 g soi (gotowy farsz sojowy lub ugotowanej, moczonej prze noc)
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
pól szklanki mleka
2 jaja
1 łyżka soku c ytryny
2 żabki czosnku
szklanka tartego sera
2 duże pomidory obrane ze skórek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, tymianek
tłuszcz do posmarowania formy

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotowac na pół twardo w ososlonej wodzie.
Bakłażany pokroić na plasty grubości 0,5 cm i smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki mleka. Dokładnie rozmieszać, dodać resztę mleka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Gdy nieco przestygnie, dodać rozmieszane jajka.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać farsz sojowy lub posiekaną drobno, wcześniej ugotowaną do miękkości i moczoną przez noc soją. Smażyć przech 2 -3 minuty. Dodać posiekane pomidory, przecisnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek, sól i pieprz. Smażyć przez kolejne 5 minut. 
Prostokątną, głęboką formę do zpiekanek wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w grube plastry i połowę ich ułożyć na dnie formy. Na nich ułożyć wartwę bakłażanów, następnie całą soję i polać beszamelem. Ponownie ułożyć ziemniaki, na nich bakłażany i ponownie beszamel. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem.
PIec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

uwagi:
Sos beszamelowy i mieszanka z soją muszą być mocno doprawione, aby nadać potrawie zdecydowany smak. Zamiast soi bądź jagnięciny można dodać mielone mięso wołowo - wieprzowe.

Podobne artykuły

30 Komentarzy

  1. Paula
    28 grudnia 2005 at 23:35 Odpowiedz

    Jadlam w Grecji Musake jest Boska:)

  2. kama
    23 stycznia 2006 at 15:28 Odpowiedz

    jadłam poprostu palce lizać, ale ja wolę wersje z mięsem.

  3. leelou
    6 lutego 2006 at 21:51 Odpowiedz

    musaka: ok 1500 g bakłażanów (pokroic w plastry, osolić, niech puszczą sok, ok 1h, potem zgrillować BEZ TŁUSZCZU),
    600g mielonego mięsa (używam wołowego),
    podsmażyć z cebulą (2-3 spore głowki), potem dodać 500g pomidorów bez skórki, można trochę koncentratu+ oczywiście przyprawy (ja robię z solą, pieprzem, oregano, bazylią ). warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, i tak do skutku, kończąc bakłażanami, które zalewamy beszamelem….

    proponuję poeksperymentować, różne wersje są pyszne, potrawę trudno \”popsuć\”- najlepsza wyszła, kiedy do mięsa dodałam resztkę farszu z wigilijnych uszek grzybowych i sos barbecue (+ostra papryka)- brzi kosmicznie, ale smakowało bosko, goście zjedli podwójn a ilość przewidywaną (miał być obiad na następny dzień)……. bo więcej nie było. pozdro

  4. Wisnia
    1 czerwca 2006 at 20:42 Odpowiedz

    A no jadlem to i tak sobie powiem ze bym ten przepis ulepszyl troszke

  5. miłośniczka Grecji :))
    8 sierpnia 2006 at 19:00 Odpowiedz

    Myslę, że musaka, która jadłam w Grecji nie równa się z żadną inną, przyżądzoną przez przecietna osobę!! Jest naprawde pyszna i często wybieram się ale tylko i wyłącznie do restauracji, gdzie gotuje prawdziwy GREK!! Musaka jest wysmienita, uwielbiam ją:))

  6. szczecinianka
    9 sierpnia 2006 at 16:00 Odpowiedz

    Ja byłam w Grecji ponad 4 miesiące i wiele potraw mi poprostu nie smakowało a już musaka napewno fuj!!

  7. lila
    1 października 2006 at 12:00 Odpowiedz

    Mieszkałam w Grecjii rok.mama mojego mężczyzny ( Greczynka) robiła taką musakę, że tęsknie za nią do dzisiaj. Te w restauracjach były profanacją ;)))

  8. Mari
    3 października 2006 at 23:11 Odpowiedz

    Jadlam w Grecji musake ale nie smakowala nam ja musze sama sobie ja zrobic wtedy bedzie swieza i smaczna .Najgorszy w niej byl sos beszamelowy bez smaku a ziemniaki jakes nieswieze -poszli na latwizne !

  9. Czuprynka_22
    6 marca 2007 at 22:03 Odpowiedz

    Musaka to najlepsze co jadlam. Gotowala ja moja znajoma greczynka i nie moze sie to rownac z zadna musaka z greckiej tawerny. A tak wogole to greckie jedzenie jest pyszne.

  10. martuś
    13 marca 2007 at 19:43 Odpowiedz

    musaka jest wysmienitym daniem i orginalnym.Najlepiej smakuje z sałatka grecka i balym winem.Naprawde polecam:)

  11. Ana
    12 czerwca 2007 at 07:19 Odpowiedz

    Uwielbiam musake i..Grecje..Pozdrawiam wszystkich milosnikow Grecji:-)

  12. Asia
    19 sierpnia 2007 at 11:03 Odpowiedz

    Musaka w Grecji w restauracjii z widokiem na Elafonisi…..mmm pychotka

  13. bywalczyni
    30 grudnia 2007 at 15:54 Odpowiedz

    nigdy, przenigdy do musaki nie dodaje sie ziemniaków. To sposób jej \”potanienia\”, bo ziemniaki są o wiele tańsze, niż bakłażany, ale ta prawdziwa to bakłażany i duże, dojrzałe pomidory, a nie żadne puszki ani koncentraty. Dodawanie ziemniaków to oszustwo i zbrodnia na przwdziwej musace.

  14. kasia 18
    18 czerwca 2008 at 11:17 Odpowiedz

    jadłam musakę w kilku miejscach Grecji i Bułgarii i zawsze była z patatami, słodkimi ziemniakami. Wiec jak to nie dodaje się ziemniaków?? he?

  15. kasia 18
    18 czerwca 2008 at 11:24 Odpowiedz

    jednak w przepisach internetowych

  16. kasia 18
    18 czerwca 2008 at 11:27 Odpowiedz

    jednak w przepisach internetowych nie ma wzmianki o ziemniakach w musace, aczkolwiek ja nawet jadłam z tłuczonymi patatami, przekładane z bakłażanami i pomidorami. Polecam mussakę z patatami, ponieważ nadają słodki i delikatny posmak daniu

  17. kuchcik
    28 czerwca 2008 at 15:12 Odpowiedz

    zapewniam was, że do prawdziwej musaki NIE dodaje się ziemniaków w żadnej postaci. Jest to zwykłe potanienie potrawy, bo cena ziemniaka w porównaniu z cena bakłażana podraża ją.
    Rozmawiałam i z Greczynkami i Turczynkami-wszystkie twierdzą to samo.
    Musaka to przekładanka usmażonych plastrów bakłażana, mięsa miel. z cebulą, czosnkiem i przyprawami (bez pomidorów z puszki), plastrów świeżych pomidorów bez skórki, wykońcone bakłażanami i polane śmietaną zmieszną z jajkami. Oczywiście wszystko doprawione. Taka jest prawdziwa domowa, a nie restauracyjna musaka.

  18. milka
    1 lipca 2008 at 10:23 Odpowiedz

    a czy bakłażana obiera się ze skórki

  19. Mustang
    6 sierpnia 2008 at 17:20 Odpowiedz

    Grecja jest krajem oszczędnym i w niektórych potrawach można zobaczyć przegląd tygodnia,więc z ziemniakiem czy bez to tylko od was zależy.

  20. KS
    12 września 2008 at 09:41 Odpowiedz

    ziemniaki w połączeniu z bakłażanem są bardzo dobre a więc bez nich nie zjadłbym tej potrawy

  21. dDarek
    15 września 2008 at 20:07 Odpowiedz

    Na Sitoni podają musakę z ziemniakami a sama nazwa musaka to po prostu zapiekeanka

  22. dDarek
    15 września 2008 at 20:09 Odpowiedz

    Na Sithoni podają musakę z ziemniakami a sama nazwa musaka to po prostu zapiekeanka

  23. 19RdenisR20
    6 maja 2009 at 22:10 Odpowiedz

    Musake Jadłem Pierwszy Raz W BlugaRi I NIe Bylo Tam Baklazanu

  24. gabi1723
    9 czerwca 2009 at 11:21 Odpowiedz

    musaka kochani bankowo musi w sobie miec ziemniaki i bakłazany wiec jesli nie ma tych skladnikow podstawowych to znaczy ,ze nie jedliscie prawdziwej musaki

  25. stwardnick
    19 sierpnia 2009 at 19:15 Odpowiedz

    Głupie gadanie! Pizza bez szynki to nie pizza! Pizza tylko z szynką! Pizza bez ananasa to nie pizza! Pizza tylko z ananasem! Pizza bez pieczarek to nie pizza! Pizza tylko z pieczarkami! Pytałem Bułgarów Turków i Greków a nawet Italianów!

  26. Aga
    23 lutego 2010 at 22:00 Odpowiedz

    Na Korfu jadłam musakę z pirre ziemniaczanym – palce lizać! I to jest z kolei tradycyjna \”korfiańska\” musaka. Najwidoczniej przepis zależy od regionu:-)

  27. zuzia
    10 lipca 2010 at 23:35 Odpowiedz

    jadłam na Santorini i była z ziemniakami:) a restauracje greckie to często rodzinne interesy i jedzonko takie domowe, pycha

  28. LOLek
    1 kwietnia 2011 at 20:16 Odpowiedz

    ach słoneczna Grecja… jest przepiękna i ta potrawa też pppppyyyyychhhhaaaaaaa!!!!!!!!!1

  29. grecco
    16 października 2011 at 22:17 Odpowiedz

    cynamon do miesa—–koniecznie

  30. Kipros stis agapis
    13 sierpnia 2012 at 11:55 Odpowiedz

    a ja jestem 1/2 Cypryjką i na Cyprze jada się makaronia mesa sto furno. To taka musaka ale z makaronu beszamelu i mięska, oczywiście na wierz też ser

Zostaw komentarz.

*