Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Nalewka Dziadka Marcina

Aromatyczna nalewka, łącząca w sbie smaki kawy, pomarańczy, goździków i wanilii, którą można przygotować przez cały rok.

czas: 40 minut+ 4 miesiące

składniki:
1/2 l wódki
1/2 l rumu
1/4 l spirytusu
300 ml płynnego miodu
12 łyżek kawy
1 pamarańcza o grubej skórce
10 goździków
20 ziaren kawy
laska wanilii


przyrządzanie:

Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką.
Do drugiego słoja wlać miód, rum, spirytus i przygotowany wcześniej, ostudzony napar kawowy. Oba słoje szczelnie zamknąć, odstawić na 2 miesiące.
Następnie obie nalewki odcedzić, połączyć, przefiltrować i wlać do butelek. Odstawić na ok. kolejne dwa miesiące, aby dojrzała.

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. teresa 57
    9 września 2008 at 22:16 Odpowiedz

    4 miesiace czekac zeby sie napic to sie nie opłaca może znasz szybszy ,ten jest napewno dobry ale tyle nie będę czekać

Zostaw komentarz.

*