Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jogurt o smaku kakao z dodatkiem cynamonu

Jogurt o smaku kakao z dodatkiem cynamonu

Zupa szpinakowa z ziemniakami

Zupa szpinakowa z ziemniakami

TOP 10 pomysłów na NIEDZIELNY OBIAD

TOP 10 pomysłów na NIEDZIELNY OBIAD

Ciasteczka ŚWIĄTECZNE 🎄

Ciasteczka ŚWIĄTECZNE 🎄

10 pomysłów na ŚNIADANIE NA WEEKEND

10 pomysłów na ŚNIADANIE NA WEEKEND

Zielone smoothie z miętą i ogórkiem

Zielone smoothie z miętą i ogórkiem

TOP 10 najlepszych przepisów na ŚNIADANIA

TOP 10 najlepszych przepisów na ŚNIADANIA

Komosa ryżowa z warzywami – szybki i pełnowartościowy obiad

Komosa ryżowa z warzywami – szybki i pełnowartościowy obiad

Jak ugotować komosę ryżową czyli QUINOA

Jak ugotować komosę ryżową czyli QUINOA

+10 pomysłów na BLAT KUCHENNY

+10 pomysłów na BLAT KUCHENNY

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

TACOS z kurczakiem i mango

TACOS z kurczakiem i mango

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Jak obrać owoc kaki?

Jak obrać owoc kaki?

Nalewka Dziadka Marcina

Aromatyczna nalewka, łącząca w sbie smaki kawy, pomarańczy, goździków i wanilii, którą można przygotować przez cały rok.

czas: 40 minut+ 4 miesiące

składniki:
1/2 l wódki
1/2 l rumu
1/4 l spirytusu
300 ml płynnego miodu
12 łyżek kawy
1 pamarańcza o grubej skórce
10 goździków
20 ziaren kawy
laska wanilii


przyrządzanie:

Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką.
Do drugiego słoja wlać miód, rum, spirytus i przygotowany wcześniej, ostudzony napar kawowy. Oba słoje szczelnie zamknąć, odstawić na 2 miesiące.
Następnie obie nalewki odcedzić, połączyć, przefiltrować i wlać do butelek. Odstawić na ok. kolejne dwa miesiące, aby dojrzała.

loading...