Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jajka sadzone w piekarniku

Jajka sadzone w piekarniku

10 produktów spożywczych, które powodują trądzik

10 produktów spożywczych, które powodują trądzik

Amerykańskie cinnamon rolls – bułeczki cynamonowe

Amerykańskie cinnamon rolls – bułeczki cynamonowe

10 produktów, które uważane są za zdrowe, a wcale takie nie są…

10 produktów, które uważane są za zdrowe, a wcale takie nie są…

Sałatka Coleslaw – jak w KFC!

Sałatka Coleslaw – jak w KFC!

10 produktów, które pomogą nam uzyskać piękną opaleniznę!

10 produktów, które pomogą nam uzyskać piękną opaleniznę!

8 najlepszych źródeł witaminy C

8 najlepszych źródeł witaminy C

Ryż z warzywami i pestkami dyni

Ryż z warzywami i pestkami dyni

Jak zrobić domowe lody truskawkowe?

Jak zrobić domowe lody truskawkowe?

6 korzyści z jedzenia czereśni!

6 korzyści z jedzenia czereśni!

7 naturalnych antybiotyków

7 naturalnych antybiotyków

Domowy sok z kiwi i pomarańczy

Domowy sok z kiwi i pomarańczy

Nietypowa zupa KASZTANOWA

Nietypowa zupa KASZTANOWA

7 produktów, które pomogą ci schudnąć!

7 produktów, które pomogą ci schudnąć!

10 produktów, których nie wolno jeść przed snem!

10 produktów, których nie wolno jeść przed snem!

Zupa krem z brokuł

Zupa krem z brokuł

Nalewka Dziadka Marcina

Aromatyczna nalewka, łącząca w sbie smaki kawy, pomarańczy, goździków i wanilii, którą można przygotować przez cały rok.

czas: 40 minut+ 4 miesiące

składniki:
1/2 l wódki
1/2 l rumu
1/4 l spirytusu
300 ml płynnego miodu
12 łyżek kawy
1 pamarańcza o grubej skórce
10 goździków
20 ziaren kawy
laska wanilii


przyrządzanie:

Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką.
Do drugiego słoja wlać miód, rum, spirytus i przygotowany wcześniej, ostudzony napar kawowy. Oba słoje szczelnie zamknąć, odstawić na 2 miesiące.
Następnie obie nalewki odcedzić, połączyć, przefiltrować i wlać do butelek. Odstawić na ok. kolejne dwa miesiące, aby dojrzała.

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. teresa 57
    9 września 2008 at 22:16 Odpowiedz

    4 miesiace czekac zeby sie napic to sie nie opłaca może znasz szybszy ,ten jest napewno dobry ale tyle nie będę czekać

Zostaw komentarz.

*