Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Nalewka z owoców dzikiej róży

Niezwykle aromatyczna, pełna smaków nalewka, która radość sprawi każdemu miłośnikowi klasycznych, polskich smaków

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut/doba/6 miesięcy

liczba porcji: 10

składniki:
1 kg owoców dzikiej róży
1 litr spirytusu
600 ml miodu wieloowocowego
garść liści mięty
garść goździków
garść rumianku
woda

przyrządzanie:

Owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe i jędrne. Owoce zbrązowiałe lub delikatnie zasuszone należy odrzucić. Owoce na dobę włożyć do zamrażarki, a potem umyć, osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach. Tak przygotowane wrzucić do słoja, dodać goździki, miętę i rumianek (można wykorzystać zioła w torebkach – oczywiście po wyjęciu z nich), zalać spirytusem. Przez miesiąc w słonecznym miejscu róża oddawać będzie sok i aromat. Po tym czasie miód wymieszać z ciepłą wodą (absolutnie nie zagotowywać, by miód nie stracił swoich wartości!!!). Czekając na ostudzenie, odcedzić alkohol od owoców i ziół. Dwa płyny wymieszać ze sobą, zlać do butelek, odstawić na minimum 3 miesiące.

uwagi:
Naturalny osad, który wytrąca się w butelce, niech nas nie odstrasza. Przed nalaniem do kieliszków, wstrząsnąć butelką.

loading...