Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tort bezowy bez grama cukru!

Tort bezowy bez grama cukru!

Maślane rogaliki na tłusty czwartek

Maślane rogaliki na tłusty czwartek

Placek z białą czekoladą i mascarpone

Placek z białą czekoladą i mascarpone

Bezglutenowy placek z kaszy jaglanej i białej czekolady

Bezglutenowy placek z kaszy jaglanej i białej czekolady

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

MEGA czekoladowe ciasto z miętą

MEGA czekoladowe ciasto z miętą

Tarta z kurczakiem i ananasem

Tarta z kurczakiem i ananasem

Donaty amerykańskie

Donaty amerykańskie

Empanada z tuńczykiem

Empanada z tuńczykiem

Kotleciki z kapusty włoskiej FIT

Kotleciki z kapusty włoskiej FIT

Czekoladowy pudding dla wegan

Czekoladowy pudding dla wegan

Gulasz rybny – kuchnia portugalska

Gulasz rybny – kuchnia portugalska

Pączek nadziany bitą śmietaną

Pączek nadziany bitą śmietaną

Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem

Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem

Rozgrzewający krem bananowy

Rozgrzewający krem bananowy

Tosty francuskie – słodkie śniadanie!

Tosty francuskie – słodkie śniadanie!

Nalewka z pigwy z miodem

Cierpki smak pigwy łagodzi w tej nalewce, którą ze względu na dość długi czas przygotowania polecamy głównie cierpliwym, miód

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut + ok. 6 miesięcy dojrzewania

składniki:
1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu

przyrządzanie:

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.

loading...