Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Nalewka z pigwy z miodem

Cierpki smak pigwy łagodzi w tej nalewce, którą ze względu na dość długi czas przygotowania polecamy głównie cierpliwym, miód

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut + ok. 6 miesięcy dojrzewania

składniki:
1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu

przyrządzanie:

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

42 Komentarzy

  1. kasia
    23 czerwca 2007 at 14:06 Odpowiedz

    skąd wziąć arcydzięgiel?

  2. gargamel
    26 czerwca 2007 at 18:16 Odpowiedz

    wysmerfować z jakiegoś sklepu z przyprawami.

  3. kad
    3 września 2007 at 18:34 Odpowiedz

    od zielarza, bądź z apteki

  4. Tom Randdal
    21 października 2007 at 11:09 Odpowiedz

    no cóz różne są szkoły, ale w mojej nalewki powinny stać w miejscu ciemnym, żeby nie tracić koloru…Uwaga jeszcze jedna: to nie pigwa, to pigwowiec japoński.

  5. Basia:)
    7 listopada 2007 at 01:43 Odpowiedz

    Mniej pracochłonne jest starcie pigwy na tarce jarzynowej.Aby kolor nalewki był bardziej intensywny robię tak:)Szklankę startej pigwy i szklankę cukru gotuję do uzyskania ciemniejszego koloru,zlewam syrop i wlewam do naczynia ze sporządzoną nalewką.Nalewka ma piękny kolor.

  6. bacha
    23 sierpnia 2008 at 17:48 Odpowiedz

    czy jest bardziej prosty prtepis na pigwe

  7. Bobo
    26 września 2008 at 09:07 Odpowiedz

    Arcydzięgiel najlepiej wziąć od dzięgla

  8. violcia
    20 listopada 2008 at 17:55 Odpowiedz

    przepraszam cię, ale to są owoce PIGWOWCA na tym zdjęciu . PIGWA wyglądem przypomina gruszkę z takim al\’a meszkiem i rosnie na drzewach które muszą być zaszczepione , wiem bo mam u siebie takie drzewo w tym roku mialo ok 250 kg owocu pigwy :)

  9. jack50
    7 lutego 2009 at 20:06 Odpowiedz

    nie wiadomo co to jest za przepis, na dzialce mam pigwe i pigwowca, roznia sie od siebie jak dzien od nocy a szczgolnie botanicznie, pigwe mozna jesc chociaz twarda pokrojona w plasterki a pogwowiec jest kwasny jak cytryna,robilem z nich nalewki…sa rozne smakiem i kolorem ale……palce lizac

  10. jaska
    12 kwietnia 2009 at 20:52 Odpowiedz

    nalewka super -trzeba troche cierpliwości ale warto.korzeń arcydzięgla jest do kupienia w aptekach zielarskich

  11. Tadek
    30 października 2009 at 22:41 Odpowiedz

    A ja robie tak.. 1 kilo pigwy pokrojonej ,kilo cókru 2 litry wódki.

    pokrojoną pigwe bez pestek zasypuje cókrem, na 3 tygodnie , co jakiś czas mieszam , zlewam , wyciskam sok i zalewam wódką . czekam pół roku i żłopie . Jest super. Można dodać trochę miodu lub imbiru pokrojonego . Pozdrawiam

  12. Aneri
    8 listopada 2009 at 19:31 Odpowiedz

    Tadku, ja robię podobnie ale zmiast cókru dodaję cukier. Pozdrawiam.

  13. Aneri
    8 listopada 2009 at 19:35 Odpowiedz

    Uzupełniając formularz wyjaśniam, że nalewkę z pigwy robię podobnie jak Kolega tylko zamiast cókru dodaję cukier.

  14. Aneri
    8 listopada 2009 at 19:39 Odpowiedz

    A w którym miejscu należy złożyć podpis?Opininię wyraziłam.

  15. st@chemik
    4 września 2010 at 19:27 Odpowiedz

    Nalewka dotyczy oczywiście dobrze dojrzałego owocu PIGWOWCA złocisto żółty. Pigwa właściwa zebrana po przymrozkach ___takie wielkie gruchy! Nalewka z jednej jest różna od pigwowca ,ale obydwie smaczne ale gdy gradusów mają więcej niż 22,7% Arcydzięgiel ,andzelika ,litwor korzeń do zdobycia w zielarniach ,a nawet w aptekach tylko pogruchotany (używać mniej bo łatwiej ekstrahują się substancję )

  16. Ataner7
    17 października 2010 at 19:12 Odpowiedz

    W ub. roku robilam nalewke z pigwy(takie duze żolte gruchy) obrana i pozbawiona pestek pigwa-1kg zalana 0,5 l wódki + 0,5 l spiryrusu,odstawić na 3 tyg. co jakis czas mieszać.Potem zlać nalewke do butelek,a owoce zasypać 1kg cukru ,tez na 3tyg.az do calk. rozpuszczenia cukru.Na koniec zmieszać syrop z nalewką .Po trzech miesiącach można pić…nie żłopać:) (pigwe pokroic w małą kostke)

  17. ASD1
    15 listopada 2010 at 16:30 Odpowiedz

    Jak ja nie lubię ludzi typu Aneri , czy twój
    \”cukier \” – jest słodszy od cókru -Tadka ?
    Ja zrobiłem nalewkę z owoców pigwowca .
    Chyba z 10 owoców , umyłem, pokroiłem, usunąłem pestki i pokroiłem najcieniej jak się dało . Zalałem 1/2 l. spirytusem. Dziś zlałem
    do butelki i…….., no właśnie -co dalej?
    Tego przecierz nie można pić !
    Po przeczytaniu tych porad , mam zamiar dodać miodu z wodą . Tylko ile?
    Proszę o radę !!!

  18. ircia512
    13 grudnia 2010 at 15:09 Odpowiedz

    wlasnie zlalam do butelek nalewke jest super jeszcze polezakuje i bedzie ok .dalam na 40 dkg pigwowca 40 dkg cukru i postawilam na 2 tygodnie a potem dolalam 20 ml spirytusu ,wszystko sie sklarowalo a po 2 miesiacach rozlalam do butelek i poczeka na lepszy czas zycze powodzenia wszystkim cierpliwym smakoszom

  19. DJJPG
    20 sierpnia 2011 at 13:59 Odpowiedz

    POKROJONE I ZASYPANE CUKREM OWOCY TO GDZIE PRZECHOWUJEMY W ZIMNYM CZY CIEPŁYM MIEJSCU

  20. frezja
    1 października 2011 at 01:07 Odpowiedz

    a jakis szybszy przepis ???

  21. pablo
    6 października 2011 at 16:31 Odpowiedz

    pokrojone owoce zasypane cukrem pościły piękny sok po dwóch dniach, moja niecierpliwość poskutkowała tym, że zalałem wszystko spirytusem z miodem… i będę czekał
    myślę, że się uda :)

  22. bibi
    9 października 2011 at 20:18 Odpowiedz

    ASD1, uczył Marcin Marcina……. dalej sobie dopowiedz. Masz słownik ortograficzny? \”Przecierz\” możesz korzystać z niego.

  23. stary
    11 października 2011 at 00:21 Odpowiedz

    Nie przesadzajcie z LITWOREM -andzelika- i j/w
    jest intensywny i oczywiscie nie jest to syrop na kaszel /zastepczo _kłącze tataraku dł. 1-2,5cm + kardamon 1 strączek co do %v/v to co kto lubi NALEWKA TO NIE WIĘCEJ NIŻ 45%v/v

  24. Asia
    13 października 2011 at 07:50 Odpowiedz

    a ja robię dużo szybszym sposobem i wychodzi fantastyczna! Owoce kroję w plastry i zasypuję cukrem, po 2 dniach zlewam sok, a z owoców robię dźem. Sok gotuję i dodaję miód(około 0,5 szklanki) jak ostygnie zalewam to spirytusem (na litr roztworu 0,5 l spirytu), przelewam do butelek i dodaję skórkę pomarańczy i kilka goździków. Każdy się zachwyca tym smakiem:)

  25. jurek
    16 października 2011 at 14:04 Odpowiedz

    A ja robię tak 8 kg pigwowca pokrojony i wypestkowany w bancie szklanej oczywiste zasypuje 8 kg cukru i czekam 1 miesiąc po miesiącu jest z tego likier pigwę odcedzam od syropu i zostawiam do herbaty dodaje jako cytrynę syrop wlewam s powrotem do banki i zalewam spirytusem 1 litr syropu 0.5litra Spiritus u i znów zostawiam na 2 miechy tylko ze robię polowe z miodem około 5 łyżek stołowych wychodzi super zwaliste nie czuć zapachu spirytusu tylko smak słodkiego likieru ale bardzo mocne super palce lizać

  26. beacik1
    21 października 2011 at 17:57 Odpowiedz

    ja mam sprawdzony przepis od lat bardzo szybki.Owoce z pigwy ,kroje na ósemki zasypuje cukrem zostawiam na noc na drugi dzień zalewam wódka wkładam skórkę z pomarańczy wcześniej wyparzoną i zostawiam na 7-14 dni a potem przelewam do butelek…

  27. Irenka
    17 listopada 2011 at 10:57 Odpowiedz

    ja robię tak 9i dopchać się nie mogę do własnej wódki.
    Otóż 1 kg PIGWOWCA (pestki usunięte)pokrojonego w drobne plasterki zasypuję cukrem i odstawiam na 3 tygodnie.Ma oddychać więc gaza lub płócienko na górę słoika.
    Po 3 tyg zlewam sok a łupinki mielę przez maszynkę do mięsa i jeszcze wyciskam przez gazę.
    Spirytus 1 litr rozrabiam z 1 litrem przegotowanej ostudzonej wody.Dolewam sok i rozlewam do butelek.Do każdej butelki dodaję część laski wanilii.Jak mam 3 butelki to dzielę laskę wanilii na 3 części.A za parę dni lub zaraz dodaję parę pasków pokrojonej skórki pomarańczy ale tą część bez białego miąższu tak -paseczki z 1 ósemki. na 1 butelkę.Po miesiącu należy delikatnie zlać bo szumy na dole ale to nie trucizna tylko nalewka dla gości ma być klarowna.Jeżeli wytrzymacie to powinna postać w Bożego Narodzenia ale najlepsza jest na Wielkanoc.Potem zmienia kolor na ciemny miód.
    To jest przepis najprostszy dla leniwców ale zawsze się udaje.ACHA Pigwowiec przemrożony też się nadaje bo puszcza szybciej sok.Niektórzy specjalnie go poodmrażają bo to ma wpływ na smak.Ale nie podgniły.Tak więc jeszcze można go wykorzystać w tej chwili
    Składniki:
    1 l spirytusu 90%
    ! kg pokrojonego pigwowca nie pigwy
    1 kg cukru laska wanilii
    3 łupki pomarańczy ściąć biały spód
    może być łyżka dobrego miodu np gryczany
    Mówię Wam PYSZOTA

  28. Irenka
    17 listopada 2011 at 11:02 Odpowiedz

    Macie rację -ma stać ok 6 miesięcy .Ale arcydzięgiel daje specyficzną goryczką i nie każdy lubi. w pigwowce,Bardziej nadaje się do nalewki z kwiatów bzu czarnego która też jast mniam.Ale ta musi poleżec ok roku bo zajeżdza długo tym kwiatem.Potem jest super

  29. Irenka
    17 listopada 2011 at 11:05 Odpowiedz

    Najlepiej w Herbapolu a w aptekach też mają ale ostrożnie z nim

  30. iRENKA
    22 listopada 2011 at 16:07 Odpowiedz

    uwaga!!!!zmiana WE WCZEŚNIEJSZYM PRZEPISIE.na 1 LITR SPIRYTUSU 0.70 WODY ,i 90 dkg cukru do zasypania pigwowca.Reszta jak wyżej.Uwaga-jeszcze można zrobić jeśli ktoś ma na ogródku.Wanilia (o dziwo)najtańsza w Almie) ale nie Kamisa- bo to najdroższa firma choć niezła.Nie pijcie wcześniej niż przed świętami bo zajeżdża spirem i mętna.Jak się wyklaruje delikatnie zlać

  31. teresa
    2 grudnia 2011 at 13:06 Odpowiedz

    nalewka z tego przepisu jest super

  32. stany at
    5 grudnia 2011 at 18:35 Odpowiedz

    a ja robię to tak – myję pigwowca ,kroję i wyrzucam pestki a następnie mielę elektryczną maszynką do mięsa z grubym sitkiem zasypuję cukrem i dodaję miodu akacjowego , na czwarty dzień puszczam przez sokowirówkę i do otrzymanego soku dodaję tyle samo wody i spirytusu a na każdą buteleczkę dodaję kieliszek amaretto i kawałek skórki z cytryny , następnie zakręcam i do leżakowania na 3-5 miesięcy, życzę smacznego ,na zdrowie.

  33. stany at
    5 grudnia 2011 at 19:38 Odpowiedz

    gdzie się podział mój przepis

  34. zofka
    29 września 2012 at 19:27 Odpowiedz

    Witam..Ja robie prościej..Pigwe zasypuję cukrem.Stoi to na słoncu w słojach,przykrytych gaza..Czesto mieszamy.Zlewam sok i łacze ze spirytusem.Owoce wstawiam do sakownika,dodajac cukru.Otrzymany sok łacze ze spirytusem.Ta z sokownika jest ciemniejsza.Na weselu córki nalewka rozeszła się w mig!!!Stała 2 lata..Dobra jest po kilku miesiącach.

  35. AA
    21 października 2012 at 13:21 Odpowiedz

    Na rany Boga przestańcie ludzie mylić Pigwę z Pigwowcem!!!
    To są całkowicie odmienne rośliny i całkiem odwrotnie się przyrządza.
    A biedni internauci potem cierpią.

  36. ptro
    23 listopada 2012 at 12:33 Odpowiedz

    gotowanie miodu to gorzej niż źle, miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, nawet do herbaty należy dodawać go ciepłej a nie gorącej. proponuję się dokształcić (to nie do artykułu oczywiście, tylko do komentarzy)

  37. st@chemik
    25 sierpnia 2013 at 23:24 Odpowiedz

    I…. ponownie spirytus 90-95% TO JEST MARNOTRAWSTWO I DUCHA I SMAKU !!!
    tylko ~ 70% /tz apteczny/ bo tylko taki dobrze \’wyciąga \’ 1:1 spiryt.: wódki

  38. izus
    14 października 2013 at 19:43 Odpowiedz

    nalewka pierwsza klasa !!!!!!!!!!!!!!!!!
    polecam

  39. Baja
    29 października 2013 at 12:17 Odpowiedz

    Kochani zrobiłam nalewkę z pigwowca na miodzie i coś sknociłam, bo po rozlaniu do butelek zrobiła się galaretowata, pomóżcie mi ją uratować, bo nie wiem co mam teraz zrobić
    Pozdrawiam

  40. justa
    1 listopada 2013 at 10:18 Odpowiedz

    zalalam moja pigwe wodka i jest juz w sloju okolo 3 tyg,ale zaczela sie robic ciemno brazowa….czy to normalne???troche sie martwie zeby tyle alkoholu nie zmarnowalo sie…

  41. Wojtas
    14 listopada 2013 at 08:11 Odpowiedz

    do Justa: nie przejmuj się brązowym kolorem pokrojonej pigwy, to normalne że poddana maceracji z czasem robi się coraz ciemniejsza. Po zlaniu nalewu i wyklarowaniu wszystko z nalewką będzie ok. Z pigwowcem jest inaczej – nie ciemnieje.

  42. kilasza
    19 grudnia 2013 at 16:39 Odpowiedz

    Nigdy nie zalewaj owoców czystym spirytusem bo Ci się zważy przed połądzeniem z owocami spirytus zmieszaj z przegotowaną wodą …

Zostaw komentarz.

*