Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Tradycyjne kopytka

Tradycyjne kopytka

Babeczki z batonikami BOUNTY

Babeczki z batonikami BOUNTY

Mocno mięsny burger z bekonem

Mocno mięsny burger z bekonem

Burger z serem Brie i gruszką

Burger z serem Brie i gruszką

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Pomidorowy gulasz z dorsza

Pomidorowy gulasz z dorsza

Nalewka z pigwy z miodem

Cierpki smak pigwy łagodzi w tej nalewce, którą ze względu na dość długi czas przygotowania polecamy głównie cierpliwym, miód

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut + ok. 6 miesięcy dojrzewania

składniki:
1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu

przyrządzanie:

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.

loading...