Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Wiele z nas katuje się różnymi dietami, które nie przynoszą takich efektów, jakich oczekujemy. A czy tak naprawdę trzeba je stosować? Wystarczy zmienić swoje nawyki żywieniowe, zapamiętać podstawowe zasady i wprowadzić je w życie, żeby poczuć się lepiej i naturalnie pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Oto podstawowe zasady służące temu, by nasze posiłki były zdrowsze i lżejsze.

 

 carrot-cooking-eat-1398

 

5 posiłków dziennie

 

Podstawą każdej zdrowej diety jest 5 posiłków dziennie. Jeśli chcecie się głodzić to uwierzcie – nie poprawi Wam to sylwetki. No dobrze – poprawi, ale na krótki czas i z efektem jo-jo. Dlatego warto zaplanować sobie 5 posiłków, które powinniśmy jeść regularnie co kilka godzin. Nie muszą być duże, ważne aby były zbilansowane i dostarczały nam niezbędnych składników.

Śniadanie jako pierwszy posiłek po przerwie nocnej powinien dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a do tego powinien być urozmaicony i zapewnić porządną dawkę energii. Najlepiej, by w jego skład wchodziły: mleko i jego przetwory, pełnoziarniste pieczywo, naturalne płatki zbożowe, kasze, chude wędliny, jaja, świeże warzywa i owoce, świeżo wyciskane soki warzywne bądź owocowe. Śniadanie powinniśmy zjeść od 30 do 60 min. po przebudzeniu.

Kolejny posiłek to II śniadanie, które jest szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży a także osób pracujących fizycznie i umysłowo. W nim obowiązkowo powinny się znaleźć świeże owoce lub warzywa.

Obiad do dla większości z nas główny posiłek w ciągu dnia. Zwróćmy uwagę, by w jego skład wchodziło obowiązkowo pełnowartościowe białko, a także jako uzupełnienie warzywa świeże bądź ugotowane. W tym posiłku powinien też być dodatek węglowodanowy w postaci kaszy, ryżu pełnoziarnistego czy razowego makaronu. Postarajmy się, by potrawy były urozmaicone kolorystycznie i smakowo.

Posiłkiem uzupełniającym jest podwieczorek, podczas którego możemy sobie zaserwować mleczny koktajl, świeże owoce i warzywa czy świeżo wyciskane soki.

Kolację powinniśmy zjeść najlepiej na 2 godziny przed snem. Nie ma sensu głodować od np. godziny 18, jeśli zasypiamy o 22. Warto jednak zadbać, by był to posiłek lekkostrawny i niezbyt obfity. Powinna składać się z produktu białkowego i warzyw. Zdecydowanie zrezygnujmy z makaronów, ryżu, kasz czy pieczywa, lepiej zastąpić je sałatką czy surówką z gotowaną rybą czy mięsem. Unikajmy także w tym posiłku produktów wzdymających i ciężkostrawnych.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu!