Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Niu rou mian (tang mian) makaron w ostrej zupie z wołowiną

Jest to znakomita, rozgrzewajaca potrawa na zimowy obiad. Dodatek szpinaku czyni danie nie tylko wyjątkowo smacznym, ale również bardzo zdrowym. Jest to przepis z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie! TAO

liczba porcji: 4 0s0by

składniki:

  • wołowina (pokrojona w kostkę) 500 g
  • makaron chiński suszony 150 g
  • por (pokrojony w słupki) 100g
  • świeży szpinak 250 g
  • świeży imbir (siekany) 1 łyżeczka
  • czosnek (siekany) 3–4 ząbki
  • świeża papryka chili (siekana) 2 szt.
  • sos sojowy 2 łyżki
  • wywar z kurczaka 3 szklanki
  • sos hoisin 1½ łyżki
  • anyż gwiazdkowy 1 szt.
  • cynamon ½  laski
  • skórka z 1 pomarańczy (pokrojona w cienkie paski)
  • woda 3 szklanki
  • olej roślinny ½ łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • szczypiorek (siekany) ½ pęczka

przyrządzanie:

  • Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, cynamon, skórkę pomarańczy i gotować 5–10 min na wolnym ogniu.
  • W drugim garnku podgrzać olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por.
  • Podsmażać ok. 10 s, do ulotnienia się aromatu. Następnie wlać do garnka wywar z kurczaka i zagotować.
  • Dodać mięso, wlać zawartość pierwszego garnka i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem do zmięknięcia mięsa (ok. 1,5–2 godz.). Pod koniec gotowania wrzucić do zupy szpinak na ok. 2 min.
  • W oddzielnym garnku ugotować makaron.
  • Rozłożyć makaron, mięso oraz szpinak do miseczek i zalać zupą. Podawać na gorąco, posypany posiekanym szczypiorkiem, z kilkoma kroplami oleju sezamowego.