Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Owocowa innowacja Frupp!

????????????????????????????????????Owocowa innowacja Frupp!

Owoce i warzywa to nie tylko pyszna przekąska. Dietetycy zalecają je jeść co najmniej 5 razy dziennie. Dlaczego? Są źródłem witamin, błonnika oraz wielu innych składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Niestety nie zawsze mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Na szczęście jest Frupp! – liofilizowane owoce i warzywa.

Liofilizowane owoce – alternatywa dla świeżych?

Mało kto potrafi się oprzeć soczystym truskawkom czy słodko-cierpkim plastrom świeżego ananasa. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie zawsze mamy okazję i możliwość zjeść takie owoce. W biurze, delektowanie się świeżymi truskawkami może skończyć się poplamioną bluzką. Świeży ananas, chociaż wygląda efektownie, nie sprawdzi się raczej podczas rowerowej przejażdżki. A lekkie opakowanie Frupp możesz zabrać ze sobą wszędzie! 

Zrób to po swojemu 

Liofilizowane owoce i warzywa Frupp możesz zjeść same lub dodać do sałatki, owsianki lub nawet… kawy! Bądź kreatywna! Każdy z trzech produktów będzie doskonałym uzupełnieniem śniadania, kolacji czy podwieczorku.  Dodatkowo Frupp możemy bez konsekwencji podjadać, gdyż jedno opakowanie to tylko ok. 50 kcal!

 Rodzina owoców liofilizowanych Frupp:

 Zaskakująca truskawka

Niezwykły smak truskawek Frupp zawdzięczamy starannie dobranym, dorodnym owocom. Jedno opakowanie zawiera 16% naturalnego błonnika. Produkt idealnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, a także dodatek do np. owsianki czy posypka do kawy!

Delikatna kukurydza

Kukurydza Frupp to zaskoczenie nie tylko dla miłośników tego złocistego warzywa. Poznaj niezwykłą słodycz i delikatność chrupiącego ziarna w nowej formie. Kukurydza idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska do filmu (zamiast popcornu) lub dodatek do sałatki. Pozbawiona wody  złota kukurydza Frupp zawiera aż 10% naturalnego błonnika.

 Złocisty ananas

Ciesz się słodko-cierpkim smakiem ananasa na co dzień! Smaczne owoce zamknięte w wygodnym opakowaniu zmieszczą się do nawet najmniejszej torebki.  Opakowanie liofilizowanego ananasa zawiera 10 % błonnika.

 Pyszna borówka

Borówka – Nowość! Najmłodsza w rodzinie owocowych Fruppów lecz nie mniej wartościowa od swojego starszego rodzeństwa. Mała słodka oraz chrupiąca borówka oprócz błonnika , witamin, przeciwutleniaczy zawiera coś jeszcze dzięki czemu nasz wzrok stanie się ostrzejszy zwłaszcza w nocy – to antocjanozydy. Dlatego właśnie borówka zlecane jest w diecie pilotów.

 Liofilizacja – zdrowa dawka smaku

Proces liofilizacji jest znany od setek lat! Przez ten czas metoda przeszła wiele zmian i znalazła zastosowanie w nowych dziedzinach. Już między 1250 a 850 r. p.n.e. starożytni Inkowie umieszczali ziemianki oraz inne produkty roślinne na Machu Picchu. Wiedzieli, że niskie cieśnienie na dużych wysokościach sprzyja odparowywaniu wody, co doprowadza do liofilizacji! Na naszym kontynencie proces ten wykorzystywali Wikingowie. Ludy północy, niesłusznie uważane na barbarzyńskie, wykorzystywały naturalne warunki swojego środowiska do liofilizacji np. dorsza. Dzięki temu mięso ryb, które jest nietrwałe, dłużej nadawało się do spożycia. Współczesna liofilizacja wygląda oczywiście zupełnie inaczej. Za jej początek możemy uznać rok 1890, kiedy Altman ogłosił, że udało mu się uzyskać suche tkanki przy niskim ciśnieniu w temperaturze ok – 20°C. Piętnaście lat później Benedict i Manning ogłosili, że wysuszyli tkankę zwierzęcą przy ciśnieniu poniżej 1 atm za pomocą pompy chemicznej. Dalej wszystko szło błyskawicznie. W 1925 roku opatentowano po raz pierwszy metodę suszenia materiałów w warunkach próżniowych. Pierwszy produkt zdatny do spożycia na masową skalę pojawił się w roku 1938, a była nim kawa.  Przełom nastąpił w latach 60. XX wieku. Wtedy po raz pierwszy liofilizację zastosowano do konserwowania żywności dla  astronautów w czasie misji kosmicznych. Dzięki temu produkty były nie tylko zdatne do spożycia przez długi czas, ale też były znacznie lżejsze, co w misjach kosmicznych ma ogromne znaczenie. Niezwykłe możliwości liofilizacji zaczęto wykorzystywać również dla marynarzy, alpinistów, pilotów. Teraz dzięki szybkiemu postępowi technicznemu z dobrodziejstw liofilizacji możemy korzystać i my!

Liofilizacja jest to proces suszenia, wykorzystujący sublimację, czyli przejście wody ze stanu stałego w stan gazowy. Woda z zamrożonych owoców lub warzyw odparowuje pod zmniejszonym ciśnieniem w niskiej temperaturze. A jak to dokładnie wygląda? Owoce lub warzywa są zamrażane początkowo do maksymalnie -18°C. Następnie przechodzą szereg badań fizyko-chemicznych oraz mikrobiologicznych. Jeżeli zespół ekspertów wyda pozytywną opinię – produkty są poddawane dalszej obróbce. Następnie owoce rozsypane zostają równomiernie na tacki (z zastosowaniem odpowiedniego algorytmu wagowego ze względu na zawartość suchej masy oraz specyfikę samego surowca) i domrażane do około -50 °C!  Dopiero wtedy zamrożona masa przechodzi proces sublimacji. Produktem finalnym tego procesu jest chrupiący i delikatny owoc lub warzywo. Warto podkreślić, że liofilizacja jest najbardziej zachowawczą metodą przetwarzania owoców i warzyw. Owoce i warzywa zachowują zdecydowaną większość składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów. Dodatkowo nie tracą przy tym aromatu i smaku.  A to wszystko bez potrzeby dodawania jakichkolwiek konserwantów, barwników lub wzmacniaczy smaku. Samo zdrowie!