Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Paella z owocami morza

Skuś się na tradycyjną wersję paelli. Podawana z owocami morza zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach. paella z owocami morza

składniki:

  • 1 kałamarnica
  • 10 krewetek tygrysich
  • 10 małży
  • 4 duże omułki
  • 1 duży pomidor
  • 400 g krótkoziarnistego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 litr bulionu rybnego
  • 1 cytryna
  • szczypta szafranu i czerwonej papryki
  • sól, pieprz

przyrządzanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej tyle oliwy, by przykryła dno patelni.  Dodaj czosnek i kałamarnicę i smaż na małym ogniu.
  2. Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj krewetki i smażyć przez 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty, a następnie odstawić z ognia.
  3. W międzyczasie do  bardzo dobrze rozgrzanego, suchego garnka wrzuć omułki, aby się otworzyły. Przełożyć na talerz i powtórz proces z małżami, nie wylewaj sosu.
  4. Patelnię postaw z powrotem na ogniu i zacznij podgrzewać. Dodaj paprykę oraz ryż (nie płucz go wcześniej!). Całość zalej bulionem rybnym.
  5. Dodaj szafran i delikatnie zamieszaj, tak, aby nie poruszyć ryżu. Dodać pozostałe owoce morza i sos z małży.
  6. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Ryż będzie powoli wchłaniał bulion rybny, uważaj, by się nie rozgotował. Nie mieszaj!
  7. Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia i  odczekaj około 20 minut, aż sos całkowicie się wchłonie.
  8. Paellę podawaj prosto z patelni, z cząstkami cytryny.

Zobacz też: Cukinia faszerowana łososiem i figami