Polecamy

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Papryka faszerowana

To znane również w Polsce danie swoje korzenie ma jednak na Węgrzech.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 2

składniki:
4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
1 duża cebula
150 gram ugotowanego ryżu
10-15 dag świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

przyrządzanie:

Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).

uwagi:
Podawać z sosem pomidorowym.

Podobne artykuły

46 Komentarzy

  1. klaudix
    24 września 2005 at 21:21 Odpowiedz

    jak spróbuje to napisze jak smakowalo!!!pozdrawiam

  2. ula
    25 stycznia 2006 at 14:44 Odpowiedz

    jadła coś takiego – dobre. ja dodaje jeszce mięski – karczek albo cos takiego, ale jadłam jeszcze z zapiekanym serem na wierzcy -SUUUper, więcej roboty ale efekt jest

  3. Paula
    18 sierpnia 2006 at 19:48 Odpowiedz

    sprubuje zrobić papryki faszerowane mam nadzieje że sie udadzą!!!!!!:)

  4. stysia
    4 września 2006 at 19:18 Odpowiedz

    ludzie, bomba, po prostu polecam!

  5. kasik
    15 listopada 2006 at 15:15 Odpowiedz

    spróbuję – ale z mięsiwem :-)

  6. tysia
    30 grudnia 2006 at 22:22 Odpowiedz

    ja je robie z dodatkiem mielonego i dusze w takim bulionie z rosołu i dużą ilością pomidorów. mniej wiecej jak gołąbki. No i pychaaaa:)

  7. rafal
    6 marca 2007 at 09:59 Odpowiedz

    ja robie identycznie jak stysia, teściowa mnie nauczyła i są pyszne.

  8. Ewciak
    13 kwietnia 2007 at 10:02 Odpowiedz

    dziś wypróbuję przepis. Trzymajcie kciuki:)

  9. Ola
    1 maja 2007 at 19:23 Odpowiedz

    Ja jadłam tą potrawę na Węgrzech i była po prostu pyszna tylko ja miałam ją jeszcze polaną śmietaną to jest jeszcze smaczniejsza .

  10. komisarz_przygoda
    4 czerwca 2007 at 14:40 Odpowiedz

    nie polana śmietaną tylko sosem jogurtowym

  11. Ruda
    10 sierpnia 2007 at 13:13 Odpowiedz

    Robię farsz z ugotowanego ryżu, duszonych pieczarek,cebulki, czosnku ipomidorów bez skórki. Sól, pieprz,szczypta sproszkowanej ostrej papryki do smaku.Kroję paprykę wzdłuż, napełniam farszem, posypuję startym serem i układam na głębokiej patelni, podlewam bulionemi duszę, aż papryka będzie miękka.Po wyjęciu na talerz można polać pikantnym ketchupem.Na 4 połówki papryki wystarczy 100g ryżu, reszta składników \”na oko\”.Życzę smacznego.

  12. marta
    21 sierpnia 2007 at 12:14 Odpowiedz

    ja robię paprykę nadziewaną ryżem, mięsem mielonym z przyprawami. z tym że podlewam sosem pomidorowym i tak zapiekam.SUPER!!!!! polecam.

  13. mariolka
    27 sierpnia 2007 at 17:57 Odpowiedz

    wlasnie mam pyszne papryczki w piekarniku:) napewno bedą super:)

  14. kinga
    6 września 2007 at 15:40 Odpowiedz

    pyszne a jak pachnialo

  15. Gala
    30 września 2007 at 19:46 Odpowiedz

    Papryka zrobiona jak gołabki jest naj-
    smaczniejsza i nie kombinujcie,
    Smacznego

  16. facet
    3 października 2007 at 10:57 Odpowiedz

    Robię chyba błąd,papryka ma gorzkawy posmak.Gdzie przyczyna?

  17. misia
    11 października 2007 at 13:10 Odpowiedz

    muuuuuuuuuu pychota

  18. 4malinka
    10 czerwca 2008 at 18:34 Odpowiedz

    dobra, siedzą mi takie cztery w piekarniku. można dodać suszone grzyby zamiast normalnych, nie? :)

  19. anetee
    5 sierpnia 2008 at 15:06 Odpowiedz

    a ja robię farsz z drobno pokrojonej piersi z kurczaka, ryżu, podsmażonej cebulki, papryki białej podduszonej z pomidorami i pasty paprykowej (przywiozłam z Chorwacji) Bomba! Nawet mój niezbyt chętnie jedzący warzywa narzeczony zajadał ze smakiem :)))

  20. mat
    8 sierpnia 2008 at 15:55 Odpowiedz

    a ja robię z mięsa i SUROWEGO ryżu

  21. mario
    23 sierpnia 2008 at 14:25 Odpowiedz

    ja dodaje odrobine przyprawy gyros

  22. kinia
    6 września 2008 at 10:48 Odpowiedz

    właśnie mam to w piekarniku pyyyychota

  23. artek
    14 września 2008 at 12:34 Odpowiedz

    nie robilem ale po przeczytaniu nie wiem co podziać z językiem :)

  24. hotin
    26 września 2008 at 16:17 Odpowiedz

    właśnie napełniam farszem papryki ,i już nie mogę się doczekać kiedy je spróbuję.

  25. jaża
    17 października 2008 at 11:51 Odpowiedz

    obawiam się gorzkiego posmaku o którym pisał \”facet\”,wiem że papryka tak lubi czasem-gdzie przyczyna??

  26. katia
    10 listopada 2008 at 14:21 Odpowiedz

    ja również robię z mięsem mielonym! właśnie zaraz się do tego zabieram. no i obowiązkowo z sosem pomidorowym i koperkiem:)

  27. sylwia
    20 listopada 2008 at 14:05 Odpowiedz

    mam nadzieje że bedzie dobre

  28. Ewa
    31 grudnia 2008 at 09:29 Odpowiedz

    Ja też zaczynam zmagać się z nadziewaniem -dodam grzyby suszone-papryki( MĄŻ KUPIŁ DORODNE-CZERWONE-PIĘKNE) obym tylko je nie zmarnowaŁa- wieczorem będzie degustacja. Myśle że wszyscy przeżyją ! jeżeli tak to się odezwę …pa…pa

  29. basia
    16 stycznia 2009 at 01:12 Odpowiedz

    a czy mozna zastapic sos pomidorowy grzybowym?

  30. magyar
    3 kwietnia 2009 at 13:06 Odpowiedz

    Najprościej robi się to z tzw. TV papryki, czyli \”do nadziewania\” = \”töltenivaló\”, czyli żółtej, bardziej węższej niż szerszej papryki, nadziewa się farszem bez grzybów, i tak jak autor podaje całośc przy podaniu jest w gęstym słodkawym (!) sosie pomidorowym, pływa w nim po prostu.

  31. wiola
    4 maja 2009 at 00:12 Odpowiedz

    ja zrobiłam i wyszło pyszne! Polecam:)

  32. Marta
    27 czerwca 2009 at 20:39 Odpowiedz

    faszerowane warzywa (papryka, cukinia) – pychota. Ja często nadziewam serkiem ricotta. Polecam

  33. Gosia
    7 lipca 2009 at 11:33 Odpowiedz

    Ja również polecała bym, te zółte bardziej podłużne papryki, n ie są po zrobieniu aż tak gorzkie. Zamiast świeżych grzybów moża dodać pieczarki wcześniej podsmażone z cebulką. Mięso mielone poleciła bym z indyka i ryż bassmati. Ostatnio spróbowałam robić papryczki z sosem serowym i są pycha.

  34. ptr
    31 lipca 2009 at 12:20 Odpowiedz

    z sosem serowym – brzmi pysznie. ja równiez nadziewam miesem mielonym.

  35. g
    1 września 2009 at 10:37 Odpowiedz

    przepis Rudej najlepszy jest na świecie!!!dzięki

  36. mirek
    19 września 2009 at 12:40 Odpowiedz

    ja będe próbował to zrobić dzisiaj nie wiem jak mi się uda z kuskusem ,mięsem i warzywami ale myśle że będzie dobre [dopiero co eksperymętuje]

  37. kyysia
    22 września 2009 at 08:04 Odpowiedz

    prosze nie dodawac zadnych grzybow

  38. kaska
    8 października 2009 at 16:42 Odpowiedz

    a ja bym dodała soczewicy, miesa mielonego ,kapusty słodkiej…i bez ryzu…na ostro….

  39. bella
    30 listopada 2009 at 16:36 Odpowiedz

    a ja zastapilam mielone gotowanym miesem zdrowsze i smaczniejsze

  40. blanzy
    1 września 2010 at 11:40 Odpowiedz

    b.dobra nawet bez miesa i z sosem pomidorowym

  41. alina
    8 maja 2011 at 17:24 Odpowiedz

    bardzo smaczne a w szczególności farsz

  42. pandora
    16 maja 2011 at 13:38 Odpowiedz

    Ja nadziewam kaszą z boczkiem i cebulką, ale wypróbuję jutro z mielonym :)

  43. HNE
    23 sierpnia 2011 at 19:31 Odpowiedz

    Na Węgrzech faszeruje się nadzieniem ryżowo-mięsnym właśnie te żółte podłużne papryki . Grzyby mi do tego nie pasują, zresztą na Węgrzech nigdzie nie jadłam ich z grzybami, wszędzie używają wieprzowiny. A ponieważ nie lubię sosu pomidorowego, polewam sosem śmietanowym, do którego dodaję sporo mielonej papryki. Pyszne!.

  44. Marcin:-)
    7 stycznia 2012 at 18:10 Odpowiedz

    Hej dziewczyny, kawka:-) ?

  45. PATI
    4 maja 2014 at 12:16 Odpowiedz

    Ja dziś robię z pieczarkami , cebulą ,ryżem i z kiełbaską a mam dobpiero 10 lat

  46. Wioletta
    4 maja 2014 at 12:19 Odpowiedz

    Ja dzisiaj robię to paprykę

Zostaw komentarz.

*