Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Papryka faszerowana

To znane również w Polsce danie swoje korzenie ma jednak na Węgrzech.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 2

składniki:
4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
1 duża cebula
150 gram ugotowanego ryżu
10-15 dag świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

przyrządzanie:

Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).

uwagi:
Podawać z sosem pomidorowym.

Podobne artykuły

46 Komentarzy

  1. klaudix
    24 września 2005 at 21:21 Odpowiedz

    jak spróbuje to napisze jak smakowalo!!!pozdrawiam

  2. ula
    25 stycznia 2006 at 14:44 Odpowiedz

    jadła coś takiego – dobre. ja dodaje jeszce mięski – karczek albo cos takiego, ale jadłam jeszcze z zapiekanym serem na wierzcy -SUUUper, więcej roboty ale efekt jest

  3. Paula
    18 sierpnia 2006 at 19:48 Odpowiedz

    sprubuje zrobić papryki faszerowane mam nadzieje że sie udadzą!!!!!!:)

  4. stysia
    4 września 2006 at 19:18 Odpowiedz

    ludzie, bomba, po prostu polecam!

  5. kasik
    15 listopada 2006 at 15:15 Odpowiedz

    spróbuję – ale z mięsiwem :-)

  6. tysia
    30 grudnia 2006 at 22:22 Odpowiedz

    ja je robie z dodatkiem mielonego i dusze w takim bulionie z rosołu i dużą ilością pomidorów. mniej wiecej jak gołąbki. No i pychaaaa:)

  7. rafal
    6 marca 2007 at 09:59 Odpowiedz

    ja robie identycznie jak stysia, teściowa mnie nauczyła i są pyszne.

  8. Ewciak
    13 kwietnia 2007 at 10:02 Odpowiedz

    dziś wypróbuję przepis. Trzymajcie kciuki:)

  9. Ola
    1 maja 2007 at 19:23 Odpowiedz

    Ja jadłam tą potrawę na Węgrzech i była po prostu pyszna tylko ja miałam ją jeszcze polaną śmietaną to jest jeszcze smaczniejsza .

  10. komisarz_przygoda
    4 czerwca 2007 at 14:40 Odpowiedz

    nie polana śmietaną tylko sosem jogurtowym

  11. Ruda
    10 sierpnia 2007 at 13:13 Odpowiedz

    Robię farsz z ugotowanego ryżu, duszonych pieczarek,cebulki, czosnku ipomidorów bez skórki. Sól, pieprz,szczypta sproszkowanej ostrej papryki do smaku.Kroję paprykę wzdłuż, napełniam farszem, posypuję startym serem i układam na głębokiej patelni, podlewam bulionemi duszę, aż papryka będzie miękka.Po wyjęciu na talerz można polać pikantnym ketchupem.Na 4 połówki papryki wystarczy 100g ryżu, reszta składników \”na oko\”.Życzę smacznego.

  12. marta
    21 sierpnia 2007 at 12:14 Odpowiedz

    ja robię paprykę nadziewaną ryżem, mięsem mielonym z przyprawami. z tym że podlewam sosem pomidorowym i tak zapiekam.SUPER!!!!! polecam.

  13. mariolka
    27 sierpnia 2007 at 17:57 Odpowiedz

    wlasnie mam pyszne papryczki w piekarniku:) napewno bedą super:)

  14. kinga
    6 września 2007 at 15:40 Odpowiedz

    pyszne a jak pachnialo

  15. Gala
    30 września 2007 at 19:46 Odpowiedz

    Papryka zrobiona jak gołabki jest naj-
    smaczniejsza i nie kombinujcie,
    Smacznego

  16. facet
    3 października 2007 at 10:57 Odpowiedz

    Robię chyba błąd,papryka ma gorzkawy posmak.Gdzie przyczyna?

  17. misia
    11 października 2007 at 13:10 Odpowiedz

    muuuuuuuuuu pychota

  18. 4malinka
    10 czerwca 2008 at 18:34 Odpowiedz

    dobra, siedzą mi takie cztery w piekarniku. można dodać suszone grzyby zamiast normalnych, nie? :)

  19. anetee
    5 sierpnia 2008 at 15:06 Odpowiedz

    a ja robię farsz z drobno pokrojonej piersi z kurczaka, ryżu, podsmażonej cebulki, papryki białej podduszonej z pomidorami i pasty paprykowej (przywiozłam z Chorwacji) Bomba! Nawet mój niezbyt chętnie jedzący warzywa narzeczony zajadał ze smakiem :)))

  20. mat
    8 sierpnia 2008 at 15:55 Odpowiedz

    a ja robię z mięsa i SUROWEGO ryżu

  21. mario
    23 sierpnia 2008 at 14:25 Odpowiedz

    ja dodaje odrobine przyprawy gyros

  22. kinia
    6 września 2008 at 10:48 Odpowiedz

    właśnie mam to w piekarniku pyyyychota

  23. artek
    14 września 2008 at 12:34 Odpowiedz

    nie robilem ale po przeczytaniu nie wiem co podziać z językiem :)

  24. hotin
    26 września 2008 at 16:17 Odpowiedz

    właśnie napełniam farszem papryki ,i już nie mogę się doczekać kiedy je spróbuję.

  25. jaża
    17 października 2008 at 11:51 Odpowiedz

    obawiam się gorzkiego posmaku o którym pisał \”facet\”,wiem że papryka tak lubi czasem-gdzie przyczyna??

  26. katia
    10 listopada 2008 at 14:21 Odpowiedz

    ja również robię z mięsem mielonym! właśnie zaraz się do tego zabieram. no i obowiązkowo z sosem pomidorowym i koperkiem:)

  27. sylwia
    20 listopada 2008 at 14:05 Odpowiedz

    mam nadzieje że bedzie dobre

  28. Ewa
    31 grudnia 2008 at 09:29 Odpowiedz

    Ja też zaczynam zmagać się z nadziewaniem -dodam grzyby suszone-papryki( MĄŻ KUPIŁ DORODNE-CZERWONE-PIĘKNE) obym tylko je nie zmarnowaŁa- wieczorem będzie degustacja. Myśle że wszyscy przeżyją ! jeżeli tak to się odezwę …pa…pa

  29. basia
    16 stycznia 2009 at 01:12 Odpowiedz

    a czy mozna zastapic sos pomidorowy grzybowym?

  30. magyar
    3 kwietnia 2009 at 13:06 Odpowiedz

    Najprościej robi się to z tzw. TV papryki, czyli \”do nadziewania\” = \”töltenivaló\”, czyli żółtej, bardziej węższej niż szerszej papryki, nadziewa się farszem bez grzybów, i tak jak autor podaje całośc przy podaniu jest w gęstym słodkawym (!) sosie pomidorowym, pływa w nim po prostu.

  31. wiola
    4 maja 2009 at 00:12 Odpowiedz

    ja zrobiłam i wyszło pyszne! Polecam:)

  32. Marta
    27 czerwca 2009 at 20:39 Odpowiedz

    faszerowane warzywa (papryka, cukinia) – pychota. Ja często nadziewam serkiem ricotta. Polecam

  33. Gosia
    7 lipca 2009 at 11:33 Odpowiedz

    Ja również polecała bym, te zółte bardziej podłużne papryki, n ie są po zrobieniu aż tak gorzkie. Zamiast świeżych grzybów moża dodać pieczarki wcześniej podsmażone z cebulką. Mięso mielone poleciła bym z indyka i ryż bassmati. Ostatnio spróbowałam robić papryczki z sosem serowym i są pycha.

  34. ptr
    31 lipca 2009 at 12:20 Odpowiedz

    z sosem serowym – brzmi pysznie. ja równiez nadziewam miesem mielonym.

  35. g
    1 września 2009 at 10:37 Odpowiedz

    przepis Rudej najlepszy jest na świecie!!!dzięki

  36. mirek
    19 września 2009 at 12:40 Odpowiedz

    ja będe próbował to zrobić dzisiaj nie wiem jak mi się uda z kuskusem ,mięsem i warzywami ale myśle że będzie dobre [dopiero co eksperymętuje]

  37. kyysia
    22 września 2009 at 08:04 Odpowiedz

    prosze nie dodawac zadnych grzybow

  38. kaska
    8 października 2009 at 16:42 Odpowiedz

    a ja bym dodała soczewicy, miesa mielonego ,kapusty słodkiej…i bez ryzu…na ostro….

  39. bella
    30 listopada 2009 at 16:36 Odpowiedz

    a ja zastapilam mielone gotowanym miesem zdrowsze i smaczniejsze

  40. blanzy
    1 września 2010 at 11:40 Odpowiedz

    b.dobra nawet bez miesa i z sosem pomidorowym

  41. alina
    8 maja 2011 at 17:24 Odpowiedz

    bardzo smaczne a w szczególności farsz

  42. pandora
    16 maja 2011 at 13:38 Odpowiedz

    Ja nadziewam kaszą z boczkiem i cebulką, ale wypróbuję jutro z mielonym :)

  43. HNE
    23 sierpnia 2011 at 19:31 Odpowiedz

    Na Węgrzech faszeruje się nadzieniem ryżowo-mięsnym właśnie te żółte podłużne papryki . Grzyby mi do tego nie pasują, zresztą na Węgrzech nigdzie nie jadłam ich z grzybami, wszędzie używają wieprzowiny. A ponieważ nie lubię sosu pomidorowego, polewam sosem śmietanowym, do którego dodaję sporo mielonej papryki. Pyszne!.

  44. Marcin:-)
    7 stycznia 2012 at 18:10 Odpowiedz

    Hej dziewczyny, kawka:-) ?

  45. PATI
    4 maja 2014 at 12:16 Odpowiedz

    Ja dziś robię z pieczarkami , cebulą ,ryżem i z kiełbaską a mam dobpiero 10 lat

  46. Wioletta
    4 maja 2014 at 12:19 Odpowiedz

    Ja dzisiaj robię to paprykę

Zostaw komentarz.

*