Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Prosta zupa krem z marchewki

Prosta zupa krem z marchewki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Papryka marynowana

Doskonała zaostrzająca apetyt przystawka lub drobny dodatek do potraw, a na dodatek żródło witamin na długie miesiące zimy i przedwiośnia.

czas: 1 godzina

składniki:
kilka strąków różnokolorowej papryki
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli

przyrządzanie:

Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Słoiki wyparzyć, wstawiając np. na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem, przyprawami. Do wrzącej wody dodać ocet, sól, cukier i oliwę. Gdy nieco przestygnie, zalewać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki mocno zakręcać. Pasteryzować przez około 20 minut np. w gorącym piekarniku.  

Podobne artykuły

73 Komentarzy

  1. Agnieszka
    18 sierpnia 2006 at 11:23 Odpowiedz

    Wspaniały przysmak

  2. Anonim
    23 sierpnia 2006 at 21:49 Odpowiedz

    słabiutka

  3. lacy
    23 sierpnia 2006 at 21:49 Odpowiedz

    super

  4. kia
    14 września 2006 at 12:57 Odpowiedz

    wlasnie ide robic i zobacze za jakis czas co to z tego bedzie

  5. KiKi
    22 września 2006 at 14:49 Odpowiedz

    super palce od nog lizac :P

  6. gribbo
    22 września 2006 at 19:49 Odpowiedz

    zaraz zrobie i jak nie wyjdzie to grrrrr :)

  7. CrazyZELL
    6 października 2006 at 17:54 Odpowiedz

    Ja tez dzis robie!
    Pozdrawiam

  8. Marynata
    7 października 2006 at 10:36 Odpowiedz

    Oni tam POPISują się w W-wie z białymi rożami, a my tu na prowincji praca u podstaw, papryka marynowana i inne przetwory! pozdrawiam i dzieki za przepis!

  9. pkloss
    7 października 2006 at 17:50 Odpowiedz

    robie dzisiaj papryke, przepis sie na pewno przyda – pozdrowienia z kanady

  10. margo
    9 października 2006 at 12:12 Odpowiedz

    A ja będę robić dzisiaj.Pierwszy raz.Dostałam wczoraj worek papryki i zabieram sie do roboty.O rezultatach napisze przy okazji.

  11. agata
    9 października 2006 at 14:02 Odpowiedz

    papryka jak dla mnie troche za mocna zrobiłam 5 szklanek wody i 1 octu,dodałam też 2 i pół łyzki cukru,

  12. iwona
    11 października 2006 at 15:28 Odpowiedz

    mam swietny przepis na papryke w zalewie z miodem jest super pyszna

  13. kasia
    28 października 2006 at 13:02 Odpowiedz

    trochę za mocna, możnaby spróbować zrobić tak jak agata

  14. nina
    1 listopada 2006 at 12:31 Odpowiedz

    iwona podaj przepis a nie wychwalaj sie na paprykę

  15. iwona
    5 listopada 2006 at 15:27 Odpowiedz

    nigdy mi nie smakowala papryka w kwasnej zalewie jak czestuje gosci swoja papryka sa zachwyceni podaje przepis 1 litr wody , 1 lyzka soli , 1 do 2 lyzek miodu , 1/2szkl. cukru , 1/2 szkl. octu 10 procentowego ,, wszystko razem zagotowac , do sloika wlozyc kawaleczek listka i kilka ziarenek ziela , wekowac krotko do 5 minut smacznego

  16. lesio
    4 maja 2007 at 17:03 Odpowiedz

    szklanka octu siedem szklanek wody szklanka cukru łyzka soli listek laurowy oraz pieprz no i oczywiscie oliwa i to jest marynowana papryka

  17. moonie
    6 maja 2007 at 19:41 Odpowiedz

    Lesio podal super przepis na papryke, wyprobowalam, polecam

  18. smakosz papryki
    27 sierpnia 2007 at 15:10 Odpowiedz

    w życiu nie dodaję cebuli do papryki marynowanej czosnek rozumiem ale cebula dużo dodaję pieprzu w ziarenkach jest wtedy ostra ipyszna

  19. leica
    10 września 2007 at 10:36 Odpowiedz

    cebula???? ja zrobie kilka słoików wg przepisu iwony-z tym miodem-ciekawa jestem jak smakuje.Reszta jak lesio-tradycyjnie.Pozdrawiam.

  20. mery
    13 września 2007 at 11:49 Odpowiedz

    zawsze robie część sloików tak jak w podanym przepisie,i część w slabszej zalewie jak Agata nieraz dodaję po kilka ziaren gorczycy na dno słoika i po kawalku na każdy słoik papryczki chili ale to dla tych którzy lubieja nieco pikantniejszy smak

  21. mateusz
    25 września 2007 at 20:59 Odpowiedz

    na ile słoików jest ten przepis

  22. karakila
    5 października 2007 at 14:42 Odpowiedz

    a ile tej papryki dokladnie

  23. Ania
    23 sierpnia 2008 at 16:32 Odpowiedz

    Epidemia, czy co? Ja tez zmagam sie z papryka. Zaryzykuje te z miodzikiem. Wydaje sie byc w miare prosta. Pozdrawiam

  24. angi
    26 sierpnia 2008 at 18:48 Odpowiedz

    pierwszy raz będę robić paprykę i mam trochę stracha co z tego wyjdzie. DObra jest smażona na patelni i warzywami.super jest ,z ugotowanym ryżem

  25. TyPascalu
    6 września 2008 at 12:18 Odpowiedz

    Kilka = ile ???
    Masakra jak widze takie przepisy to…
    wez napisz tak papryka wymieszaj czosnek itp itd
    Porazka mam nadzieje ze nie jestesw nigdzie profesjonalnym kucharzem

  26. sowa19712
    20 listopada 2008 at 19:24 Odpowiedz

    chciałabym się dowiedzieć o przepis na paprykę marynowaną nadziewaną serem feta w słoiku.

  27. bhgki
    18 grudnia 2008 at 17:23 Odpowiedz

    dobry przepis super

  28. sly
    23 sierpnia 2009 at 14:54 Odpowiedz

    TyPascalu: ha ha ha, rozbawiles mnie – zdaje sie ze papryki tyle ile wejdzie do sloikow

  29. Aga
    19 września 2009 at 00:38 Odpowiedz

    Mozna zrobic pare sloikow troszke inaczej i przed wlozeniem do sloika i zalaniem zalewa troszke obsmarzyc

  30. acha
    25 września 2009 at 19:37 Odpowiedz

    ile słoikwó i ile słoików… co za pytanie, ile wyjdzie tyle będzie… a ja kładę paprykę na maxa, tak żeby w miarę ciasno była i nie wypływała… część kroję w cienkie paski tak żeby mieć gotową do sałatki :)

  31. Ika
    6 października 2009 at 14:18 Odpowiedz

    Kochani, nie ma znaczenia ile słoików, ja mam duże i małe – wkładam, aż wykorzystam całą paprykę, resztę słoików przyda się do czego innego. Więcej luzu i swobody w działaniu, nie bać się własnych pomysłów- a wszystko się uda. Do roboty.

  32. minika78
    7 października 2009 at 14:55 Odpowiedz

    wlasnie zrobilam,to moje pierwsze samodzielne marynaty. moge podpowiedziec ze z 5 kg papryki wyszlo mi 11litrowych sloikow, 3 330ml i 1 0,5l. dawalam duzo wszystkiego, sciesnialam, a zalewy mi poszlo proporcjonalnie do przepisu 1l octu. pozdrawiam i pasteryzuje;))

  33. marika52
    28 sierpnia 2010 at 15:28 Odpowiedz

    Przepis super

  34. MAŁA
    31 sierpnia 2010 at 09:47 Odpowiedz

    CYTAT:\\\”TyPascalu Kilka = ile ??? Masakra jak widze takie przepisy to… wez napisz tak papryka wymieszaj czosnek itp itd Porazka mam nadzieje ze nie jestesw nigdzie profesjonalnym kucharzem \\\” — DO BYSTRYCH TO TY CZŁOWIEKU NIE NALEŻYSZ WSPÓŁCZUCIA !!!!

  35. Emi
    3 września 2010 at 19:24 Odpowiedz

    jak takie madre to czekamy na przepisy bo morda szczekac to kazdy potrafi

  36. palce lizać
    17 września 2010 at 16:45 Odpowiedz

    Składniki
    1,5 kg papryki
    5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru
    1 płaska łyżka soli
    liście laurowe, gorczyca,kilka ziaren pieprzu, zilea angielskia
    olej
    Przygotowanie
    1. Paprykę umyć i pokrojoną sparzyć wrzątkiem
    2. Przygotować zalewę : 5 szklanek wody, szklanka octu, cukru i łyżka soli.Zagotować.
    3. Paprykę ułożyć ciasno w słoikach, zalać zalewą i dołożyć do każdego słoika pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę. Na koniec wlać łyżkę oleju. Zamknąć słoiki.
    4. Pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie

  37. darek
    3 października 2010 at 12:58 Odpowiedz

    może ktoś zna przepis na paprykę z marchewką

  38. bojka
    9 sierpnia 2011 at 10:25 Odpowiedz

    Ja robię od lat przetwory (różniste) i nie pasteryzuję tylko przewracam \” do góry nogami\” i \”trzymają sie\”

  39. malutka
    10 sierpnia 2011 at 10:28 Odpowiedz

    Nie rozumiem w czym problem, żeby komuś napisać ile mniej więcej słoików wyjdzie, wtedy wie czy wziąć z większej ilości papryki czy z mniejszej, po co robić po kilka razy, jak ktoś chce sobie np więcej zrobić na
    raz. Dla mnie żadne pytanie nie jest głupie, głupie moga być tylko odpowiedzi. pozdrawiam

  40. Haniai
    10 września 2011 at 10:04 Odpowiedz

    Palce lizać. Tak ten przepis jest sprawdzony i papryka jest przepyszna. Od zawsze robię tak paprykę jak palce lizać. Dzisiaj mam robić paprykę i weszłam tu aby poszukać nowego przepisu może nawet lepszego, ale z tego co tu są zamieszczone to ten jest najlepszy.

  41. Maria
    18 września 2011 at 16:28 Odpowiedz

    ja ostatnio robię zalewę do papryki w taki sposób: 5 szklanek wody , 1 szklanka octu 10% , 2 płaskie łyżki soli 1 szklanka cukru, 1 łyżka oleju , 1 lub 2 łyżki miodu pszczelego. Tak ugotowaną zalewą napełniam słoiki w których wcześniej układam pokrojoną paprykę. Pasteryzuję ok. 5 min.

  42. xxxx
    26 września 2011 at 08:53 Odpowiedz

    nada nada przepis :)

  43. ana
    8 listopada 2011 at 18:18 Odpowiedz

    ludzie czy musicie sie obrazac nawzajem nawet tutaj?

  44. dania
    15 lipca 2012 at 17:59 Odpowiedz

    Pyszna!!

  45. izi
    4 sierpnia 2012 at 20:49 Odpowiedz

    w końcu zdecydujcie jak długo pasteryzować 5-15 min.i który z tych przepisów lepszy.bo papryka na stole; a ja nie wiem co robić

  46. muniu
    5 sierpnia 2012 at 19:01 Odpowiedz

    też zawsze tylko obracam słoiki. nie pasteryzuję na gazie lub w piekarniku. ZAWSZE sie trzymają.

  47. bimber
    24 sierpnia 2012 at 20:45 Odpowiedz

    Robiłem dziś paprykę zgodnie z tym przepisem, nie pasteryzowałem, tylko zalewałem wrzątkiem. Zobaczę jak wyjdzie :)

  48. Jz
    26 sierpnia 2012 at 13:16 Odpowiedz

    Bardzo dobre

  49. Klo
    27 sierpnia 2012 at 22:25 Odpowiedz

    Nidobre

  50. patrycja
    30 sierpnia 2012 at 04:18 Odpowiedz

    Pasteryzuje się tak długo w zależności czy ktoś lubi twarda czy mieka paprykę. Jak twarda to równe 5min a jeżeli mieka to
    20 czy ile tam uwaza:)

  51. Gosiaczek
    30 sierpnia 2012 at 19:44 Odpowiedz

    pierwszy raz robiłam paprykę i wyszło palce lizać:)

  52. wlodomur
    4 września 2012 at 12:40 Odpowiedz

    ja dodaję dodatkowo do każdego słoika O,3 pasek papryki ostrej

  53. maniek
    5 września 2012 at 15:17 Odpowiedz

    Wsadzanie słoików przed ułożeniem w nich warzyw czy owoców jest bezsensowne. To niepotrzebna strata czasu i energii elektrycznej (lub gazu). Papryki też wyprażasz w piekarniku? :) Zwykłe PORZĄDNE umycie słoików wystarczy, tym bardziej, że będziesz je potem pasteryzować.
    W powietrzu latają miliardy zarodników pleśni, bakterii itp. I tak wlecą do otwartych słoików, do tego pełno ich na skórkach owoców. Wystarczy umyć słoiki i zakrętki, wypłukać owoce i warzywa z piachu i brudów. A pasteryzacja to jest właściwy proces zabijania bakterii i zarodników pleśni.

  54. zenek
    10 września 2012 at 10:42 Odpowiedz

    robie tak jak podale przepis maniek i jest okej gotuje tylko 10 minut i wyjmuje zakrecam w koc i az ostygnie jest super

  55. lota 10000
    12 września 2012 at 14:14 Odpowiedz

    Żeby więcej papryki weszło do słoików to trzeba paprykę sparzyć (3 min w gotującej się wodzie) wtedy robi się elastyczna.

  56. sapio
    12 września 2012 at 14:28 Odpowiedz

    6 słoikow, ściśle wg przepisu … tylko dwa utrzymały sie po 2 tygodniach . TRZEBA PASTERYZOWAĆ!!!

  57. WoBo
    17 września 2012 at 20:19 Odpowiedz

    Robiliśmy rok temu, pierwszy raz w życiu. Wyszło SUPER!!!! Jutro znowu się zabieramy ;-)

  58. Izo
    25 września 2012 at 16:49 Odpowiedz

    Są super. Dołożyłam tylko po parę ziaren kardamonu na słoik. Rewelacja.

  59. pieprznik
    30 września 2012 at 21:50 Odpowiedz

    przepis spoko .

  60. chao
    2 października 2012 at 08:54 Odpowiedz

    pierwszy raz robiłam według tego przepisu,pychotka,bardzo krucha papryczka,ale polecam krótko pasteryzowac,ja to robię tradycyjnie w garnku,od momentu zagotowania 7-10 minut.

  61. leeonka
    3 października 2012 at 10:41 Odpowiedz

    papryka według tego przepisu wsyszła mi przepyszna :) wszystkim domownikom smakuje …. dzięki za przepis

  62. czesio
    5 października 2012 at 11:21 Odpowiedz

    Super smaczne było

  63. 8 października 2012 at 19:22 Odpowiedz

    Bardzo dobre naprawde bylo

  64. Hania
    9 października 2012 at 08:05 Odpowiedz

    zrobiłam i wyszły jak dla mnie zbyt kwaśne

  65. kamila
    20 października 2012 at 12:43 Odpowiedz

    dzisiaj będę prubować zrobić papryki.świetny przepis dziękuje

  66. magdaZ
    7 listopada 2012 at 19:17 Odpowiedz

    pierwszy raz robilam . maz tak zachwalal .twierdzil ze nigdy takiej nie jadl,supeeeeeeeeer

  67. mba
    27 sierpnia 2013 at 20:50 Odpowiedz

    dodaj 2 łyżeczki miodu, a nie będzie taka kwaśna

  68. kicia
    30 sierpnia 2013 at 15:58 Odpowiedz

    5/5

  69. jagoda
    20 września 2013 at 17:39 Odpowiedz

    ja jeszcze sparzam papryke lepiej się układa w słoiku wtedy krócej pasteryzuję

  70. mariusz
    22 września 2013 at 13:52 Odpowiedz

    zrobilem wedlug tego przepisu naprawde polecam

  71. rena
    6 października 2013 at 10:57 Odpowiedz

    ja obgotowuje papryke i daje malo octu jest mniej kwasna

  72. Natalia
    7 listopada 2013 at 11:29 Odpowiedz

    Przepis pyszny;) ja dodałam jeszcze do marynaty trochę przyprawy curry a do słoiczków gorczycy żeby papryka była twardsza;) polecam

  73. doma
    30 marca 2014 at 16:16 Odpowiedz

    ble ochyda

Zostaw komentarz.

*