Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

KAWA PIERNIKOWA

KAWA PIERNIKOWA

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Chlebek kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY

Pierniki miodowe

Pierniki miodowe

Grochówka według Macieja Kuronia

Grochówka według Macieja Kuronia

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

Rozgrzewająca zupa  ze świeżą pietruszką i grzankami

Rozgrzewająca zupa ze świeżą pietruszką i grzankami

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Najlepsza zupa dyniowa

Najlepsza zupa dyniowa

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

Papryka marynowana

Doskonała zaostrzająca apetyt przystawka lub drobny dodatek do potraw, a na dodatek żródło witamin na długie miesiące zimy i przedwiośnia.

czas: 1 godzina

składniki:
kilka strąków różnokolorowej papryki
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli

przyrządzanie:

Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Słoiki wyparzyć, wstawiając np. na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem, przyprawami. Do wrzącej wody dodać ocet, sól, cukier i oliwę. Gdy nieco przestygnie, zalewać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki mocno zakręcać. Pasteryzować przez około 20 minut np. w gorącym piekarniku.  

loading...