Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Karmelowo-waniliowy milkshake

Karmelowo-waniliowy milkshake

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanów

Doskonale zaostrzająca apetyt, a jednocześnie treściwa przystawka.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 bakłażany 2 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek) oliwa z oliwek sól świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Bakłażana pokroić w plastry, lekko posmarować oliwą i położyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Piec z obu stron aż do miekkości w temperaturze około 180 stopni. Gdy skórka bez problemów odchodzi od miąższu bakłażany wyjąć i wystudzić. Miąższ oddzielić od skórek, które należy wyrzucić. Dokładnie rozdrobnić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, a następnie sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą smarować kromki białego pieczywa.

uwagi:
W miarę możliwości dobrze jest przed podaniem pastę chłodzić w lodówce.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. lola
    7 maja 2007 at 18:45 Odpowiedz

    Pasata jest calkiem,calkiem…ale ja do swojej pasty dodaje jeszcze tahine(miazga sezamowa) i kawalek zmielonej czuszki…jest rewelacja!!!

  2. jola
    13 sierpnia 2007 at 23:21 Odpowiedz

    ja dodaje jogurt, maslo orzechowe i troche soku z cytryny zamiast bazylii i tymianku.

  3. Helen
    13 grudnia 2007 at 15:59 Odpowiedz

    A ja dodaje ser feta troche octu winego i oliwy z oliwek:)

  4. buba
    6 kwietnia 2009 at 12:58 Odpowiedz

    dodaje sok z cytryny, drobno posiekaną natkę i tahinę-nazywa się to babaganusz i jest bardzo popularnym dodatkiem do chleba w Egipcie :)

  5. Alina
    6 lipca 2009 at 21:57 Odpowiedz

    A ja zamiast podanych w przepisie ziol, dodaje same liscie kolendry, obrywam z calego duzego peczku, dodaje pol lyzeczki ostrej, suszonej papryki pokruszonej ( nie mielonej), oliwy pol szkalnki i miksuje wszystko w blenderze. Jest super zamiast masla,albo jako dip

  6. bakłażan
    19 lutego 2012 at 16:17 Odpowiedz

    no nie wiem, dla mnie ta metoda to porażka. Ja polecam obierać ze skóry bakłażany świeże (im jędrniejsze tym łatwiej) obierakiem do warzyw, a potem na parze – łatwiej i przyjemniaj

  7. majata
    3 marca 2012 at 19:56 Odpowiedz

    Wszystkie propozycje ok, ale bakłażan po pokrojeniu w plastry należy posypać solą i zostawić ułożone ukosem na desce 20 min. aby wyciekł gorzki sok a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Potem można piec, gotować na parze – jak kto lubi

  8. Jonasz
    15 grudnia 2013 at 23:05 Odpowiedz

    Prawdziwa pasta bakłażanowa, wg. wschodniej receptury, to :
    3 bakłażany, 6 świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów, dwie duże cebule, czosnek, sól, pieprz, cukier.
    Bakłażany opiec w piekarniku, wycisnąć gorzki sok, zdjąć skórkę, drobno posiekać.
    Pomidory oparzyć w gorącej wodzie, obrać skrórę i posiekać drobno.
    Cebule pokroić drobno, podsmażyć na oleju.
    Wszystko \”wrzucić\” do garnka i dusić, dodając pod koniec sól, pieprz, cukier i sporą ilość zgniecionych ząbków czosnku.

    Podawać na zimno do pieczywa jako \”smarowidło\”…
    Smacznego !

Zostaw komentarz.

*