Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Panna Cotta z mango

Panna Cotta z mango

Kurczak Krzysztofa Kolumba

Kurczak Krzysztofa Kolumba

Sałatka ze szpinakiem, camembertem i orzeszkami pinii

Sałatka ze szpinakiem, camembertem i orzeszkami pinii

Spaghetti z szynką i pieczarkami

Spaghetti z szynką i pieczarkami

Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!

Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!

Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Kuleczki mięsne z warzywami

Kuleczki mięsne z warzywami

Owsianka na mleku z miodem i borówkami

Owsianka na mleku z miodem i borówkami

Staropolskie zrazy wieprzowe

Staropolskie zrazy wieprzowe

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Faszerowana papryka z oliwkami

Faszerowana papryka z oliwkami

Domowa prażona cebulka

Domowa prażona cebulka

Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka

Domowy sok pomidorowy

Domowy sok pomidorowy

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanów

Doskonale zaostrzająca apetyt, a jednocześnie treściwa przystawka.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 bakłażany 2 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek) oliwa z oliwek sól świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Bakłażana pokroić w plastry, lekko posmarować oliwą i położyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Piec z obu stron aż do miekkości w temperaturze około 180 stopni. Gdy skórka bez problemów odchodzi od miąższu bakłażany wyjąć i wystudzić. Miąższ oddzielić od skórek, które należy wyrzucić. Dokładnie rozdrobnić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, a następnie sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą smarować kromki białego pieczywa.

uwagi:
W miarę możliwości dobrze jest przed podaniem pastę chłodzić w lodówce.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. lola
    7 maja 2007 at 18:45 Odpowiedz

    Pasata jest calkiem,calkiem…ale ja do swojej pasty dodaje jeszcze tahine(miazga sezamowa) i kawalek zmielonej czuszki…jest rewelacja!!!

  2. jola
    13 sierpnia 2007 at 23:21 Odpowiedz

    ja dodaje jogurt, maslo orzechowe i troche soku z cytryny zamiast bazylii i tymianku.

  3. Helen
    13 grudnia 2007 at 15:59 Odpowiedz

    A ja dodaje ser feta troche octu winego i oliwy z oliwek:)

  4. buba
    6 kwietnia 2009 at 12:58 Odpowiedz

    dodaje sok z cytryny, drobno posiekaną natkę i tahinę-nazywa się to babaganusz i jest bardzo popularnym dodatkiem do chleba w Egipcie :)

  5. Alina
    6 lipca 2009 at 21:57 Odpowiedz

    A ja zamiast podanych w przepisie ziol, dodaje same liscie kolendry, obrywam z calego duzego peczku, dodaje pol lyzeczki ostrej, suszonej papryki pokruszonej ( nie mielonej), oliwy pol szkalnki i miksuje wszystko w blenderze. Jest super zamiast masla,albo jako dip

  6. bakłażan
    19 lutego 2012 at 16:17 Odpowiedz

    no nie wiem, dla mnie ta metoda to porażka. Ja polecam obierać ze skóry bakłażany świeże (im jędrniejsze tym łatwiej) obierakiem do warzyw, a potem na parze – łatwiej i przyjemniaj

  7. majata
    3 marca 2012 at 19:56 Odpowiedz

    Wszystkie propozycje ok, ale bakłażan po pokrojeniu w plastry należy posypać solą i zostawić ułożone ukosem na desce 20 min. aby wyciekł gorzki sok a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Potem można piec, gotować na parze – jak kto lubi

  8. Jonasz
    15 grudnia 2013 at 23:05 Odpowiedz

    Prawdziwa pasta bakłażanowa, wg. wschodniej receptury, to :
    3 bakłażany, 6 świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów, dwie duże cebule, czosnek, sól, pieprz, cukier.
    Bakłażany opiec w piekarniku, wycisnąć gorzki sok, zdjąć skórkę, drobno posiekać.
    Pomidory oparzyć w gorącej wodzie, obrać skrórę i posiekać drobno.
    Cebule pokroić drobno, podsmażyć na oleju.
    Wszystko \”wrzucić\” do garnka i dusić, dodając pod koniec sól, pieprz, cukier i sporą ilość zgniecionych ząbków czosnku.

    Podawać na zimno do pieczywa jako \”smarowidło\”…
    Smacznego !

Zostaw komentarz.

*