Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Gdzie, jak nie w Wielkopolsce potrafią dobrze przyrządzać ziemniaczki???

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.

uwagi:
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. Hultaj
    5 października 2006 at 18:13 Odpowiedz

    Cóż to śa te gziki???

  2. stonka
    15 listopada 2006 at 11:47 Odpowiedz

    gzik, gzika lub gziczka to wielkopolskie nazwy białego sera ugniecionego klasycznie ze smietana a nowoczesnie bo dietetycznie z jogurtem czyli to co w reszcie kraju zwie się twarożkiem. oczywiście zawsze na słono, bo na słodko to raczej białe szaleństwo

  3. joanna
    3 stycznia 2007 at 16:01 Odpowiedz

    Tradyzyjny wielkopolski gzik to nie tylko ser i smietana. wtedy faktycznie bylby twarozkiem.
    Gzik bez cebulki i czosnku to jak pierogi bez farszu. No i wiadomo sol i pieprz. Ja jeszcze dodaje szczypiorku.

  4. beti
    12 grudnia 2007 at 17:31 Odpowiedz

    mój facet uwielnia gzik, zawsze robilam z gotowanymi ziemniakami ale jutro zrobie pieczone

  5. Olcia
    26 marca 2008 at 15:44 Odpowiedz

    Ja mam na nazwisko Gzik hehe ;P

  6. m.m
    22 maja 2008 at 12:43 Odpowiedz

    podstawowy gzik robi się z cebulką i śmietanką (oczywiście każdy ma swoje upodobania i wszystkie wariacje są dopuszczalne), u mnie w domu ziemniaki zawsze się gotowało w łupinach i podawało z serem i odrobiną jadalnego oleju lnianego.. Pychotaaaa!!! polecam!!

  7. lola
    17 lutego 2010 at 10:39 Odpowiedz

    Uwielbiam pyry z gzikiem :)

  8. kucharzyca
    19 sierpnia 2011 at 09:56 Odpowiedz

    ja tez robie klasyczny gzik- czyli ze smietana zebula i przyprawami, podaje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach a do popicia maslanka, pychotka!!! polecam- na letnie cieple dni, szybko sie przyrzadza a smakuje wysmienicie ;)

Zostaw komentarz.

*