Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Gdzie, jak nie w Wielkopolsce potrafią dobrze przyrządzać ziemniaczki???

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.

uwagi:
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. Hultaj
    5 października 2006 at 18:13 Odpowiedz

    Cóż to śa te gziki???

  2. stonka
    15 listopada 2006 at 11:47 Odpowiedz

    gzik, gzika lub gziczka to wielkopolskie nazwy białego sera ugniecionego klasycznie ze smietana a nowoczesnie bo dietetycznie z jogurtem czyli to co w reszcie kraju zwie się twarożkiem. oczywiście zawsze na słono, bo na słodko to raczej białe szaleństwo

  3. joanna
    3 stycznia 2007 at 16:01 Odpowiedz

    Tradyzyjny wielkopolski gzik to nie tylko ser i smietana. wtedy faktycznie bylby twarozkiem.
    Gzik bez cebulki i czosnku to jak pierogi bez farszu. No i wiadomo sol i pieprz. Ja jeszcze dodaje szczypiorku.

  4. beti
    12 grudnia 2007 at 17:31 Odpowiedz

    mój facet uwielnia gzik, zawsze robilam z gotowanymi ziemniakami ale jutro zrobie pieczone

  5. Olcia
    26 marca 2008 at 15:44 Odpowiedz

    Ja mam na nazwisko Gzik hehe ;P

  6. m.m
    22 maja 2008 at 12:43 Odpowiedz

    podstawowy gzik robi się z cebulką i śmietanką (oczywiście każdy ma swoje upodobania i wszystkie wariacje są dopuszczalne), u mnie w domu ziemniaki zawsze się gotowało w łupinach i podawało z serem i odrobiną jadalnego oleju lnianego.. Pychotaaaa!!! polecam!!

  7. lola
    17 lutego 2010 at 10:39 Odpowiedz

    Uwielbiam pyry z gzikiem :)

  8. kucharzyca
    19 sierpnia 2011 at 09:56 Odpowiedz

    ja tez robie klasyczny gzik- czyli ze smietana zebula i przyprawami, podaje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach a do popicia maslanka, pychotka!!! polecam- na letnie cieple dni, szybko sie przyrzadza a smakuje wysmienicie ;)

Zostaw komentarz.

*