Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Śniadaniowe bajgle

Śniadaniowe bajgle

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Lemoniada z mango

Lemoniada z mango

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

Sycąca zupa z SOCZEWICY

Sycąca zupa z SOCZEWICY

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Pizza z arbuza plus owocowe dodatki

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Pizza z arbuza plus owocowe dodatki

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Koktajl z arbuza i melona

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Koktajl z arbuza i melona

Acai bowls- porcja witamin na śniadanie! HIT

Acai bowls- porcja witamin na śniadanie! HIT

Chicken Tetrazzin- zapiekanka z kurczakiem, makaronem spaghetti

Chicken Tetrazzin- zapiekanka z kurczakiem, makaronem spaghetti

Brukselka z piekarnika

Brukselka z piekarnika

Hush Brown Casserole- starte i zasmażone ziemniaki

Hush Brown Casserole- starte i zasmażone ziemniaki

Zupa krem z ciecierzycy i pora

Zupa krem z ciecierzycy i pora

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Gdzie, jak nie w Wielkopolsce potrafią dobrze przyrządzać ziemniaczki???

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.

uwagi:
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.

loading...