Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Spaghetti ze sporą ilością bazylii, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

Spaghetti ze sporą ilością bazylii, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

Truskawkowe orzeźwienie

Truskawkowe orzeźwienie

Jak zrobić BEZTŁUSZCZOWE chipsy?

Jak zrobić BEZTŁUSZCZOWE chipsy?

10 przepisów z wykorzystaniem AWOKADO – smoothie, sałatki, zupy, desery…

10 przepisów z wykorzystaniem AWOKADO – smoothie, sałatki, zupy, desery…

Koktajl z AWOKADO – z dodatkiem kurkumy i limonki

Koktajl z AWOKADO – z dodatkiem kurkumy i limonki

Sałatka z serem pleśniowym, figami i orzechami włoskimi

Sałatka z serem pleśniowym, figami i orzechami włoskimi

Kremowa zupa z pietruszki i gruszki z dodatkiem cynamonu

Kremowa zupa z pietruszki i gruszki z dodatkiem cynamonu

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Piernik

Oto ciasto, które smakuje nie tylko w Święta

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 8

składniki:
3 jajka
9/10 l mleka
1/10 l rumu
3/4 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
1 kg mąki
1 szklanka miodu
1 kostka margaryny
3 szklanki cukru
duże opakowanie proszku do pieczenia
2 przyprawy do piernika
2 łyżki oliwy
1 olejek rumowy
cukier waniliowy

przyrządzanie:

W dość sporym garnku umieszczamy następujące składniki: mleko, rum, miód, olej, margarynę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a potem odstawiamy, by masa wystygła.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wraz z resztą składników dodajemy do chłodnej masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i  już tylko delikatnie mieszamy.
Blachę lub formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

loading...