Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Pierogi z truskawkami

Tradycyjny czerwcowy przysmak

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg mąki
1 jajko
kilka łyżek wody
250 g truskawek
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego

przyrządzanie:

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać trzema łyżkami cukru.
Z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek (maksimum dwumilimetrowy). Szklanką wykrawać kółka, nakładać na nie truskawki i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w dużej ilości wrzątku z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłyną. Odsączyć, podawać na ciepło podane wymieszaną z cukrem śmietaną lub jogurtem.

uwagi:
Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych - nie polecamy tego jednak robić w czerwcu.

Podobne artykuły

41 Komentarzy

  1. gadula
    7 czerwca 2006 at 14:42 Odpowiedz

    od chwili wypłynięcia trzeba je pogotować jakieś 2 minuty, bo inaczej będą niedogotowane ;) pozdro!

  2. oczylasu
    10 lipca 2007 at 17:10 Odpowiedz

    mam pyatnie jak zrobić zeby można je było zamrozić

  3. sancer
    1 listopada 2007 at 11:50 Odpowiedz

    jezeli chcesz zamrozic poprostu wkladasz do jakiegos woreczka foliowego iwkladasz o zamraťarki.

  4. EWELINA
    3 listopada 2007 at 15:29 Odpowiedz

    Wspaniałe

  5. manisz
    17 listopada 2007 at 12:08 Odpowiedz

    takie sobie

  6. bristolfx.com
    18 listopada 2007 at 14:09 Odpowiedz

    a zaklejając pierożki najlepiej smarować brzegi ciasta białkiem z jajka – nie rozklejają się :)

  7. EWELINA
    26 grudnia 2007 at 16:13 Odpowiedz

    Wspaniałe zrobiłam je były palce lizać.

  8. kala
    24 stycznia 2008 at 08:20 Odpowiedz

    bardzo fajny przepis

  9. buc
    25 marca 2008 at 17:35 Odpowiedz

    super wspaniale smakuja jak mojej mamy dzienx dla autora

  10. misiek
    4 kwietnia 2008 at 11:13 Odpowiedz

    mniam bardzo pysznie wyglada

  11. jola
    10 maja 2008 at 13:32 Odpowiedz

    rewelacja

  12. davpur
    15 maja 2008 at 22:43 Odpowiedz

    kilo maki! chyba cie pogielo. dziadowski portal

  13. bk
    12 czerwca 2008 at 22:43 Odpowiedz

    z kilogrma maki mzoe robi do zamrazaki albo ma tak liczna rodzine….hehe

  14. karo
    15 czerwca 2008 at 09:31 Odpowiedz

    ja zawsze robię z kilograma mąki :)
    a przepis dzisiaj wyprubuję, bo zawsze dawałąm całe truskawki

  15. ANIA
    20 czerwca 2008 at 09:33 Odpowiedz

    ja do mąki dodaję wodę ale ciepłą,ciasto jest mięciutkie,nie dodaję oleju:wychodzą pyszne:)

  16. a
    20 czerwca 2008 at 12:10 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis mniam !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  17. 1802
    23 czerwca 2008 at 14:47 Odpowiedz

    Dobry przepis i dokładny. Nic dodać nic odjąć

  18. kicia
    5 lipca 2008 at 10:43 Odpowiedz

    mniam ,najlepsze na swiecie sa pierogi z truskawkami:) mnia mniam paluszki lizac:)

  19. Shogungirl
    5 lipca 2008 at 16:37 Odpowiedz

    tak, tak :) pierożki już gotowe mniam xD

  20. katow
    24 lipca 2008 at 22:49 Odpowiedz

    Do kila maki kilka lyzek wody????nie wiem kto to wymyslil ale chyba sie pomylil!! ja do 3 szklanek maki daje prawie jedna szklanke bardzo cieplej wody i ciasto jest idealne

  21. aga
    23 lutego 2009 at 15:29 Odpowiedz

    sorrka ale z tego przepisu nie da sie zagniesc ciasta!!

  22. TO JA
    14 maja 2009 at 13:01 Odpowiedz

    DAVPUR POGIĘTY TO JESTEŚ TY I BRAK WYCHOWANIA

  23. MIŚKA#14
    6 czerwca 2009 at 14:32 Odpowiedz

    PYCHA

  24. papa
    15 czerwca 2009 at 16:53 Odpowiedz

    małe twarde cholerniki…..ciasta się nie da wyrobić!!!!!!!!!!!!!!1

  25. ola
    18 czerwca 2009 at 15:27 Odpowiedz

    przepis jest zły

  26. Frantz
    18 czerwca 2009 at 23:33 Odpowiedz

    Do ciasta polecam dac łyżke roztopionego masła..i faktycznie wiecej wody…lub mleka ;]

  27. koks
    22 czerwca 2009 at 14:32 Odpowiedz

    pierozki wspaniale wlasnie ugotowalem dla swojej przyszlej

  28. lupo
    23 czerwca 2009 at 13:50 Odpowiedz

    ten przepis nie może być dobry,bo nie zostały zachowane proporcje!patrząc po pozostałych składnikach,powinno być 0,5 kg mąki. spróbójcie wten sposób,powinno być dobrze!:)

  29. kamis
    29 czerwca 2009 at 17:05 Odpowiedz

    ciasto chyba kazdy umie zrobic ….

  30. SUSSI
    3 lipca 2009 at 07:47 Odpowiedz

    Nie odrazu do woreczka jesli chcesz zamrozić bo sie pokleja a potem rozwala przy gotowaniu, Na sciereczke do zamrażalki, jak beda zamrozone (twarde dopiero do woreczka.

  31. mama
    9 lipca 2009 at 09:17 Odpowiedz

    nigdy nie daję jajek do ciasta , tylko mąka , gorąca woda i trochę tłuszczu,

  32. gieneraaaloo
    27 lipca 2009 at 17:34 Odpowiedz

    mąka i jaja muszą być odpowiedniej

  33. Donka
    30 października 2009 at 11:28 Odpowiedz

    żeby ciasto było miękkie nie należy dodawać do niego jajka, a woda powinna być jak najcieplejsza. natomiast masło z powodzeniem można zastąpić olejem

  34. ania
    15 stycznia 2010 at 17:03 Odpowiedz

    twarde ciasto bo pierogi nie jest łątwo zrobić
    Jak komuś sie ciasta nie chce wyrabiać to niech sobie kupi gotowe

  35. babcia
    28 kwietnia 2010 at 11:54 Odpowiedz

    jezeli do ciasta nie4 dodamy jajka,ciasto będzie delikatne, miękkie, ale pierogi niezbyt nadają się do odsmażenia, są nieco kleiste. Zawsze dodaję 1 jajo na 1kg mąki, zagniatam wrzącą wodą, zagarniając nozem. Potem wyrabia sie jak plastelina, nie potrzebuje podsypywania maka. Zamrazajac, najpierw rozkladam partiami w zamrazalniku pojedynczo, gdy nieco zmarzna wkladam do torebki, nie nsklejaja sie.

  36. kubrak
    15 czerwca 2010 at 22:07 Odpowiedz

    Do ciasta należy dodać jajko i dokładnie wyrobić

  37. kicia
    30 maja 2012 at 15:53 Odpowiedz

    kamis nie każdy potrafi ,mi się trochę otwierają po włożeniu do garnka :(

  38. jaszcurka
    21 czerwca 2012 at 15:35 Odpowiedz

    ja robie ciasto z 0,5 kg maki, pół szklanki gorącej wody łyżka masła i samo żółtko, od białka ciasto robi się tware. Pierożki są supeeer;)

  39. edzik
    18 lutego 2013 at 15:46 Odpowiedz

    co zrobić żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania?

  40. bb
    6 czerwca 2014 at 18:56 Odpowiedz

    u mnie ciasto robi żona, zawsze wychodzą a póżniej jeszcze szybciej schodzą

  41. emka
    11 lipca 2014 at 22:21 Odpowiedz

    czemu nie w czerwcu

Zostaw komentarz.

*