Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Pierogi z truskawkami

Tradycyjny czerwcowy przysmak

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg mąki
1 jajko
kilka łyżek wody
250 g truskawek
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego

przyrządzanie:

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać trzema łyżkami cukru.
Z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek (maksimum dwumilimetrowy). Szklanką wykrawać kółka, nakładać na nie truskawki i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w dużej ilości wrzątku z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłyną. Odsączyć, podawać na ciepło podane wymieszaną z cukrem śmietaną lub jogurtem.

uwagi:
Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych - nie polecamy tego jednak robić w czerwcu.

Podobne artykuły

41 Komentarzy

  1. gadula
    7 czerwca 2006 at 14:42 Odpowiedz

    od chwili wypłynięcia trzeba je pogotować jakieś 2 minuty, bo inaczej będą niedogotowane ;) pozdro!

  2. oczylasu
    10 lipca 2007 at 17:10 Odpowiedz

    mam pyatnie jak zrobić zeby można je było zamrozić

  3. sancer
    1 listopada 2007 at 11:50 Odpowiedz

    jezeli chcesz zamrozic poprostu wkladasz do jakiegos woreczka foliowego iwkladasz o zamraťarki.

  4. EWELINA
    3 listopada 2007 at 15:29 Odpowiedz

    Wspaniałe

  5. manisz
    17 listopada 2007 at 12:08 Odpowiedz

    takie sobie

  6. bristolfx.com
    18 listopada 2007 at 14:09 Odpowiedz

    a zaklejając pierożki najlepiej smarować brzegi ciasta białkiem z jajka – nie rozklejają się :)

  7. EWELINA
    26 grudnia 2007 at 16:13 Odpowiedz

    Wspaniałe zrobiłam je były palce lizać.

  8. kala
    24 stycznia 2008 at 08:20 Odpowiedz

    bardzo fajny przepis

  9. buc
    25 marca 2008 at 17:35 Odpowiedz

    super wspaniale smakuja jak mojej mamy dzienx dla autora

  10. misiek
    4 kwietnia 2008 at 11:13 Odpowiedz

    mniam bardzo pysznie wyglada

  11. jola
    10 maja 2008 at 13:32 Odpowiedz

    rewelacja

  12. davpur
    15 maja 2008 at 22:43 Odpowiedz

    kilo maki! chyba cie pogielo. dziadowski portal

  13. bk
    12 czerwca 2008 at 22:43 Odpowiedz

    z kilogrma maki mzoe robi do zamrazaki albo ma tak liczna rodzine….hehe

  14. karo
    15 czerwca 2008 at 09:31 Odpowiedz

    ja zawsze robię z kilograma mąki :)
    a przepis dzisiaj wyprubuję, bo zawsze dawałąm całe truskawki

  15. ANIA
    20 czerwca 2008 at 09:33 Odpowiedz

    ja do mąki dodaję wodę ale ciepłą,ciasto jest mięciutkie,nie dodaję oleju:wychodzą pyszne:)

  16. a
    20 czerwca 2008 at 12:10 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis mniam !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  17. 1802
    23 czerwca 2008 at 14:47 Odpowiedz

    Dobry przepis i dokładny. Nic dodać nic odjąć

  18. kicia
    5 lipca 2008 at 10:43 Odpowiedz

    mniam ,najlepsze na swiecie sa pierogi z truskawkami:) mnia mniam paluszki lizac:)

  19. Shogungirl
    5 lipca 2008 at 16:37 Odpowiedz

    tak, tak :) pierożki już gotowe mniam xD

  20. katow
    24 lipca 2008 at 22:49 Odpowiedz

    Do kila maki kilka lyzek wody????nie wiem kto to wymyslil ale chyba sie pomylil!! ja do 3 szklanek maki daje prawie jedna szklanke bardzo cieplej wody i ciasto jest idealne

  21. aga
    23 lutego 2009 at 15:29 Odpowiedz

    sorrka ale z tego przepisu nie da sie zagniesc ciasta!!

  22. TO JA
    14 maja 2009 at 13:01 Odpowiedz

    DAVPUR POGIĘTY TO JESTEŚ TY I BRAK WYCHOWANIA

  23. MIŚKA#14
    6 czerwca 2009 at 14:32 Odpowiedz

    PYCHA

  24. papa
    15 czerwca 2009 at 16:53 Odpowiedz

    małe twarde cholerniki…..ciasta się nie da wyrobić!!!!!!!!!!!!!!1

  25. ola
    18 czerwca 2009 at 15:27 Odpowiedz

    przepis jest zły

  26. Frantz
    18 czerwca 2009 at 23:33 Odpowiedz

    Do ciasta polecam dac łyżke roztopionego masła..i faktycznie wiecej wody…lub mleka ;]

  27. koks
    22 czerwca 2009 at 14:32 Odpowiedz

    pierozki wspaniale wlasnie ugotowalem dla swojej przyszlej

  28. lupo
    23 czerwca 2009 at 13:50 Odpowiedz

    ten przepis nie może być dobry,bo nie zostały zachowane proporcje!patrząc po pozostałych składnikach,powinno być 0,5 kg mąki. spróbójcie wten sposób,powinno być dobrze!:)

  29. kamis
    29 czerwca 2009 at 17:05 Odpowiedz

    ciasto chyba kazdy umie zrobic ….

  30. SUSSI
    3 lipca 2009 at 07:47 Odpowiedz

    Nie odrazu do woreczka jesli chcesz zamrozić bo sie pokleja a potem rozwala przy gotowaniu, Na sciereczke do zamrażalki, jak beda zamrozone (twarde dopiero do woreczka.

  31. mama
    9 lipca 2009 at 09:17 Odpowiedz

    nigdy nie daję jajek do ciasta , tylko mąka , gorąca woda i trochę tłuszczu,

  32. gieneraaaloo
    27 lipca 2009 at 17:34 Odpowiedz

    mąka i jaja muszą być odpowiedniej

  33. Donka
    30 października 2009 at 11:28 Odpowiedz

    żeby ciasto było miękkie nie należy dodawać do niego jajka, a woda powinna być jak najcieplejsza. natomiast masło z powodzeniem można zastąpić olejem

  34. ania
    15 stycznia 2010 at 17:03 Odpowiedz

    twarde ciasto bo pierogi nie jest łątwo zrobić
    Jak komuś sie ciasta nie chce wyrabiać to niech sobie kupi gotowe

  35. babcia
    28 kwietnia 2010 at 11:54 Odpowiedz

    jezeli do ciasta nie4 dodamy jajka,ciasto będzie delikatne, miękkie, ale pierogi niezbyt nadają się do odsmażenia, są nieco kleiste. Zawsze dodaję 1 jajo na 1kg mąki, zagniatam wrzącą wodą, zagarniając nozem. Potem wyrabia sie jak plastelina, nie potrzebuje podsypywania maka. Zamrazajac, najpierw rozkladam partiami w zamrazalniku pojedynczo, gdy nieco zmarzna wkladam do torebki, nie nsklejaja sie.

  36. kubrak
    15 czerwca 2010 at 22:07 Odpowiedz

    Do ciasta należy dodać jajko i dokładnie wyrobić

  37. kicia
    30 maja 2012 at 15:53 Odpowiedz

    kamis nie każdy potrafi ,mi się trochę otwierają po włożeniu do garnka :(

  38. jaszcurka
    21 czerwca 2012 at 15:35 Odpowiedz

    ja robie ciasto z 0,5 kg maki, pół szklanki gorącej wody łyżka masła i samo żółtko, od białka ciasto robi się tware. Pierożki są supeeer;)

  39. edzik
    18 lutego 2013 at 15:46 Odpowiedz

    co zrobić żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania?

  40. bb
    6 czerwca 2014 at 18:56 Odpowiedz

    u mnie ciasto robi żona, zawsze wychodzą a póżniej jeszcze szybciej schodzą

  41. emka
    11 lipca 2014 at 22:21 Odpowiedz

    czemu nie w czerwcu

Zostaw komentarz.

*