Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZIELONY SZEJK OWSIANY

ZIELONY SZEJK OWSIANY

Placek z pistacjami i limonką

Placek z pistacjami i limonką

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Kruche ciasto cytrynowe

Kruche ciasto cytrynowe

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

Babeczki kawowe

Babeczki kawowe

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Sos z sera pleśniowego do chipsów

Sos z sera pleśniowego do chipsów

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

Pierogi z truskawkami

Tradycyjny czerwcowy przysmak

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg mąki
1 jajko
kilka łyżek wody
250 g truskawek
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego

przyrządzanie:

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać trzema łyżkami cukru.
Z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek (maksimum dwumilimetrowy). Szklanką wykrawać kółka, nakładać na nie truskawki i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w dużej ilości wrzątku z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłyną. Odsączyć, podawać na ciepło podane wymieszaną z cukrem śmietaną lub jogurtem.

uwagi:
Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych - nie polecamy tego jednak robić w czerwcu.

loading...