Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

Dorsz w sosie ratatouille

Dorsz w sosie ratatouille

Sernik z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Sernik z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Naleśniki orkiszowe z sosem truskawkowym i serem

Naleśniki orkiszowe z sosem truskawkowym i serem

Łosoś pieczony z pomidorkami cherry

Łosoś pieczony z pomidorkami cherry

Dressing miodowy do sałatki

Dressing miodowy do sałatki

Placuszki z ryby po tajsku

Placuszki z ryby po tajsku

Warzywa duszone w sosie z orzeszków ziemnych

Warzywa duszone w sosie z orzeszków ziemnych

Chrupiące gofry z masłem orzechowym

Chrupiące gofry z masłem orzechowym

Jabłka pieczone z kozim serem i orzechami

Jabłka pieczone z kozim serem i orzechami

Jogurtowy koktajl z ogórkiem i miętą

Jogurtowy koktajl z ogórkiem i miętą

Zupa ogórkowa z bazylią

Zupa ogórkowa z bazylią

10 pomysłów na ROŚLINY W KUCHNI

10 pomysłów na ROŚLINY W KUCHNI

Kremowa zupa z jarmużem i fetą

Kremowa zupa z jarmużem i fetą

Rosół z pulpetami z mięsa mielonego

Rosół z pulpetami z mięsa mielonego

Pierogi z truskawkami

Tradycyjny czerwcowy przysmak

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg mąki
1 jajko
kilka łyżek wody
250 g truskawek
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego

przyrządzanie:

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać trzema łyżkami cukru.
Z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek (maksimum dwumilimetrowy). Szklanką wykrawać kółka, nakładać na nie truskawki i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w dużej ilości wrzątku z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłyną. Odsączyć, podawać na ciepło podane wymieszaną z cukrem śmietaną lub jogurtem.

uwagi:
Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych - nie polecamy tego jednak robić w czerwcu.

loading...