Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Pikantna salsa pomidorowo-paprykowa

Pikantna salsa pomidorowo-paprykowa to idealny dodatek do nachos, chipsów, frytek, jak i do mięs. Wprowadź odrobinę meksykańskiego klimatu do swojej kuchni i przygotuj ten ostry dodatek!

  Babi_panggang_sauce

czas: około 20 minut

składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2 łyżki soku z limonki (ewentualnie cytryny)
  • 1 łyżeczka bazylii

przyrządzanie:

  • Warzywa dokładnie myjemy, usuwamy z papryki gniazdo nasienne (jeśli chcemy mieć bardziej pikantne to z papryczki chili nie usuwamy pestek). Pomidory parzymy i usuwamy skórkę.
  • Czosnek siekamy, cebulę, paprykę, papryczkę chili i pomidora kroimy w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie (średni ogień) wrzucamy cebulę i czosnek – lekko podsmażamy.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i papryczkę chili, chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy pomidory.
  • Gdy pomidory puszczą soki dodajemy ketchup, solimy i dusimy na średnim ogniu tak długo aż utworzy się gęsty sos (jeśli jest zbyt gęsty dodajemy odrobiny wody).
  • Na patelnię dodajemy resztę przypraw, cukier i sok z limonki.
  • Gdy salsa odrobinę ostygnie, przekładamy ją do blendera i miksujemy (w zależności jak duże składniki chcemy uzyskać tak długo blendujemy, im krócej tym większe kawałki).
  • Można podawać z domowymi nachos.

 

Zobacz też przepis na: Sos ziołowo-czosnkowy