Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Pita

Tradycyjny wschodni dodatek do potraw lub samodzielne danie podawane z pikantnymi sosami

przepis z kuchni: tureckiej

czas: 20 minut + 3 godziny wyrastania ciasta

liczba porcji: 5

składniki:
0,5 kg maki
2 dkg drożdży
ćwierć szklanki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania blachy

przyrządzanie:

Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.  Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 – 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 – 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.

uwagi:
Podawać z sałatkami lub piknantnymi dipami

Podobne artykuły

61 Komentarzy

  1. paula
    14 kwietnia 2006 at 18:10 Odpowiedz

    ile to jest jedna czwarta szklanki?

  2. zocha
    4 maja 2006 at 12:28 Odpowiedz

    inaczej to ćwiartka,mniej więcej 3 cm od dna,jezeli używasz zwykłej szklanki

  3. hezo
    27 lipca 2006 at 22:34 Odpowiedz

    zalezy jaka szklanka hahah standard 200ml chyba wiec nie problem policzyć

  4. aneta
    30 lipca 2006 at 17:06 Odpowiedz

    super przepis pita wyszła mi znakomicie i nawet lepsza od tej w keebabie

  5. stan
    23 sierpnia 2006 at 15:06 Odpowiedz

    paula jak podzielisz szkalnke na 4 rowne części to jedna z nich bedzie1/4 hehe

  6. stan
    23 sierpnia 2006 at 15:20 Odpowiedz

    paula jak podzielisz szkalnke na 4 rowne części to jedna z nich bedzie1/4 hehe

  7. epox123
    25 sierpnia 2006 at 12:18 Odpowiedz

    Dzisiaj będę robiła,mam nadzieję,że mi wyjdzie :) ,dam znać jak mi poszło

  8. kiah
    28 sierpnia 2006 at 10:15 Odpowiedz

    dzięki za przepis:P mam nadzieje że bedzie taka jak jadłam w bułgarii chyba że oni mają jakiś tajemniczy przepis:)

  9. jun
    8 września 2006 at 21:16 Odpowiedz

    należałoby jednak dodać, że ułożone na blasze placki koniecznie należy spryskać przed włożeniem do piekarnika wodą. Można tego dokonać za pomocą pędzelka kuchennego, bądź spryskiwacza do bielizny, który przeznaczamy do prac w kuchni. W przeciwnym razie ciasto będzie za suche, żeby je rozkroić pod farsz. Również po wyjęciu z piekarnika proponuję pity włożyć do głębokiej miski i przykryć szczelnie odpowiednio dużą pokrywą.

  10. Belfegor
    10 września 2006 at 17:34 Odpowiedz

    Dziewczyny, to nie apteka. Ćwierć szklanki plus kilka gramów albo ćwierć szklanki minus kilka gramów – też będzie dobrze.

  11. jurek
    1 października 2006 at 19:37 Odpowiedz

    nareszcie jakas strona o prawdziwej kuchni, a nie tylko bigos!!!

  12. Tibijczyk
    28 października 2006 at 13:03 Odpowiedz

    Wyszło super ! :)

  13. uwefyr
    9 listopada 2006 at 11:44 Odpowiedz

    Bardzo smaczny przepis

  14. cook
    7 grudnia 2006 at 16:02 Odpowiedz

    Pyyyyyszne! Prawie jak pizza. nieskomplikowany przepis na produkt bazowy do kulinarnych wariacji

  15. Asica
    2 stycznia 2007 at 21:59 Odpowiedz

    Polecam pitę zapiekaną z mozzarellą i sosem pesto-niebo w gębie:-)

  16. m_man
    17 czerwca 2007 at 22:08 Odpowiedz

    pierwszy raz zrobilem ciasto z 1/2 wyznaczonych proporcji i wyszlo wspaniale. za drugim razem proporcje pomnozylem razy 4:) potop ciasta drozdzowego. te juz tak dobrze nie wyszly poniewaz wiekszosc za dlugo pieklem. wazne jest aby wyjac je jak sa jeszcze biale(ale upieczone!;))-nie wypiekac do brazowego koloru! po wyjeciu z piekarnika (ok 10 min) zawinac W MOKRA SCIERECZKE i bedzie super. chociaz chcialbym bardziej spulchnic to ciasto by przybralo delikatnosc bulek ze sphinxa.

  17. madzia
    14 sierpnia 2007 at 15:27 Odpowiedz

    super przepis

  18. Madzia Buk
    16 sierpnia 2007 at 14:31 Odpowiedz

    Mozna znacznie przyspieszyc proces rosniecia kazdego ciasta poprzez umieszczenie go w szklanym garnuszku/pojemniczku i wstawienie do cieplej wody.
    Pozdrawiam

  19. forget-me-not
    23 sierpnia 2007 at 20:47 Odpowiedz

    Ja z kolei zawijam każdy placuszek w folię aluminiową.Polecam z mięsem mielonym,przekładanym kapustą pekińską,papryką,kukurydzą i sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym

  20. gooral
    20 stycznia 2008 at 23:33 Odpowiedz

    przepis rewelacja, na poczatku myslalem,ze cos jest nie tak jak ciasto bylo takie na pol lejace sie ale troszke wiecej maki i wyszlo super. Dzieki za przepis jest doskonaly

  21. pola
    26 stycznia 2008 at 22:36 Odpowiedz

    Przepis super a pita wyśmienita!!! Palce lizać. My jedliśmy z pieczoną w folii piersią z kurczaka doprawioną przyprawą do gyros i do tego sałatka grecka i trzy sosy: pomidorowy ostry, pomidorowy słodko-kwaśny i czosnkowy. Polecam!!!

  22. dwukropeczek
    29 stycznia 2008 at 20:57 Odpowiedz

    polecam z cieciorka z sezamem i do tego jakies miesko baraninka lub wolowina

  23. Cro-Magsa
    2 lutego 2008 at 16:43 Odpowiedz

    Dobry przepis-polecam podpieczenie z drugiej strony bo podczas rozcinania do włożenia falafla lub mięsa pita się rozpada.A tak ma twardą powłokę.
    Pozdro.

  24. :)
    7 marca 2008 at 22:21 Odpowiedz

    jakie wielkosci jesli mozna spytac owe pity wychodza?

  25. 123
    29 kwietnia 2008 at 08:21 Odpowiedz

    jedna czwata to wieksza połowa

  26. karolina
    2 maja 2008 at 15:31 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis, szczególnie smakuje z mięsem z renifera (typowe dla kuchni tureckiej)

  27. helendore
    5 maja 2008 at 12:59 Odpowiedz

    mniam mniam :P słuchajcie wyszła wyśmienita z zielonym ogórkiem i dipem indyjskim… hymm… polecam :p

  28. rafal
    31 maja 2008 at 11:28 Odpowiedz

    a mozna to zrobic na patelni czy nie bardzo?

  29. mm
    5 lipca 2008 at 19:29 Odpowiedz

    najlepsza jest oryginalna grecka pita mmm palce lizac . ;-)

  30. greiss
    22 sierpnia 2008 at 22:35 Odpowiedz

    przepis super a wypiek jeszcze lepszy… kupiłam w sklepie… ale następny zrobię sama, bo wcześniej nie miałam przepisu…

  31. ania
    2 września 2008 at 22:02 Odpowiedz

    usmażony filet z kurczaka wymieszać ze sałatką;kapusta pek papryka ogorek troche kukurydzy cebula pomidory i sos knorr do sałatek np.paprykowy-wymieszac i nałożyć do placków polac sosem czosnkowym-majonez czosnek[może być ząbek lub kostka lub granulki]przypr gyros-pyyycha

  32. ani
    28 października 2008 at 12:41 Odpowiedz

    super

  33. jav
    29 stycznia 2009 at 20:10 Odpowiedz

    wlasnie robie..jeszcze nie wiem :)

  34. frezer
    2 marca 2009 at 20:25 Odpowiedz

    dosyc syte

  35. renata
    10 marca 2009 at 13:56 Odpowiedz

    przepis rewelacja!! zagosci w naszym domu jako specjalnosc \”szefa kuchni\”;) do srodka polecam sosik zrobiony wlasnorecznie: 4 lyzki majonezu, 2 lyzki ketchuapu (ja dalam pikantny), pol malego kubeczka jogurtu naturalnego ( moze byc smietana aczkolwiek nie probowalismy ), czosnek sypki do smaku ( ilosc wedlug upodoban ). pozostawic zeby sie przegryzlo i gotowe:)

  36. Rysiek
    22 marca 2009 at 18:01 Odpowiedz

    Wyszła równie wyśmienita jak na wczasach w Bułgarii w 1984r.

  37. Maniek
    22 marca 2009 at 18:05 Odpowiedz

    Moja dziewczyna ma smaczniejszą

  38. :)
    24 marca 2009 at 20:27 Odpowiedz

    na patelni? lpiej na młodej picie

  39. Pyśka!
    2 maja 2009 at 19:15 Odpowiedz

    pita rewelacja poprostu, wlasnie upieklam, smakuje pysznie od razu z pieca z maselkiem mm teraz bede robila pite zamiast kupowac bulki! apropo moja wyszla ladniej niz na zalaczonym zdj. :)

  40. Delfina
    18 maja 2009 at 21:09 Odpowiedz

    \”4 lyzki majonezu, 2 lyzki ketchuapu\”
    Ty to nazywasz \”SOSEM\”?!
    to jakaś mamałyga z połączenia dwóch najbardziej chamskich dostępnych sosów
    współczuje twojej rodzinie

  41. Gosiak
    29 maja 2009 at 17:55 Odpowiedz

    Delfina wrzuć na luz, i nie obrażaj ludzi. Może komuś ten przpeis na sos sie przydai zaskamuje? Jak sama robisz sama robisz wyśmienite to daj przepis chętnie prównam;) Poza tym majonez tie sos, znawczynio kuchni, natomiast współczuć można Tobie- braku kultury osobistej. Pozdrawiam;))

  42. do delfina
    10 lipca 2009 at 13:23 Odpowiedz

    Te delfina, a może Ty jesteś wielorybem i nie obrażaj innych słoniu morski

  43. salsa
    17 lipca 2009 at 14:26 Odpowiedz

    połączenie ketchupu z majonezem Hiszpanie nazywają \’Salsa rosa\’ więc jak widać jest to sos i polecam go do sałatek. Jest bardzo smaczny i wszyscy go uwielbiają. Ale trzeba uważać i nie przesadzać z ilością:) W końcu majonez tuczy :)

  44. bear
    30 sierpnia 2009 at 10:38 Odpowiedz

    majonez i ketchup…brrrrr grecy i turcy wołają o pomstę do nieba!!!!!!!!! Jogurt i muzy pomidorowe to siełączy razem i doprawia ..kulinarne matoły!!!!!!!!!!!!!!!

  45. karo
    24 listopada 2009 at 21:42 Odpowiedz

    25% ;P

  46. krzysztof
    3 grudnia 2009 at 19:11 Odpowiedz

    do pauli: jedna czwarta szklanki to jest taka objętość, że jak się weźmie cztery takie części, to będzie cała szklanka.

  47. polonek
    16 stycznia 2010 at 01:57 Odpowiedz

    Delfina – jestes ignoranka i całkowitą laiczką. Sos, o którym tu mowa, to podstawowy sos wielu kuchni świata. W UK nazywają go np. Mary Rose. Zastanów się – sos śmietanowy to wg Ciebie śmietana, a nie sos? Proporcje ketchupu i majonezu są różne – wedle gustu. Fakt, nie jest to sos najbadziej wyszukany, ale wciąż sos. Osobiście nie przepadam za nim, ale to tak jakby mówić, że Fiat to nie samochód! Opanuj się trochę1

  48. do wkurzony
    29 stycznia 2010 at 06:39 Odpowiedz

    zmień klawiaturę,bo nie można sie doczytać co tam wypisujesz…

  49. master
    9 lutego 2010 at 20:40 Odpowiedz

    ale skąd DELFINA ma wiedzieć że coś jest używane w danym kraju i w innych kulturach
    skoro jej przyziemny i wąski sposób myślenia wskazuje na to że jest z jakiejś prowincji albo facet wszystko jej kupuje za… i udaje że nie pamięta jak smakuje keczup. ble…

  50. Carly
    13 marca 2010 at 12:19 Odpowiedz

    Super przepis odrazu moja mama to zrobiła:)

  51. do polonek
    6 czerwca 2010 at 06:32 Odpowiedz

    akurat UK to bym sie nie podpieral bo ich kuchnia oparta jest o same polprodukty albo gotowe dania. a co do salsa rosa, to tez bym nie przesadzal ze wszyscy go uwielbiaja. chociaz sam lubie majonez i keczup to tez kojarzy mi sie tylko z tanim zarcie i niekoniecznie zdrowym

  52. pita
    29 listopada 2010 at 14:40 Odpowiedz

    pita

  53. migotka
    16 stycznia 2011 at 11:50 Odpowiedz

    przepis nz sos tysiaca wysp z książki kucharskiej kuchnia polska-3 łyżki majonezu,3 łyżki keczupu,2 łyżki kwaśnej śmietany,1 łyżka soku z cytryny,ewentualnie pieprz cayenne-no i co wy na to?to nadal nie jest sos?

  54. do delfiny
    5 lutego 2011 at 13:31 Odpowiedz

    Sos z ketchupu i majonezu też mnie nie powala, ale powala mnie twoja kultura. A w ogóle jadłaś kiedyś dobrze przyrządzoną, tradycyjną rumuńską mamałygę? Jeśli nie, to sobie daruj komentarze :)

  55. znawca
    8 kwietnia 2011 at 13:58 Odpowiedz

    Bo fiat to nie jest samochód. Tyle w temacie.

  56. ?
    10 lipca 2011 at 19:38 Odpowiedz

    DOBRE TO??

  57. Abrikosa
    19 lipca 2011 at 12:38 Odpowiedz

    Pita jest pyszna, a przynajmniej mnie smakowała jak jadłam ją z humusem w środku podczas pobytu w Izraelu. Aż musiałam poszukac przepisu, by też takie coś robić :D

  58. ladddy kkkk
    8 listopada 2011 at 12:15 Odpowiedz

    hehe śmieszysz mnie ,,delfina\\\”… może ty nam podasz swój przepis na sos, szefie kuchni. ehhh… w sumie na pewno teraz poszukasz gdzieś na jakiejś stronie kulinarnej i podszyjesz go pod swój, więc może jednak Ci daruję… ja zawsze do sharmy robię taki sos. dokładnie: 2 łyzki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, odrobina czosnku mielonego, odrobina papryki mielonej, sól, biały pieprz. Kiedyś z braku czasu i przypraw zrobiłam tylko z ketchupu i majonezu i też był niezły! I to wg Ciebie nie jest sos bo zawiera ,,chamskie\\\” produkty?! puknij się w czółko. Do kebaba dodają sos z majonezu, jogurtu i czosnku i jakoś nikt nie narzeka na tak pospolite produkty bo sos jest bardzo dobry…

    btw, właśnie rośnie mi zaczyn z tego przepisu na pitę :)

  59. werci
    5 grudnia 2011 at 17:55 Odpowiedz

    pita genialna! miałam drożdże w proszku więc wszystko wymieszałam i nie zrobiłam zaczynu. Już nigdy nie kupię pity w sklepie!

  60. Kar..
    23 lutego 2012 at 20:18 Odpowiedz

    jakiś dziwny tan przepis :p

  61. Hasn
    3 kwietnia 2012 at 10:03 Odpowiedz

    ile sztuk chlebka z tego wychodzi?

Zostaw komentarz.

*