Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jak upiec paprykę?

Jak upiec paprykę?

DIP z mango i awokado

DIP z mango i awokado

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Zielony koktajl z mega dawką witamin

Zielony koktajl z mega dawką witamin

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

Sałatka z edamame

Sałatka z edamame

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Koktajl z gotowaną marchewką

Koktajl z gotowaną marchewką

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Pizza – cienkie ciasto

Jedna z dwóch proponowanych przez nas podstaw do przygotowania tradycyjnego włoskiego dania

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta

liczba porcji: 2

składniki:
400 g mąki 40 g drożdży 6-7 łyżek oliwy z oliwek woda pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

przyrządzanie:

Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.

loading...