Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Pizza z TABASCO® – idealna para na zimę

W grudniu już na samą myśl o wyjściu z domu robi się nieprzyjemnie. Niemal ciągle pada, wieje, a do domu przychodzimy zziębnięci i tęsknimy za polarowym kocem i czymś gorącym do picia lub jedzenia. W takie dni, gdy na zewnątrz szaleje chłód i spacer do sklepu jest ostatnią rzeczą na którą ma się ochotę, warto zrobić przegląd lodówki i przygotować domowa pizzę. Ma same plusy – Ty decydujesz co się na niej znajdzie, jest szybka, smaczna a dodatek ostrego TABASCO® „rozgrzeje“ organizm od środka.

Im bardziej spada temperatura, tym bardziej rośnie chęć na tłuste potrawy. Smakowite wędliny, kiełbasy i różnorakie, aromatyczne sery znów wracają do łask i coraz częściej pojawiają się na stołach. Gdy marzymy o ciepłym posiłku, od razu na myśl przychodzą nam pieczone dania a w tym także szybka i uwielbiana przez miliony ludzi na świecie, pizza. Choć wariacji na jej temat jest wiele, większość tradycyjnych składników, zwyczajnie się „przejadło\\\”. Jak wprowadzić w to popularne danie trochę finezji? Najłatwiej – aromatycznymi sosami. Zamarynowanie kurczaka w Teriyaki nadaje mięsu niesamowitej słodyczy, a jako dodatek z pewnością przypadnie do gustu fanom pizzy hawajskiej. Osoby preferujące delikatne smaki, chętnie sięgną po lekko kwaskowaty sos tysiąca wysp. Dla miłośników mocniejszych wrażeń, ideałem będzie linia sosów TABASCO®, w której każdy ma inny aromat i skalę ostrości. Najostrzejszy z sosów to wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero. Następny w kolejności jest uniwersalny sos TABASCO® Original, zielony sos TABASCO® Green Jalapeño oraz TABASCO® Garlic Pepper uzupełniony o delikatną nutę czosnku.
Sosów TABASCO® można bez obaw dodawać do wszelkich potraw, bo jego produkcja opiera się wyłącznie na bazie naturalnych składników. Klasyczny sos TABASCO® dojrzewa przez 3 lata w dębowych beczkach i jest produkowany według starej, oryginalnej receptury, wyłącznie z trzech składników: zrywanych ręcznie strączków czerwonej papryki Tabasco (odmiana chili), octu i soli. Oryginalny skład sosów sprawia, że ich aromat nie dominuje nad smakiem potrawy, lecz dodatkowo go wzbogaca i podkreśla. Dzięki temu, jest szeroko znany i bardzo ceniony przez smakoszy i mistrzów kuchni na całym świecie. Sosy TABASCO® to amerykańska marka, o ugruntowanej, międzynarodowej pozycji, która już od ponad 140 lat nadaje potrawom ostry i wyjątkowy smak.

Gorrrące pizze na lodowate wieczory:

Muffaletta Pizza

Ciasto:
500g przesianej mąki pszennej
250 ml lekko ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
Sól do smaku

Pozostałe składniki:
8 dużych czarnych oliwek, bez pestek
8 zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanego selera
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
2 ząbki posiekanego czosnku
6 liści posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
8 kropel TABASCO®
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
60g tartego sera mozzarella
60g tartego sera provolone
60g startego parmezanu
60g cienkich plastrów salami twardego, pokrojonego w paski
60g cienkich plastrów szynki, pokrojonej w paski
120g cienkich plastrów prosciutto, pokrojonego w paski

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Osobno w średniej misce mieszamy czarne i zielone oliwki, selera, cebulę czerwoną, czosnek, bazylię, pietruszkę, oliwę, oregano, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie przykrywamy całość i odstawiamy na bok.
3. Rozgrzewamy piekanik do 260 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
4. W średniej misce mieszamy sery i wędliny, dodając odrobinę oliwy. Wierzch pizzy pokrywamy mieszanką warzywną, mięsną i dodajemy kilka kropel TABASCO®. Całość pieczemy 5 minut lub do momentu, ser się stopi, a wędliny będą lekko rumiane.

Pizza z kurczakiem Teriyaki i sosem barbecue

Ciasto:
500g przesianej mąki pszennej
250 ml lekko ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
Sól do smaku

Pozostałe składniki:
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 szklanki sosu Teriyaki
1/4 szklanki sosu BBQ
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki sosu TABASCO® Original
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
200g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
1/4 szklanki blanszowanych, małych różyczek brokułów
1/4 szklanki papraki, pokrojonej w paski
1/4 szklanki czerwonej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
2 łyżki posiekanej dymki

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Na średnim palniku rozgrzewamy garnek, do którego kolejno dodajemy czosnek, imbir, sos Teriyaki, sos BBQ, sok pomarańczowy, TABASCO®, sos sojowy, sok z limonki i miód. Gotową marynatą zalewamy kurczaka i zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie podsmażamy mięso na oliwie z oliwek, aż będzie lekko rumiane.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Z wczesniej przygotowanego ciasta formujemy okrąg i wypiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku. Wyjmujemy ciasto, rozprowadzamy równą warstwę sosu, obkładamy mozzarellą, kurczakiem, czerwoną papryką i kapustą. Całość pieczemy przez 12-15 minut, aż skórka będzie miała złoty kolor. Gotową pizzę posypujemy świeżą dymką.

loading...