Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Odmładzający koktajl z melona

Odmładzający koktajl z melona

ZAMIENNIK KAWY- shake z daktyli

ZAMIENNIK KAWY- shake z daktyli

Zielony krem z groszku, bazylii, rukoli

Zielony krem z groszku, bazylii, rukoli

HERBATA MROŻONA z warzywami

HERBATA MROŻONA z warzywami

Pieczone ziemniaki z sezamem

Pieczone ziemniaki z sezamem

8 pomysłów na modny brunch. Zainspiruj się!

8 pomysłów na modny brunch. Zainspiruj się!

Zapiekanka warzywna z ananasem

Zapiekanka warzywna z ananasem

Ciasteczka miodowe na DZIEŃ MAMY

Ciasteczka miodowe na DZIEŃ MAMY

Domowa nutella wg. przepisu Ani Lewandowskiej

Domowa nutella wg. przepisu Ani Lewandowskiej

Szybka dieta: schudnij 3 kg w 3 dni!

Szybka dieta: schudnij 3 kg w 3 dni!

Najlepszy przepis na SZASZŁYKI DROBIOWE

Najlepszy przepis na SZASZŁYKI DROBIOWE

Chleb pszenno-żytni wg. Siostry Anieli z Anielskiej Kuchni

Chleb pszenno-żytni wg. Siostry Anieli z Anielskiej Kuchni

Moussaka – grecka zapiekanka z pomidorami, ziemniakami i bakłażanem

Moussaka – grecka zapiekanka z pomidorami, ziemniakami i bakłażanem

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉: Lody arbuzowo-miodowe

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉: Lody arbuzowo-miodowe

Ciasto z ajerkoniakiem – przepis Ewy Wachowicz

Ciasto z ajerkoniakiem – przepis Ewy Wachowicz

Jak idealnie usmażyć karkówkę NA GRILLU?

Jak idealnie usmażyć karkówkę NA GRILLU?

PIZZA!!!

Przykład tego dania, które zawojowało świat pokazuje, że to co prostsze jest najlepsze. Pizza, tradycyjne włoskie wiejskie danie znana jest obecnie na wszystkich kontynentach i chyba nie będzie przesady w nazwaniu jej najpopularniejszym daniem świata.

Na początku był placek z maki i drożdży, smarowany przyprawionym ziołami sosem pomidorowym i posypany serem, wypiekany w opalanym drewnem piecu. Ta pierwotna wersja nazwana została Margheritą na cześć jednej z włoskich księżniczek. Ta pizza okazała się być doskonała podstawą do dalszego eksperymentowania – do margherity dodawano różne składniki i osiągano różne, czasami zaskakujące, smaki tej potrawy. Wraz z emigracją Włochów do Stanów Zjednoczonych popularność pizzy zatoczyła szerokie kręgi, czyniąc z tego włoskiego dania uniwersalny przysmak.

 

Margherita i inne klasyki

 

Klasyczna włoska pizza to chrupiące, CIENKIE CIASTO  i dodatki. Niemniej smaczna jest wersja bardziej PUSZYSTA. W obu przypadkach ciasto smaruje się aromatycznym SOSEM POMIDOROWYM i posypuje serem. Tak powstaje wspominana przez nas MARGHERITA.

 

Dodając anchois, pomidory i czarne oliwki otrzymujemy pizzę zwaną jako NEAPOLITAŃSKA. Z kolei gdy margeritę posypiemy cebulką i tuńczykiem powstanie TONNO. Pomidory, cebula, kukurydza, szparagi lub brokuły to propozycje składników do PIZZY WEGETRIAŃSKIEJ.

 

Smaki nie tylko włoskie

 

Popularność tego dania potwierdzają powstałe poza Włochami propozycje. Oryginalną, inspirowaną wpływami mauryjskimi PIZZĘ HISZPAŃSKĄ przygotujemy z anchois, rodzynkami, orzeszkami ziemnymi i cebulą..Z kolei GRECKĄ otrzymamy używając pomidorów, sera feta i czarnych oliwek. Zupełnie odmienny smak będziemy mili dzięki PIZZY ŁOSOSIOWEJ, tworzonej z wędzonego łososia, cebuli i kaparów. Biały sos beszamelowy, leśne grzyby duszone z cebulą to składniki potrzebne do przygotowania PIZZY ALPEJSKIEJ.

 

Możliwych kombinacji smaków jest bardzo wiele – powyższe są tylko niektórymi z nich. Jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania.

loading...