Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

PIZZA!!!

Przykład tego dania, które zawojowało świat pokazuje, że to co prostsze jest najlepsze. Pizza, tradycyjne włoskie wiejskie danie znana jest obecnie na wszystkich kontynentach i chyba nie będzie przesady w nazwaniu jej najpopularniejszym daniem świata.

Na początku był placek z maki i drożdży, smarowany przyprawionym ziołami sosem pomidorowym i posypany serem, wypiekany w opalanym drewnem piecu. Ta pierwotna wersja nazwana została Margheritą na cześć jednej z włoskich księżniczek. Ta pizza okazała się być doskonała podstawą do dalszego eksperymentowania – do margherity dodawano różne składniki i osiągano różne, czasami zaskakujące, smaki tej potrawy. Wraz z emigracją Włochów do Stanów Zjednoczonych popularność pizzy zatoczyła szerokie kręgi, czyniąc z tego włoskiego dania uniwersalny przysmak.

 

Margherita i inne klasyki

 

Klasyczna włoska pizza to chrupiące, CIENKIE CIASTO  i dodatki. Niemniej smaczna jest wersja bardziej PUSZYSTA. W obu przypadkach ciasto smaruje się aromatycznym SOSEM POMIDOROWYM i posypuje serem. Tak powstaje wspominana przez nas MARGHERITA.

 

Dodając anchois, pomidory i czarne oliwki otrzymujemy pizzę zwaną jako NEAPOLITAŃSKA. Z kolei gdy margeritę posypiemy cebulką i tuńczykiem powstanie TONNO. Pomidory, cebula, kukurydza, szparagi lub brokuły to propozycje składników do PIZZY WEGETRIAŃSKIEJ.

 

Smaki nie tylko włoskie

 

Popularność tego dania potwierdzają powstałe poza Włochami propozycje. Oryginalną, inspirowaną wpływami mauryjskimi PIZZĘ HISZPAŃSKĄ przygotujemy z anchois, rodzynkami, orzeszkami ziemnymi i cebulą..Z kolei GRECKĄ otrzymamy używając pomidorów, sera feta i czarnych oliwek. Zupełnie odmienny smak będziemy mili dzięki PIZZY ŁOSOSIOWEJ, tworzonej z wędzonego łososia, cebuli i kaparów. Biały sos beszamelowy, leśne grzyby duszone z cebulą to składniki potrzebne do przygotowania PIZZY ALPEJSKIEJ.

 

Możliwych kombinacji smaków jest bardzo wiele – powyższe są tylko niektórymi z nich. Jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. fortunate
    3 marca 2006 at 11:21 Odpowiedz

    a gdzie ten przepis? jaja se robicie……………….

  2. Palce lizać
    3 marca 2006 at 11:28 Odpowiedz

    To jest artykuł – klikaj w wyrazy zaznaczone Caps Lockiem :)

  3. kara
    24 czerwca 2006 at 18:39 Odpowiedz

    wszystkie pizze wychodzą tu ochydne takie twarde ciasta bleee… nie radze, grozi to połamaniem zębów i niestrawnościa organizmu…

  4. prowokator
    25 czerwca 2006 at 12:52 Odpowiedz

    Ohydne zamiast \”ochydne\” analfabeto

  5. aska
    25 lipca 2006 at 19:46 Odpowiedz

    hm, dobrze że ktoś spytał gdzie jest przepis bo co dla jednych oczywiste dla drugich w tym przypadku niekoniecznie – może po długich poszukiwaniach wpadłabym na to, że zamiast podkreślenia, kursywy czy zmiany koloru mamy capslocki ;) tak dla odmiany najwyraźniej … ;P proponuję stosować jednak czytelniejsze linki do przepisów bo wiele osób może się zrazić … pozdrawiam i dziękuję za przepisy – tego właśnie szukałam!

  6. fabian
    7 października 2006 at 13:32 Odpowiedz

    co to ma byc hm hm

  7. diabel
    4 lipca 2007 at 13:11 Odpowiedz

    wszystko bylo by fajnie tylko ze pizze wynalezli grecy a nie wlosi

  8. iii
    23 kwietnia 2008 at 15:21 Odpowiedz

    ale ceśki nie dali przepisu

  9. allex
    25 lutego 2010 at 21:40 Odpowiedz

    20dkg maki na jedna pizze przepis łyzke oliwy lub oleju, woda dro,zdze,i łyzeczke soli i cukru.zaje….pizza.polecam

  10. gość
    6 marca 2010 at 10:57 Odpowiedz

    Przeczytajcie do końca a później komentujcie!! Albo zapiszcie się na kurs komputerowo-internetowy

Zostaw komentarz.

*