Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wzmacniająca zupa z białych warzyw (ziemniak, czosnek, pietruszka, seler)

Wzmacniająca zupa z białych warzyw (ziemniak, czosnek, pietruszka, seler)

Bananowe lizaki z posypką- idealne na kinder party!

Bananowe lizaki z posypką- idealne na kinder party!

10 sztuczek, które uczynią twoją kuchnię CZYSTĄ I ZORGANIZOWANĄ!

10 sztuczek, które uczynią twoją kuchnię CZYSTĄ I ZORGANIZOWANĄ!

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Energetyczna owsianka śniadaniowa

Energetyczna owsianka śniadaniowa

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Frytki z AWOKADO!

Frytki z AWOKADO!

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Idealny kompot do obiadu

Idealny kompot do obiadu

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Placek dyniowy

Pumpkin pie, czyli placek dyniowy serwowany w Stanach Zjedonoczonych w dniu Święta Dziękczynienia. Spróbowaliśmy i polecamy!

składniki:

  • Na kruche ciasto na placek dyniowy:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek lodowatej wody
  •  
  • Na nadzienie do placka dyniowego:
  •  
  • 2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc.
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 roztrzepane jaja

przyrządzanie:

  1. Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Dno nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoto.
  2. Masę przygotowujemy z dyni pokrojonej w kostkę i ugotowanej w minimalnej ilości wody. Jajka mieszamy ze śmietanką, cukrem i przyprawami, na koniec dodajemy dyniowe puree.
  3. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.
  4. Sprawdzamy, czy nasz placek dyniowy jest upieczony, nakłuwając go nożem. Jeśli ostrze pozostanie czyste, ciasto jest gotowe. Należy je dobrze schłodzić. Placek dyniowy podajemy z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.