Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

TACOS z kurczakiem i mango

TACOS z kurczakiem i mango

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Jak obrać owoc kaki?

Jak obrać owoc kaki?

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Gorące brownie z lodami waniliowymi

Gorące brownie z lodami waniliowymi

Ciasto TWIX

Ciasto TWIX

Deser niebanalny: smażone LODY (przepis Magdy Gessler)

Deser niebanalny: smażone LODY (przepis Magdy Gessler)

Sałatka z pieczoną dynią i kurczakiem

Sałatka z pieczoną dynią i kurczakiem

Koktajl mandarynkowy z miodem

Koktajl mandarynkowy z miodem

TOP 10 przepisów na SAŁATKI

TOP 10 przepisów na SAŁATKI

Jak obrać granata?

Jak obrać granata?

Placek dyniowy

Pumpkin pie, czyli placek dyniowy serwowany w Stanach Zjedonoczonych w dniu Święta Dziękczynienia. Spróbowaliśmy i polecamy!

składniki:

  • Na kruche ciasto na placek dyniowy:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek lodowatej wody
  •  
  • Na nadzienie do placka dyniowego:
  •  
  • 2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc.
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 roztrzepane jaja

przyrządzanie:

  1. Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Dno nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoto.
  2. Masę przygotowujemy z dyni pokrojonej w kostkę i ugotowanej w minimalnej ilości wody. Jajka mieszamy ze śmietanką, cukrem i przyprawami, na koniec dodajemy dyniowe puree.
  3. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.
  4. Sprawdzamy, czy nasz placek dyniowy jest upieczony, nakłuwając go nożem. Jeśli ostrze pozostanie czyste, ciasto jest gotowe. Należy je dobrze schłodzić. Placek dyniowy podajemy z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

loading...