Polecamy

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera  – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Placek z gruszkami i budyniem

Placek z nadzieniem z gruszek, zapieczonym kremem budyniowym i kruszonką na wierzchu nie tylko dobrze smakuje, ale równie dobrze wygląda

liczba porcji: 12

składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
5 jaj
2 szkalnki cukru
20 dag masła lub margaryny
1 torbek cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej smietany
5 gruszek
2 opakowania budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
mały słoiczek dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego lub ananasowego

przyrządzanie:

Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/5 odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokąną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywą pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.


 


 

Podobne artykuły

19 Komentarzy

  1. Nati
    17 lutego 2007 at 19:48 Odpowiedz

    Robilam juz wiele ciast z przepisow w sieci, ale to jest przepyszne. Polecam!

  2. xcalusekx
    20 sierpnia 2007 at 21:11 Odpowiedz

    Przepyszne ciasto Cała blaszka zniknęła w mgnieniu oka. Smacznego;P

  3. :)
    25 sierpnia 2007 at 13:58 Odpowiedz

    ciasto faktycznie wyszlo bardzo dobre polecam!

  4. ewkala
    14 września 2007 at 23:00 Odpowiedz

    Ciacho wygląda i pachnie pięknie. A smakuje… jeszcze o niebo lepiej :D

  5. Emka
    19 października 2007 at 08:50 Odpowiedz

    Bardzo pyszny placek! REWELKA! Gruszki są smaczniejsze gdy skropię je cytryną. Z jabłkami placek też jest wyśmienity.

  6. ewik
    8 grudnia 2007 at 15:40 Odpowiedz

    dobre ciacho:) ale lepiej nie używać do niego margaryny, bo jak dla mnie margaryna jest zbyt chemiczna i psuje smak potraw. Wolę stosować do ciast masło, wychodzi o niebo smaczniejsze. I ważne żaby masło było masłem i miało minimum 82% tłuszcz (ja używam kerrygolda) a nie 55, jak ostatnio widziałam;/

  7. Lena
    14 czerwca 2008 at 12:58 Odpowiedz

    Ciasto zbyt mdłe jak dla mnie, za dużo chyba tej masy budyniowej w przepisie

  8. ewa_myszka1
    11 sierpnia 2008 at 12:40 Odpowiedz

    placek świetny, polecam jednak mniej cukru do masy budyniowej

  9. Monia
    19 sierpnia 2009 at 12:31 Odpowiedz

    wszystko super tylko za słodkie jes zdecydowanie. Następnym razem dam o połowę mniej cukru bo faktycznie trochę mdłe jest

  10. marchewa
    24 sierpnia 2009 at 16:24 Odpowiedz

    Przepis super tylko po drobnej poprawce: należy dodać o połowe mniej cukru :) i wyszlo idealne :) polecem

  11. mimi
    5 września 2009 at 16:07 Odpowiedz

    bardzo pyszne ciasto
    smacznego:)!

  12. :***
    3 października 2009 at 16:09 Odpowiedz

    dobre

  13. ola
    4 listopada 2009 at 14:09 Odpowiedz

    Placek wyszedł rewelacyjny. Dałam połowę cukru, 1 opakowanie budyniu i nie dawałam dżemu (może z nim byłby jeszcze smaczniejszy).

  14. ewkA
    5 lutego 2010 at 16:01 Odpowiedz

    ciasto pychota :) palce lizac :P

  15. krolowa
    20 lutego 2010 at 09:52 Odpowiedz

    sliczne i smaczne

  16. kajka
    29 czerwca 2011 at 13:35 Odpowiedz

    Pyyyyyyyyyycha to było!
    Super przepis.
    Daje naj…

  17. marcia
    15 września 2011 at 17:39 Odpowiedz

    ja zrobilam z 1 budyniem (ugotowalam bez cukru)i 1/2 szklanki cukru, na ciasto pol malego sloika dzemu ananasowego. wyszlo bardzo smaczne i nie za mdle.

  18. violcia
    5 października 2011 at 11:38 Odpowiedz

    jak duzą blache trzeba tu uzyc?

  19. ANIA
    21 stycznia 2014 at 11:41 Odpowiedz

    Bardzo pyszne polecam mniam

Zostaw komentarz.

*