Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Karmelowo-waniliowy milkshake

Karmelowo-waniliowy milkshake

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Placek z gruszkami i budyniem

Placek z nadzieniem z gruszek, zapieczonym kremem budyniowym i kruszonką na wierzchu nie tylko dobrze smakuje, ale równie dobrze wygląda

liczba porcji: 12

składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
5 jaj
2 szkalnki cukru
20 dag masła lub margaryny
1 torbek cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej smietany
5 gruszek
2 opakowania budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
mały słoiczek dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego lub ananasowego

przyrządzanie:

Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/5 odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokąną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywą pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.


 


 

Podobne artykuły

19 Komentarzy

  1. Nati
    17 lutego 2007 at 19:48 Odpowiedz

    Robilam juz wiele ciast z przepisow w sieci, ale to jest przepyszne. Polecam!

  2. xcalusekx
    20 sierpnia 2007 at 21:11 Odpowiedz

    Przepyszne ciasto Cała blaszka zniknęła w mgnieniu oka. Smacznego;P

  3. :)
    25 sierpnia 2007 at 13:58 Odpowiedz

    ciasto faktycznie wyszlo bardzo dobre polecam!

  4. ewkala
    14 września 2007 at 23:00 Odpowiedz

    Ciacho wygląda i pachnie pięknie. A smakuje… jeszcze o niebo lepiej :D

  5. Emka
    19 października 2007 at 08:50 Odpowiedz

    Bardzo pyszny placek! REWELKA! Gruszki są smaczniejsze gdy skropię je cytryną. Z jabłkami placek też jest wyśmienity.

  6. ewik
    8 grudnia 2007 at 15:40 Odpowiedz

    dobre ciacho:) ale lepiej nie używać do niego margaryny, bo jak dla mnie margaryna jest zbyt chemiczna i psuje smak potraw. Wolę stosować do ciast masło, wychodzi o niebo smaczniejsze. I ważne żaby masło było masłem i miało minimum 82% tłuszcz (ja używam kerrygolda) a nie 55, jak ostatnio widziałam;/

  7. Lena
    14 czerwca 2008 at 12:58 Odpowiedz

    Ciasto zbyt mdłe jak dla mnie, za dużo chyba tej masy budyniowej w przepisie

  8. ewa_myszka1
    11 sierpnia 2008 at 12:40 Odpowiedz

    placek świetny, polecam jednak mniej cukru do masy budyniowej

  9. Monia
    19 sierpnia 2009 at 12:31 Odpowiedz

    wszystko super tylko za słodkie jes zdecydowanie. Następnym razem dam o połowę mniej cukru bo faktycznie trochę mdłe jest

  10. marchewa
    24 sierpnia 2009 at 16:24 Odpowiedz

    Przepis super tylko po drobnej poprawce: należy dodać o połowe mniej cukru :) i wyszlo idealne :) polecem

  11. mimi
    5 września 2009 at 16:07 Odpowiedz

    bardzo pyszne ciasto
    smacznego:)!

  12. :***
    3 października 2009 at 16:09 Odpowiedz

    dobre

  13. ola
    4 listopada 2009 at 14:09 Odpowiedz

    Placek wyszedł rewelacyjny. Dałam połowę cukru, 1 opakowanie budyniu i nie dawałam dżemu (może z nim byłby jeszcze smaczniejszy).

  14. ewkA
    5 lutego 2010 at 16:01 Odpowiedz

    ciasto pychota :) palce lizac :P

  15. krolowa
    20 lutego 2010 at 09:52 Odpowiedz

    sliczne i smaczne

  16. kajka
    29 czerwca 2011 at 13:35 Odpowiedz

    Pyyyyyyyyyycha to było!
    Super przepis.
    Daje naj…

  17. marcia
    15 września 2011 at 17:39 Odpowiedz

    ja zrobilam z 1 budyniem (ugotowalam bez cukru)i 1/2 szklanki cukru, na ciasto pol malego sloika dzemu ananasowego. wyszlo bardzo smaczne i nie za mdle.

  18. violcia
    5 października 2011 at 11:38 Odpowiedz

    jak duzą blache trzeba tu uzyc?

  19. ANIA
    21 stycznia 2014 at 11:41 Odpowiedz

    Bardzo pyszne polecam mniam

Zostaw komentarz.

*