Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Chrupiąca brushetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

Chrupiąca brushetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

Sałatka z cytrusowym kuskusem

Sałatka z cytrusowym kuskusem

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

Jaglane placuszki z tuńczykiem

Jaglane placuszki z tuńczykiem

8 przepisów na błyskawiczne CIASTECZKA

8 przepisów na błyskawiczne CIASTECZKA

Delikatna zupa z ciecierzycy i ziemniaka

Delikatna zupa z ciecierzycy i ziemniaka

Tortellini z pomidorkami koktajlowymi i brokułem

Tortellini z pomidorkami koktajlowymi i brokułem

7 sposobów na… CIECIORKĘ!

7 sposobów na… CIECIORKĘ!

Placek z gruszkami i budyniem

Placek z nadzieniem z gruszek, zapieczonym kremem budyniowym i kruszonką na wierzchu nie tylko dobrze smakuje, ale równie dobrze wygląda.

ciastozgruszkamiibudyniem_bg

liczba porcji: 12

składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 2 szkalnki cukru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 torbek cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej smietany
  • 5 gruszek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • mały słoiczek dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego lub ananasowego

przyrządzanie:

Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/5 odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywą pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.

 

 

 

 

loading...