Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Placek z gruszkami i budyniem

Placek z nadzieniem z gruszek, zapieczonym kremem budyniowym i kruszonką na wierzchu nie tylko dobrze smakuje, ale równie dobrze wygląda.

ciastozgruszkamiibudyniem_bg

liczba porcji: 12

składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 2 szkalnki cukru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 torbek cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej smietany
  • 5 gruszek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • mały słoiczek dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego lub ananasowego

przyrządzanie:

Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/5 odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywą pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.

 

 

 

 

loading...