Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Placuszki bananowe

Przysmak śniadaniowy nie tylko dla dzieci - puszyste placuszki wypełnione rozpływającymi się w ustach bananami

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:

2 niezbyt duże dojrzałe banany
3 jajka
5 - 6 łyżek mąki
1 czubata łyżka cukru
kilka kropel aromatu wanilinowego
2 łyżki śmietany
szczypta cynamonu
olej do smażenia 

 

przyrządzanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier oraz – ciągle ubijając – jedno po drugim żóltka. Następnie, mieszając łyżką, przesiewać powoli do naczynia mąkę. Na koniec dodać śmietanę, aromat i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść na nim łyżkę ciasta, następnie po kilka plasterków bananów, a na wierzch znowu porcję ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco, np. polane syropem klonowym.   

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. kasia
    23 marca 2012 at 19:54 Odpowiedz

    Brzmi pysznie:)Jutro wyprobuje na sniadanko:)

  2. Tyna
    30 marca 2012 at 20:07 Odpowiedz

    Boskie ! Rozpływaja się w ustach ;) Za pierwszym razem zrobilam z kefirem, tez byly dobre ale jednak ze smietana lepsze. Polcema również z dżemikiem albo w środek albo na wierzch, lub też z jabłkiem :)

  3. lubie
    18 maja 2012 at 20:55 Odpowiedz

    chciałabym jutro wypróbować tylko mam pytanie czy z tego przepisu wyjdą tylko 4 placki czy cztery porcje po kilka placuszków?

Zostaw komentarz.

*