Polecamy

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Placuszki bananowe

Przysmak śniadaniowy nie tylko dla dzieci - puszyste placuszki wypełnione rozpływającymi się w ustach bananami

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:

2 niezbyt duże dojrzałe banany
3 jajka
5 - 6 łyżek mąki
1 czubata łyżka cukru
kilka kropel aromatu wanilinowego
2 łyżki śmietany
szczypta cynamonu
olej do smażenia 

 

przyrządzanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier oraz – ciągle ubijając - jedno po drugim żóltka. Następnie, mieszając łyżką, przesiewać powoli do naczynia mąkę. Na koniec dodać śmietanę, aromat i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść na nim łyżkę ciasta, następnie po kilka plasterków bananów, a na wierzch znowu porcję ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco, np. polane syropem klonowym.   

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. kasia
    23 marca 2012 at 19:54 Odpowiedz

    Brzmi pysznie:)Jutro wyprobuje na sniadanko:)

  2. Tyna
    30 marca 2012 at 20:07 Odpowiedz

    Boskie ! Rozpływaja się w ustach ;) Za pierwszym razem zrobilam z kefirem, tez byly dobre ale jednak ze smietana lepsze. Polcema również z dżemikiem albo w środek albo na wierzch, lub też z jabłkiem :)

  3. lubie
    18 maja 2012 at 20:55 Odpowiedz

    chciałabym jutro wypróbować tylko mam pytanie czy z tego przepisu wyjdą tylko 4 placki czy cztery porcje po kilka placuszków?

  4. WSqdHTKN
    25 lutego 2013 at 22:37 Odpowiedz

    WOW! Your food looks amazing! Yum Yum! I just stumlbed upon your blog and scrolled quickly through your other posts. I saw the picture of your (I think it was you) out side ready to run. With all that snow! Do you live in Minnesota? I am flying up in 2 weeks, from Florida, for the PriorFatGirl event! I am very excited and anxious to have some snow and cold weather!

Zostaw komentarz.

*