Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Karmelowo-waniliowy milkshake

Karmelowo-waniliowy milkshake

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Placuszki bananowe

Przysmak śniadaniowy nie tylko dla dzieci - puszyste placuszki wypełnione rozpływającymi się w ustach bananami

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:

2 niezbyt duże dojrzałe banany
3 jajka
5 - 6 łyżek mąki
1 czubata łyżka cukru
kilka kropel aromatu wanilinowego
2 łyżki śmietany
szczypta cynamonu
olej do smażenia 

 

przyrządzanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier oraz – ciągle ubijając - jedno po drugim żóltka. Następnie, mieszając łyżką, przesiewać powoli do naczynia mąkę. Na koniec dodać śmietanę, aromat i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść na nim łyżkę ciasta, następnie po kilka plasterków bananów, a na wierzch znowu porcję ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco, np. polane syropem klonowym.   

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. kasia
    23 marca 2012 at 19:54 Odpowiedz

    Brzmi pysznie:)Jutro wyprobuje na sniadanko:)

  2. Tyna
    30 marca 2012 at 20:07 Odpowiedz

    Boskie ! Rozpływaja się w ustach ;) Za pierwszym razem zrobilam z kefirem, tez byly dobre ale jednak ze smietana lepsze. Polcema również z dżemikiem albo w środek albo na wierzch, lub też z jabłkiem :)

  3. lubie
    18 maja 2012 at 20:55 Odpowiedz

    chciałabym jutro wypróbować tylko mam pytanie czy z tego przepisu wyjdą tylko 4 placki czy cztery porcje po kilka placuszków?

Zostaw komentarz.

*