Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Placuszki z cukinii

Placuszki z delikatnym miąższem cukinii, tartym serem oraz ketchupem najlepiej smakują prosto z patelni

czas: 30 mniut

liczba porcji: 4

składniki:

pół dużej lub jedna mała cukinia
szklanka tartego żółtego sera

5 łyżek pikantnego ketchupu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki otrąb
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

przyrządzanie:

Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić do samku solą, pieprze oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułke tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.  Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.

uwagi:
W podobny sposób można przygotować placuszki z kabaczka

Podobne artykuły

22 Komentarzy

  1. amatria
    15 lipca 2006 at 23:03 Odpowiedz

    Placuszki zrobiłam. Trochę ryzykowałam, bo wpadli znajomi, nie miałam nic pod ręką poza cukiniami no i postanowiłam wypróbować ten przepis.
    Sprawdził się! Wszystkim bardzo smakowało.

  2. ola
    19 sierpnia 2006 at 15:10 Odpowiedz

    Placki pyszne. Tylko proponuję dodać wiecej bułki tartej.

  3. chomiczek
    1 października 2006 at 11:22 Odpowiedz

    pycha ! rodzinka za nimi przepada.poki jeszcze sa kabaczki zrobie placuszki na zapas i zamroze na zime :D super przepis !! ;)

  4. scarlett_o
    30 lipca 2007 at 22:05 Odpowiedz

    Słuchajcie, to jest przepyszne!!! Rodzinka była zachwycona! Gorąco polecam!

  5. Ana
    21 sierpnia 2007 at 15:08 Odpowiedz

    napisze krótko – jami:)

  6. Kuba Ratatuj
    10 maja 2008 at 19:44 Odpowiedz

    Placuszki super! Ale trzeba uważać, żeby nie dać za dużo mąki lub bułki, bo można zabić smak cukinii. Pyszne są polane ketchupem i posypane natką pietruszki.

  7. plema
    7 lipca 2008 at 14:53 Odpowiedz

    placki z cukini pycha

  8. chantal
    13 lipca 2008 at 17:15 Odpowiedz

    kiepski przepis za mało cukinii za dużo dodatków .Ja wypróbowałam tak 3 cukinie , jedna cebula , jeden ziemniak jajo sól pieprz .Po odsączeniu cukinii trochę tz. 2 łyżki ! i mąki ok! To są placki z cukinii , nie z bułki i sera

  9. stefan
    21 lipca 2008 at 13:45 Odpowiedz

    zrobiłem placuszki z całej cukini bez otręb i sa jadalne wszyscy przeżyli narazie hihi

  10. madzik
    16 sierpnia 2008 at 11:38 Odpowiedz

    a ja placuszki z cukini robie w bardzo prosty sposob – kroje cukinie na plasterki, przyprawiam wegeta, potem panieruje jak kotleta i smaze. pycha:) i jaka zawartosc cukini w cukini;)

  11. mlodziutka
    30 sierpnia 2008 at 17:56 Odpowiedz

    A ja jeszcze nie robiłam no i spróbuję

  12. sraka
    11 lipca 2009 at 20:55 Odpowiedz

    a ja zrobiłam placuszki,a mąż dał tyle musztardy zeby nieczuć smaku,więc wyszła musztarda z cukinią

  13. mana
    18 sierpnia 2009 at 11:32 Odpowiedz

    sprobujcie tego;30dag maki,3 jaja,połtorej szkl.mleka ,pół łyżeczki pr.do pieczenia,50dag cukinii startej na grubych oczkach,pęczek dymki,pęczek koperku,ssól,pieprz.ukręcić ciasto dodać cukinię ismażyć.SMACZNEGO!

  14. salamandra
    17 sierpnia 2010 at 14:43 Odpowiedz

    bardzo smaczne placuszki

  15. jagoda
    20 sierpnia 2010 at 20:52 Odpowiedz

    ja robie jak ziemniaczane,dodaje jajko,cebule roztarty czosnek,kilka łyzek maki ziemniaczanej
    kukurydzianej,jajko przyprawy .sa równiez pyszne.
    wczesniej tez obciskam zawartosc wody.

  16. syla
    10 września 2010 at 16:28 Odpowiedz

    ale pyszota!!

  17. ewa
    4 listopada 2010 at 18:22 Odpowiedz

    pyszne polecam

  18. ee
    5 listopada 2010 at 22:30 Odpowiedz

    5 łyżek keczupu? keczup zabija smak :|

  19. ola
    20 listopada 2010 at 18:53 Odpowiedz

    placuszki prima
    tyle że bez otrąb i bez keczupu, ewentualnie na wierzch
    i wody nie odciskałam
    bo szybko zrobiłam i się nie zdążyła zebrać :)

  20. RYBKA50GNIEZNO
    5 grudnia 2010 at 18:21 Odpowiedz

    JA TEŻ ROBIĘ KOTLECIKI Z CUKINI PRZYPRAWIAM WEGETĄ OBTACZAM TAK JAK KOTLET I PYSZNE.

  21. Natix
    10 marca 2011 at 18:24 Odpowiedz

    placuszki wychodzą świetne!!!

  22. ania
    30 sierpnia 2012 at 22:21 Odpowiedz

    mojemu chlopakowi bardzo smakowaly, jak dla mnie troche za tluste, i niestety dodalam keczupu łagodnego i troche za slodkie byly. Pozdrawiam

Zostaw komentarz.

*