Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Placuszki z cukinii

Placuszki z delikatnym miąższem cukinii, tartym serem oraz ketchupem najlepiej smakują prosto z patelni

czas: 30 mniut

liczba porcji: 4

składniki:

pół dużej lub jedna mała cukinia
szklanka tartego żółtego sera

5 łyżek pikantnego ketchupu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki otrąb
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

przyrządzanie:

Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić do samku solą, pieprze oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułke tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.  Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.

uwagi:
W podobny sposób można przygotować placuszki z kabaczka

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. amatria
    15 lipca 2006 at 23:03 Odpowiedz

    Placuszki zrobiłam. Trochę ryzykowałam, bo wpadli znajomi, nie miałam nic pod ręką poza cukiniami no i postanowiłam wypróbować ten przepis.
    Sprawdził się! Wszystkim bardzo smakowało.

  2. ola
    19 sierpnia 2006 at 15:10 Odpowiedz

    Placki pyszne. Tylko proponuję dodać wiecej bułki tartej.

  3. chomiczek
    1 października 2006 at 11:22 Odpowiedz

    pycha ! rodzinka za nimi przepada.poki jeszcze sa kabaczki zrobie placuszki na zapas i zamroze na zime :D super przepis !! ;)

  4. scarlett_o
    30 lipca 2007 at 22:05 Odpowiedz

    Słuchajcie, to jest przepyszne!!! Rodzinka była zachwycona! Gorąco polecam!

  5. Ana
    21 sierpnia 2007 at 15:08 Odpowiedz

    napisze krótko – jami:)

  6. Kuba Ratatuj
    10 maja 2008 at 19:44 Odpowiedz

    Placuszki super! Ale trzeba uważać, żeby nie dać za dużo mąki lub bułki, bo można zabić smak cukinii. Pyszne są polane ketchupem i posypane natką pietruszki.

  7. plema
    7 lipca 2008 at 14:53 Odpowiedz

    placki z cukini pycha

  8. chantal
    13 lipca 2008 at 17:15 Odpowiedz

    kiepski przepis za mało cukinii za dużo dodatków .Ja wypróbowałam tak 3 cukinie , jedna cebula , jeden ziemniak jajo sól pieprz .Po odsączeniu cukinii trochę tz. 2 łyżki ! i mąki ok! To są placki z cukinii , nie z bułki i sera

  9. stefan
    21 lipca 2008 at 13:45 Odpowiedz

    zrobiłem placuszki z całej cukini bez otręb i sa jadalne wszyscy przeżyli narazie hihi

  10. madzik
    16 sierpnia 2008 at 11:38 Odpowiedz

    a ja placuszki z cukini robie w bardzo prosty sposob – kroje cukinie na plasterki, przyprawiam wegeta, potem panieruje jak kotleta i smaze. pycha:) i jaka zawartosc cukini w cukini;)

  11. mlodziutka
    30 sierpnia 2008 at 17:56 Odpowiedz

    A ja jeszcze nie robiłam no i spróbuję

  12. sraka
    11 lipca 2009 at 20:55 Odpowiedz

    a ja zrobiłam placuszki,a mąż dał tyle musztardy zeby nieczuć smaku,więc wyszła musztarda z cukinią

  13. mana
    18 sierpnia 2009 at 11:32 Odpowiedz

    sprobujcie tego;30dag maki,3 jaja,połtorej szkl.mleka ,pół łyżeczki pr.do pieczenia,50dag cukinii startej na grubych oczkach,pęczek dymki,pęczek koperku,ssól,pieprz.ukręcić ciasto dodać cukinię ismażyć.SMACZNEGO!

  14. salamandra
    17 sierpnia 2010 at 14:43 Odpowiedz

    bardzo smaczne placuszki

  15. jagoda
    20 sierpnia 2010 at 20:52 Odpowiedz

    ja robie jak ziemniaczane,dodaje jajko,cebule roztarty czosnek,kilka łyzek maki ziemniaczanej
    kukurydzianej,jajko przyprawy .sa równiez pyszne.
    wczesniej tez obciskam zawartosc wody.

  16. syla
    10 września 2010 at 16:28 Odpowiedz

    ale pyszota!!

  17. ewa
    4 listopada 2010 at 18:22 Odpowiedz

    pyszne polecam

  18. ee
    5 listopada 2010 at 22:30 Odpowiedz

    5 łyżek keczupu? keczup zabija smak :|

  19. ola
    20 listopada 2010 at 18:53 Odpowiedz

    placuszki prima
    tyle że bez otrąb i bez keczupu, ewentualnie na wierzch
    i wody nie odciskałam
    bo szybko zrobiłam i się nie zdążyła zebrać :)

  20. RYBKA50GNIEZNO
    5 grudnia 2010 at 18:21 Odpowiedz

    JA TEŻ ROBIĘ KOTLECIKI Z CUKINI PRZYPRAWIAM WEGETĄ OBTACZAM TAK JAK KOTLET I PYSZNE.

  21. Natix
    10 marca 2011 at 18:24 Odpowiedz

    placuszki wychodzą świetne!!!

  22. zDNpYqEeEcIvoVpLD
    4 września 2011 at 05:04 Odpowiedz

    Phneomenal breakdown of the topic, you should write for me too!

  23. yhUvLoNABqtuWuLrnEy
    16 października 2011 at 20:31 Odpowiedz

    Not bad at all fellas and galals. Thanks.

  24. ania
    30 sierpnia 2012 at 22:21 Odpowiedz

    mojemu chlopakowi bardzo smakowaly, jak dla mnie troche za tluste, i niestety dodalam keczupu łagodnego i troche za slodkie byly. Pozdrawiam

Zostaw komentarz.

*