Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa krem z pieczonej DYNI

Zupa krem z pieczonej DYNI

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem pieczonej gruszki

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

Komosa ryżowa z jarmużem, orzeszkami piniowymi i fetą

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

10 produktów z największą zawartością BIAŁKA – idealne dla wegetarian!

Sałatka z cytrusowym kuskusem

Sałatka z cytrusowym kuskusem

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

10 imprezowych przekąsek, które zachwycą wszystkich gości

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

8 ZDROWYCH dań z kaszą kuskus

Placuszki z ryby po tajsku

Odświeżamy nasze stare przepisy i sprawdzamy, które z nich są sprawdzone, najlepsze i pewne. Oto kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską - Placuszki z mięsa białej ryby z orientalnymi przyprawami. Serwować je można z sosem z orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i chilli.

składniki:

  • 800 g filetów z morskiej ryby
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białka jaja
  • 6 łyżek posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia Sos:
  • małe czerwone chilli
  • 2 łyżki jasengo sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 8 łyżek mleka kokosowego

przyrządzanie:

  • Filet z ryby razem z pastą curry, sokiem z limonki, czosnkiem, białkiem, sosem rybnym, kolendrą wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  •  Z pasty ulepić niewielkie kulki, rozpłaszczyć je na placuszki.
  • Przygotować sos: pozbawioną pestek chilli drobno posiekać. Podsmażyć w niewielkim rondelku, dodać masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, mleko kokosowe, cukier i chwilę podgrzewać.
  • Rozgrzać olej, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z sosem z orzeszków i mleka kokosowego.
loading...