Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Zupa krem ze świeżego ogórka

Zupa krem ze świeżego ogórka

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Smażony ryż z curry i jajkiem

Smażony ryż z curry i jajkiem

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Prosty chleb wiejski

Prosty chleb wiejski

Pikantna zupa krem z fasoli szparagowej

Pikantna zupa krem z fasoli szparagowej

Sernik z suszoną żurawiną

Sernik z suszoną żurawiną

Placuszki z ryżu i sera

Placuszki z ryżu i sera

Oryginalna, choć niedroga i łatwa do przygotowania potrawa, którą można dowolnie wzbogacać.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g brązowego lub długoziarnistego ryżu 1 pęczek młodej cebulki 4 jaja 60 g mąki 300 g startego sera (gouda, ementaler) świeżo zmielony pieprz, sól, suszony tymianek olej

przyrządzanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, a następnie wystudzić. Cebulki umyć i oczyścić, drobniutko pokroić.

Ryż wymieszać z cebulką jajami, serem i mąką oraz przyprawami.

Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz. Formować niewielkie placuszki i smażyć z
obu stron na złoty kolor.

uwagi:
Przepis można zmodyfikować, dodając utartą marchew, cukinię itd.

Podobne artykuły

6 Komentarzy

  1. Ewa G
    7 września 2006 at 19:23 Odpowiedz

    mniam bardzo dobre

  2. Anonim
    8 listopada 2006 at 22:31 Odpowiedz

    robiłem i polecam ale nastepnym razem dodam miesa mielonego ciekawe czy bedzie lepsze:)

  3. Marcin
    9 grudnia 2006 at 20:05 Odpowiedz

    dziś zrobiłem pierwszy raz – bardzo smaczne :) Ciekaw jestem czy z mięsem będą jeszcze lepsiejsze:)

  4. Doti
    21 października 2008 at 19:06 Odpowiedz

    Z sosem smietanowo-kurczakowo-pieczzrkowym byly pyszne:D

  5. monik
    27 stycznia 2010 at 17:08 Odpowiedz

    właśnie zajadam. robiłam bez cebuli ale są i tak przepyszne. Mąż wrócił z pracy i powiedział “a co tak ładnie pachnie?” a nie “coś tu zdechło”. Więc sukces. dzięki

  6. kuchareczka
    5 grudnia 2011 at 18:52 Odpowiedz

    smakowite ;)

Zostaw komentarz.

*