Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pomidory faszerowane fetą

Grecki przysmak, który z powodzeniem można przygotować na ogrodowym grillu.

przepis z kuchni: greckiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
4 mięsiste, dojrzałe pomidory
200 gram sera feta

przyrządzanie:

Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Z środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki i nadziać nim pomidory. Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce.

uwagi:
Dobra feta musi być na tyle twarda, by można ją byłoby scierać na tarce. Robienie potrawy z kremowej, paćkającej się fety musi się zakończyć niepowodzeniem.

Podobne artykuły

20 Komentarzy

  1. lerka
    18 września 2005 at 12:38 Odpowiedz

    no tak, ale takiej twardej fety, to ja jeszcze w sklepie nie spotkalam, zawsze jest paćkajaca się.Może polecisz mi fetę z jakiejś konkretnej firmy?
    pozdrawiam

  2. Palce_lizać
    18 września 2005 at 12:55 Odpowiedz

    Lerka, możesz kupować oryginalną grecka, ale ona dość słono kosztuje… Z polskich zdecydowanie najlepsza jest z O.S.M. Końskie – niewiele ustępuje greckiej. Niezła jest też ta, którą można kupić w sieci Lidl.

  3. penek1
    18 września 2005 at 19:50 Odpowiedz

    Firmy nie znam ale Feta w zalewie w kostkach jest najlepsza

  4. Thomuss
    12 marca 2006 at 10:14 Odpowiedz

    Jeżeli ktos mieszka przy zachodnioej granicy polecam zakup w Aldi, oryginalna grecka feta(kostka 200 g) kosztuje 0,79 Euro :))))

  5. wiola
    8 października 2006 at 01:16 Odpowiedz

    a moze jakas wypowiedz na temat dania???

  6. mikus
    22 stycznia 2007 at 19:10 Odpowiedz

    a ja kupilam wlasnie ser typu feta (mlekovita) i pomidory (nie wiem czy mięsite – jak to poznać po skórce? te są twarde -to na pewno) i zamierzam zrobić to za pewne pyszne danie… :) mmm… uwielbiam sery

  7. @g@
    9 maja 2007 at 16:00 Odpowiedz

    Mam pytanie czy tą potrawę można też piec w piekarniku. Jeśli tak to Ile i w jakiej temp.???

  8. ania
    9 maja 2007 at 17:36 Odpowiedz

    hej myślę że pomidory są pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha

  9. seadancer
    16 maja 2007 at 13:31 Odpowiedz

    nadziewane pomidorki sa smaczne, ja dodaje do nich jeszcze jajko na twardo z groszkiemi majonezem, a fetę daje tylko jako wierzchnia warstwe. aby wygladaly smakowiciej na sam wierzch daje troche zwyklego sera by sie zapiekl na złoto…przyprawiam bazylią z oregano
    smacznego
    ps spróbujcie nadziać pomidory albo pieczarki masą z ryży ugotownego połaczonego z usmażonymi pieczarkami na cebulce dość obficie przyprawione jarzynką itd. zasmażone serkiem żółtym – sam smak

  10. zuzia
    29 sierpnia 2007 at 14:42 Odpowiedz

    chcę podać wspaniały sposób na krojenie serka fety.Kroimy całość wraz z opakowaniem na pół, wyjmujemy dwie połówki i maczając nóż za każdym razem w gorącej wodzie kroimy jak tylko chcemy w najdrobniejsze kawałeczki i ser nam nie przywiera do noża.

  11. ania
    2 lutego 2008 at 15:28 Odpowiedz

    fakt, oryginalna grecka feta jest slona i twarda (wiem bo pracowalam w greckiej restauracji), a te nasze polskie sa troche packajace sie ale z braku laku mozna uzyc nie sa wcale zle:

  12. Iwa
    22 sierpnia 2008 at 22:11 Odpowiedz

    Wszyscy opowiadają o pysznościach , a nikt nie mówi ile czasu piecze się te pomidory. niech ktoś w końcu napisze czas pieczenia pomidorów w piekarniku.

  13. kociak417
    25 sierpnia 2008 at 11:26 Odpowiedz

    pomidory przepisowo zapieka się 10 minut w piekarniku

  14. nullka
    8 września 2008 at 10:02 Odpowiedz

    Dzięki za pomysł na krojenie sera feta !

  15. Pam
    30 grudnia 2010 at 22:52 Odpowiedz

    na 30 min 180 stopni

  16. niunia
    14 lipca 2011 at 11:28 Odpowiedz

    kompozycja pomidorów z serem feta jest idealną przystawka do każdego typu mięsa czy to pieczonego, smażonego czy grillowanego. może byc także kompletowana z grzankami z odrbina ulubionej wedliny :P Rodzaj tej przystawki pozwala na delikatne zadelektowanie sie, albo rozdzilenie smaków zwłaszcza pikantnych. ::::)

  17. greczynka
    3 sierpnia 2011 at 18:27 Odpowiedz

    12 lat mieszkam w Grecji ale jeszcze nigdy takich pomidorow nie robilam ;) Dzis premiera ;)
    O smaku sie nie wypowiem (jeszcze bo sie studza) ale powiem,ze nie trzeba natluszczac tacki. Ja zapomnialam a [pomidorki odchodza od niej same ;)

  18. giniol
    14 września 2011 at 05:59 Odpowiedz

    ja kroję fetę przy pomocy nitki

  19. eenia
    4 grudnia 2012 at 12:42 Odpowiedz

    wspanial przepis, mniam :)

  20. eenia
    4 grudnia 2012 at 13:12 Odpowiedz

    ja po wydrążeniu pomidorków solę je w środku i na chwilę odwracam je do góry dnem aby sok ściekł na talerz

Zostaw komentarz.

*