Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Pomidory faszerowane fetą

Grecki przysmak, który z powodzeniem można przygotować na ogrodowym grillu.

przepis z kuchni: greckiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
4 mięsiste, dojrzałe pomidory
200 gram sera feta

przyrządzanie:

Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Z środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki i nadziać nim pomidory. Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce.

uwagi:
Dobra feta musi być na tyle twarda, by można ją byłoby scierać na tarce. Robienie potrawy z kremowej, paćkającej się fety musi się zakończyć niepowodzeniem.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

20 Komentarzy

  1. lerka
    18 września 2005 at 12:38 Odpowiedz

    no tak, ale takiej twardej fety, to ja jeszcze w sklepie nie spotkalam, zawsze jest paćkajaca się.Może polecisz mi fetę z jakiejś konkretnej firmy?
    pozdrawiam

  2. Palce_lizać
    18 września 2005 at 12:55 Odpowiedz

    Lerka, możesz kupować oryginalną grecka, ale ona dość słono kosztuje… Z polskich zdecydowanie najlepsza jest z O.S.M. Końskie – niewiele ustępuje greckiej. Niezła jest też ta, którą można kupić w sieci Lidl.

  3. penek1
    18 września 2005 at 19:50 Odpowiedz

    Firmy nie znam ale Feta w zalewie w kostkach jest najlepsza

  4. Thomuss
    12 marca 2006 at 10:14 Odpowiedz

    Jeżeli ktos mieszka przy zachodnioej granicy polecam zakup w Aldi, oryginalna grecka feta(kostka 200 g) kosztuje 0,79 Euro :))))

  5. wiola
    8 października 2006 at 01:16 Odpowiedz

    a moze jakas wypowiedz na temat dania???

  6. mikus
    22 stycznia 2007 at 19:10 Odpowiedz

    a ja kupilam wlasnie ser typu feta (mlekovita) i pomidory (nie wiem czy mięsite – jak to poznać po skórce? te są twarde -to na pewno) i zamierzam zrobić to za pewne pyszne danie… :) mmm… uwielbiam sery

  7. @g@
    9 maja 2007 at 16:00 Odpowiedz

    Mam pytanie czy tą potrawę można też piec w piekarniku. Jeśli tak to Ile i w jakiej temp.???

  8. ania
    9 maja 2007 at 17:36 Odpowiedz

    hej myślę że pomidory są pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha

  9. seadancer
    16 maja 2007 at 13:31 Odpowiedz

    nadziewane pomidorki sa smaczne, ja dodaje do nich jeszcze jajko na twardo z groszkiemi majonezem, a fetę daje tylko jako wierzchnia warstwe. aby wygladaly smakowiciej na sam wierzch daje troche zwyklego sera by sie zapiekl na złoto…przyprawiam bazylią z oregano
    smacznego
    ps spróbujcie nadziać pomidory albo pieczarki masą z ryży ugotownego połaczonego z usmażonymi pieczarkami na cebulce dość obficie przyprawione jarzynką itd. zasmażone serkiem żółtym – sam smak

  10. zuzia
    29 sierpnia 2007 at 14:42 Odpowiedz

    chcę podać wspaniały sposób na krojenie serka fety.Kroimy całość wraz z opakowaniem na pół, wyjmujemy dwie połówki i maczając nóż za każdym razem w gorącej wodzie kroimy jak tylko chcemy w najdrobniejsze kawałeczki i ser nam nie przywiera do noża.

  11. ania
    2 lutego 2008 at 15:28 Odpowiedz

    fakt, oryginalna grecka feta jest slona i twarda (wiem bo pracowalam w greckiej restauracji), a te nasze polskie sa troche packajace sie ale z braku laku mozna uzyc nie sa wcale zle:

  12. Iwa
    22 sierpnia 2008 at 22:11 Odpowiedz

    Wszyscy opowiadają o pysznościach , a nikt nie mówi ile czasu piecze się te pomidory. niech ktoś w końcu napisze czas pieczenia pomidorów w piekarniku.

  13. kociak417
    25 sierpnia 2008 at 11:26 Odpowiedz

    pomidory przepisowo zapieka się 10 minut w piekarniku

  14. nullka
    8 września 2008 at 10:02 Odpowiedz

    Dzięki za pomysł na krojenie sera feta !

  15. Pam
    30 grudnia 2010 at 22:52 Odpowiedz

    na 30 min 180 stopni

  16. niunia
    14 lipca 2011 at 11:28 Odpowiedz

    kompozycja pomidorów z serem feta jest idealną przystawka do każdego typu mięsa czy to pieczonego, smażonego czy grillowanego. może byc także kompletowana z grzankami z odrbina ulubionej wedliny :P Rodzaj tej przystawki pozwala na delikatne zadelektowanie sie, albo rozdzilenie smaków zwłaszcza pikantnych. ::::)

  17. greczynka
    3 sierpnia 2011 at 18:27 Odpowiedz

    12 lat mieszkam w Grecji ale jeszcze nigdy takich pomidorow nie robilam ;) Dzis premiera ;)
    O smaku sie nie wypowiem (jeszcze bo sie studza) ale powiem,ze nie trzeba natluszczac tacki. Ja zapomnialam a [pomidorki odchodza od niej same ;)

  18. giniol
    14 września 2011 at 05:59 Odpowiedz

    ja kroję fetę przy pomocy nitki

  19. eenia
    4 grudnia 2012 at 12:42 Odpowiedz

    wspanial przepis, mniam :)

  20. eenia
    4 grudnia 2012 at 13:12 Odpowiedz

    ja po wydrążeniu pomidorków solę je w środku i na chwilę odwracam je do góry dnem aby sok ściekł na talerz

Zostaw komentarz.

*