Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Poncz

Przepis przesłany nam przez Łukasza, naszego czytelnika z Radomia. Wypróbowaliśmy, polecamy...

czas: 180 minut

składniki:
0,7 litra wódki czystej
1l. Vermuthu białego wytrawnego
1 l soku z czarnych porzeczek
1,5 Coca-coli
sok z dwóch cytryn
cytryna w plasterkach
kostki lodu

przyrządzanie:

Do naczynia wlać składniki, odstawić na (co najmniej) dwie godziny. przed podaniem udekorować plastrami cytryny. Podawać z lodem, pić ostrożnie – działanie jest bardzo mocne…

uwagi:
Plastry cytryny można również zastąpić plastrami pomarańczy.

Podobne artykuły

72 Komentarzy

  1. chili
    4 stycznia 2006 at 15:22 Odpowiedz

    czy to aby nie żart?? bo nie chciałabym gości struć, a wygląda ten przepis całkiem całkiem:)

  2. Borewicz
    4 stycznia 2006 at 18:57 Odpowiedz

    jako fantyczny fan tej stront stwierdzam, że na żadnym – w tym i tym – przepisie z niej się nie zawiodłem.. :)

  3. sanczoi
    15 marca 2006 at 15:03 Odpowiedz

    to jest poncz:4 nalewki porzeczka, 2gazy strong, 0,5l vodki, cola 2l zalac jogurtem lub maslanką truskawka….efekt super

  4. magwis
    23 marca 2006 at 23:50 Odpowiedz

    Pyszny poncz! Zrobiłam go na Sylwestra i to bł mój popisowy numer. Pyszne. NIe było czuć alkoholu a rozgrzewało wspaniale. Troszkę , ale nieznacznie zmieniłam proporcje składnikówl. vina miałam nieco mniej, soku z porzeczki trochę więcej i nico więcej wódki. Ale to zmiany znikome :) Ponadto wkroiłam masę owoców cytrusowych. Plastry cytryny, pomarańcze, limetkę, mandarynki. Bardzo smaczne a owoce nasiąknęły alkoholem i zyskały wyszukanego posmaku. Lodu dawałam temu kto chciał, ale bez niego również jest świetny i bardziej rozgrzewający. Fantastycznie smakuje. Polecam! Jeszcze tylko wypróbuję przepis sanczoi :) Pozdrawiam

  5. nats
    18 kwietnia 2007 at 14:31 Odpowiedz

    zrobilam dokladnie wg przepisu i wyszlo PYCHA. rozchodzi sie błyskawicznie bo bardzo przyjemnie i szybko sie go pije. i nikt sie nie struł:)

  6. staches
    15 maja 2007 at 21:12 Odpowiedz

    przepis wygląda rozsądnie dodam drugi komentarz po sobocie:)

  7. kacha
    9 lipca 2007 at 16:18 Odpowiedz

    zrobiłam ten poncz na moja osiemnastke. fajnie wyglądal przy czym najbardziej smakowal mojej pprzyjaciółce, która (oczywiscie przez przypadek:) ) wylala go 2x raz na fotel a drugi raz za jednym zamachem załatwila ściane i dywan. na scianie zostaly plamy :9 . ale co zrobić? I tak w końcu poncz był pyszny:) ;)

  8. kasia
    10 lipca 2007 at 18:25 Odpowiedz

    jeszcze nigdy czegos takiego nie robilam ale mam zamiar wyprobowac ten przepis na parapetowce powidzcie prosze w czym to podac bo nie mam pojecia???????????

  9. Ola1982
    4 października 2007 at 21:11 Odpowiedz

    Poncz jest rewelacyjny! Mój mąż przygotował jedna porcje, która nawet nie zdazyła się zgryźć. A koleżankom jak zasmakował i juz skończyły z pierwszą porcją to sobie w trakcie imptrezy drugi zrobiły:)

  10. kasiek
    6 października 2007 at 17:41 Odpowiedz

    a w czym to sie podaje?:)w jakim naczyniu?

  11. jaro
    3 listopada 2007 at 09:46 Odpowiedz

    Właśnie wstałem po kameralnej imprezie gdzie pierwsze skrzypce odgrywał poncz. Był boski- smaczny, nie czuć alkoholu i ma potężną moc! POLECAM!

  12. jagna
    18 grudnia 2007 at 20:07 Odpowiedz

    Jest świetny, w śród znajomych został już otoczony legendą. Jedyne zmiany, więcej soku z cytryny. Polecam serdecznie!

  13. adi1871
    31 grudnia 2007 at 18:26 Odpowiedz

    poncz wyśmienity zrobiłem według przepisu i wszyscy zachwalali. pozdro

  14. Mona
    1 stycznia 2008 at 18:34 Odpowiedz

    Poncz naprawdę niezły! zaryzykowaliśmy, nikt nie żałował. Osobiście polecam więcej owoców (cytryn, pomarańczy) zanurzonych w ów miksturze. Polecam!

  15. bunia
    4 stycznia 2008 at 15:34 Odpowiedz

    zrobiłam go na sylwestra… naprawdę rewelacja jeszcze aby poprawić jego \”moc\” polecam dolać jeszcze około 1,5 szklanki spyrytusu gorąco polecam ;))

  16. $liva
    12 stycznia 2008 at 16:18 Odpowiedz

    Przepis godny polecenia, proporce mozna regulowac wedlug wlasnego uznania.

  17. darila
    28 lutego 2008 at 14:31 Odpowiedz

    mmm….pychota….ale za duze spozycie owocow ….powoduje :D niezłą baje!!

  18. pati
    10 marca 2008 at 11:41 Odpowiedz

    poncz podaje sie w spycjalnym szklanym naczyniu cos podobnego do miski jest do tego chohla ktora sie nalewa i szklaneczki

  19. oleńka
    15 kwietnia 2008 at 21:52 Odpowiedz

    jeszcze takiego ponczu nie piłam , natomiast piłam inny i bardzo mi smakował i się upiłam

  20. glk
    17 maja 2008 at 16:51 Odpowiedz

    jest ok

  21. Zuzka
    7 czerwca 2008 at 13:34 Odpowiedz

    Przygotowałam go na imprezkę ze znajomymi :P Zrobił furrorę! … trzeba było dorabiac bo zabrakło! A znajomi wspominając imprezkę zawsze zachwalają ten poncz! Dzięki za przepis! REWELKA! POLECAM!

  22. patka
    10 listopada 2008 at 12:16 Odpowiedz

    a co to jest vermuth? jak sie domyslam wino… ale to pewnie gatunek, a jakąs nazwę konkretna macie?

  23. ana
    14 grudnia 2008 at 23:58 Odpowiedz

    vermouth to droga Pani białe, słodkie wino, jednym z najpopularniejszych w Polsce jest Cin&Cin osobiście polecam ;)

  24. wujek_klaps
    20 grudnia 2008 at 18:03 Odpowiedz

    Jeżeli jesteście studentami dodajcie 0,5l wódki więcej – sami sprawdziliśmy. Wermut polecam Filipetti Extra Dry – tani, dobry i WYTRAWNY!(tańszego wytrawnego nie ma). I ostrzeżenie po wypiciu 2 szklanek średnio szybkim tempem nogi same rwą się na dancefloor!!! Osobiście polecam ostatnio świetnie rozkręcił imrezę.

  25. Papla
    28 grudnia 2008 at 22:42 Odpowiedz

    rewelacja, wcale nie czuć ze alkohol jest mocny, a osobiście nie odczułam skutków ubocznych…

  26. szpukla
    29 grudnia 2008 at 19:10 Odpowiedz

    no probujemy na sylwetra ;)

  27. Mario
    30 grudnia 2008 at 12:56 Odpowiedz

    poncz jest rewelacyjny :)))))))))))))))))))))
    alkohole typu : wódka,wino,piwo, szampan, nawet brandy Kazachstańska mi została po imprezie.
    Goście pili tylko poncz:) byli poprostu zachwyceni nim:)

    skutek odczuwlany w nogach po kilku szklaneczkach :P

  28. allos
    30 grudnia 2008 at 22:11 Odpowiedz

    ciekawe kto ustoi na nogach na sylwka ;d

  29. dj
    3 stycznia 2009 at 08:10 Odpowiedz

    Gdybym znał twórce przepisu to bym go na rękach nosił, rewelacja! Polecam wszystkim, poncz to obowiązkowy element każdej imprezy na jakiej jestem ;D

  30. gontarz i przybyła
    16 stycznia 2009 at 19:02 Odpowiedz

    właśnie pijemy!! jak damy rade to napiszemy jakie działanie!! smakowe!!

  31. zuzka2
    16 stycznia 2009 at 23:05 Odpowiedz

    to chyba kruszon a nie poncz ?

  32. Amorson
    25 lutego 2009 at 19:45 Odpowiedz

    Jest naprawde dobry, ale na nasze studenckie glowy spokojnie mozna dodac 0,5 l wodki, albo przynajmniej zeby bylo 1l wodki. Ale ogolnie przepis jest super…polecam!

  33. emi
    14 kwietnia 2009 at 19:04 Odpowiedz

    ana, coś słabo się znasz… wermut wcale nie musi być biały i wcale nie musi być słodki, warto sprawdzić zanim się coś napisze.

  34. ola aaa
    20 maja 2009 at 19:46 Odpowiedz

    moge sie dowiedziec na ile osob polecana jest jedna tura?:D tzn zmieszam tak jak napisane i na ile osob starczy?

  35. auredu
    7 września 2009 at 09:12 Odpowiedz

    Poncz rewelacja!
    Potwierdzam, że wersja z większą ilością wstawek % jest jak najbardziej :D
    Czyli 1l albo jak kto woli i więcej wódki. A całość mocna i przepyszna!

  36. jacy
    11 września 2009 at 23:05 Odpowiedz

    ja spróbuje jutro – już czekam na efekt ;-)

  37. M
    24 października 2009 at 01:00 Odpowiedz

    na ile mniej więcej osób wystarcza ten przepis ? Brzmi zachęcająco ;)

  38. kami
    10 grudnia 2009 at 19:18 Odpowiedz

    POlecam gorąco!!!!!

  39. Siewca
    18 grudnia 2009 at 11:37 Odpowiedz

    Z ziomkiem na spróbunek zrobiliśmy i sie nie zawiedliśmy smaczkiem tylko że zamiast tej 0,7 wódy lepiej 0,7 spirytusu:D

  40. 2ska
    27 grudnia 2009 at 14:24 Odpowiedz

    Daje radę! Modyfikacja: 1 litr wódki lub 0,7 + 0,25ml spirytusu i 2l coli :>. Plastrów z cytryn i pomarańczy całe mnóstwo. Mniam.

  41. pauka
    13 stycznia 2010 at 22:45 Odpowiedz

    No się zobaczy jeszcze 2 dni i juz próbka :P

  42. lejla
    8 lutego 2010 at 19:11 Odpowiedz

    Poncz super, imprezka udana, już po jednej porcji czuć efekty :), polecam!

  43. przemo
    5 marca 2010 at 16:17 Odpowiedz

    mam zamiar to wyprobowac

  44. Piotr
    15 czerwca 2010 at 23:14 Odpowiedz

    REWELACJA. Przepis jest dobry dla około 20 osób, tak na ok 2 szklaneczki ponczu na jedną osobę. ja dodaje jeszcze wino czerwone, przyprawy ( goździki, wanilię, cynamon ), dodatkowo robię napary z egzotycznych hernbat i dolewam takiego czaru. Jest naprawdę super.

  45. manta
    9 sierpnia 2010 at 23:12 Odpowiedz

    Przepis SUPER!!!! Wypróbowny na kilku imprezkach! Kiedyś jak nie było wermutu wytrawnego dodałam bianko wytrawne i wcale nie smakowało gorzej. Wszyscy nasi goście byli zachwyceni i na nastepne spotkanhia zyczą sobie powtórki. A owoców mozna dodać jakie tylko się ma i tak wszyscy powyjadają ze szklaneczek.

  46. Mara
    21 sierpnia 2010 at 08:44 Odpowiedz

    czy mozna dawac biale wino zamiast vermuthu ?

  47. Maragaht
    25 sierpnia 2010 at 14:30 Odpowiedz

    Witam
    nie ma czegoś takiego jak vermuth wytrawny jest vermuth słodki po 16zl. Smakuje to z vodka starogardzka tak średnio podobnie do wina a zarazem słabego drinka ale powiem ze działanie ma niezłe nie mam specjalnych naczyń wiec 2 szklanki i dawało się odczuć

  48. ...
    26 sierpnia 2010 at 21:19 Odpowiedz

    czy do ponczu trzeba dodać ciemnego piwa?

  49. gosia
    15 października 2010 at 14:13 Odpowiedz

    zajebisty !!!!!

  50. lenor
    21 października 2010 at 19:32 Odpowiedz

    Ja mam taki ze 1 litr spirytusu, 2 litry coli, 2 litry soku z czarnej porzeczki, litr vermuhtu czerownego, sok z polowy cytryny, sok z polowy pomarancza reszta w plasterkach do srodka, laska cynamonu , cukier waniliowy .

    POLECAM!!!!!!

  51. R.
    28 października 2010 at 17:59 Odpowiedz

    ja na niedzielne Halloween zamierzam ten poncz podać, ciekawe czy będzie smakował – mam nadzieję ;]

  52. s001
    9 stycznia 2011 at 20:11 Odpowiedz

    wyprobowane na sylwestra, nie czuc w ogole vodki co jest duzym plusem, ogolnie wszyscy zadowoleni i nastepnym razem na pewno bedzie z 10 litrow:)

  53. majka
    15 stycznia 2011 at 22:07 Odpowiedz

    ten poncz jest naprawdę super nie czuć wódki,a działa piorunująco,ja za miast soku z ciemnej porzeczki dałam sok z czereśni z Tymbarka pycha,gorąco polecam,zrobiłam go na 18 córki,tyle że podwójną porcję towarzystwo było zachwycone,polecam..

  54. olamanola
    22 marca 2011 at 23:07 Odpowiedz

    pycha robilam w urodziny polecam

  55. Ava
    21 maja 2011 at 12:57 Odpowiedz

    Rewelacja. Wypróbowałam na imprezie urodzinowej. Wszyscy byli zachwyceni.

  56. Marysia
    20 lipca 2011 at 13:47 Odpowiedz

    A ja ostatnio robiłam sobie poncz z herbaty jabłkowej Dilmah i do tego dodałam odrobinę soku jabłkowego :) Wyszło naprawdę cieakwie i pysznie :)

  57. me
    7 września 2011 at 13:20 Odpowiedz

    można dodać jeszcze do tego jakieś owoce??

  58. xxxx
    15 września 2011 at 18:11 Odpowiedz

    czy można zrobic ten poncz 1 dzien przed imprezą? czy nie bd mieć dalej dobry smak?

  59. Halo
    14 grudnia 2011 at 22:04 Odpowiedz

    u mnie stał 18h w lodówce, nic mu się nie stało, smakował rewelacyjnie jak zawsze!

  60. K-BaN
    30 grudnia 2011 at 11:32 Odpowiedz

    Na sylwestra bedzie jak ta lala ja wzbogacilem receptore o cynamon i gozdziki + cala pomarańcza mmmm pycha :) a jakiego strzala ma w glowe :O

  61. gusia
    31 grudnia 2011 at 15:31 Odpowiedz

    Kochani napiszcie szybko czy zamiast vermhutu moge dać szampana ?

  62. palce lizać
    31 grudnia 2011 at 16:54 Odpowiedz

    Gusiu nie bardzo, wermuth w ponczu to podstawa…

  63. myszkoow
    2 kwietnia 2012 at 18:23 Odpowiedz

    Mam pytanie tam dajemy 1,5 litra koli czy 1,5 butelki koli

  64. Dagmara
    30 maja 2012 at 21:37 Odpowiedz

    Z Pepsi znacznie smaczniejszy – poważnie, nie kierujcie się natrętną reklamą, tylko smakiem

  65. t-ska
    18 czerwca 2012 at 23:33 Odpowiedz

    Poncz jest SUPER!!!! Wypróbowałam parę razy, dodałam różne owoce mix kiwi, banany,cytryny,pomarańcze ale alkohole i sok dodałam jak w przepisie. Goście byli zachwyceni i humorki się poprawiały z każdym łykiem. Przed samym podaniem latem polecam dużo kostek lodu! PYCHOTA:))))))))))))

  66. miagni
    11 sierpnia 2012 at 18:33 Odpowiedz

    poncz zrobil u mnie na imprezie furore lecz w nieco zmienionym skladzie. ale to juz tajemnica . polecam

  67. witam
    18 listopada 2012 at 21:11 Odpowiedz

    Kolesia to chyba pogięło z tą coca-colą o ile to nie żart.Może zmienisz jeszcze przepisy chleba,placków ziemniaczanych czy ćwikły.Gratuluję prymitywnej wyobrazni

  68. ALAKINGA951
    8 lutego 2013 at 09:52 Odpowiedz

    jeszcze nie zrobiłam ponczu ale mam nadzieję że będzie bardzo dobry

  69. madzong
    13 marca 2013 at 23:34 Odpowiedz

    Czy wódke czystą można zastąpić wódką smakową? Jeśli tak, to jaki smak będzie najbardziej tu pasował? Będę wdzięczna za szybkie odpowiedzi, planuje zrobić poncz na sobote :)

  70. P.M
    21 października 2013 at 18:20 Odpowiedz

    Czy znacie jakiś przepis na ponczo dla dzieci na zabawę

  71. @miagni
    12 czerwca 2014 at 23:00 Odpowiedz

    Ale Ty jestes glupi, az mnie glowa rozbolala czytajac Twoje slone wypociny polglowku. Zastanow sie nastepnym razem polecajac cos czego skladu nie podajesz – napewno wszystkim pociekla slinka po spodniach nasz \”guru\” mieszanek alkoholowych, mam nadzieje , ze jestes bezplodny bo wspolczuje Twojemu potomstwu, sluchac prawidel takiego patalacha.

  72. dana56
    12 lipca 2014 at 08:17 Odpowiedz

    Poncz jest zajefajny. Polecam na cieple wieczory.

Zostaw komentarz.

*