Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

Koktajl ananasowy z miodem

Koktajl ananasowy z miodem

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Poziomkowy bałagan bezowy

Jeżeli szukasz prostego acz efektywnego deseru, to ta propozycja będzie dla Ciebie idealna. Czas jej przygotowania to jedynie 15 minut, a gwarantujemy, że będzie ona ozdobą Twojego stołu. Ponadto szeroka gama owoców czyni ten deser zdrowym i lekkim. Przepis poleca Tomek Woźniak.

Żubrówka_Tomek Woźniak (kucharz, podróżnik)_1_fot. Ba sia Misiurek i Magda Pawluczuk

czas: 15 min

liczba porcji: 4

składniki:

  • 400 ml schłodzonej śmietany 12%
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 200 g gotowej bezy
  • 200 g poziomek
  • 100 g jeżyn
  • 100 g truskawek
  • 1 źdźbło trawy żubrowej
  • 1 łodyga tymianku cytrynowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

przyrządzanie:

Wymieszaj śmietanę z serem mascarpone, aby uzyskać jednolity krem. Dodaj połowę pokruszonych bez i ponownie wymieszaj. Przełóż krem do niskiego naczynia lub na duży talerz, posyp pozostałą częścią bezy. Rozgnieć połowę owoców widelcem, wymieszaj z 1 łyżką cukru pudru oraz octem balsamicznym i zmiksowaną na pył trawą żubrową. Polej owocami bezę, posyp pozostałą częścią owoców, posiekanym tymiankiem i uprażonymi płatkami migdałowymi i… gotowe!

 

Smacznego!