Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Poznaj smaki Orientu – Kurczak Zagrodowy po chińsku

Państwo Środka słynie ze zdecydowanych smaków, uzyskiwanych dzięki starannemu doborowi składników i przypraw. Chińczycy duży nacisk kładą również na jakość wykorzystywanych produktów. Daj się zainspirować ich aromatyczną kuchnią, wykorzystując przepis na pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia po chińsku.

Kurczak Zagrodowy po chińsku

Kurczak jest elementem wielu tradycyjnych chińskich dań, bez których mieszkańcy Państwa Środka nie wyobrażają sobie udanej uczty. Dodatek charakterystycznych dla tej części świata składników, takich jak pędy bambusa, suszony imbir, sezam, sos sojowy oraz fasola mung sprawiają, że potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli użyjesz ich do przygotowania delikatnej piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, danie zyska nie tylko walory smakowe. Będzie również, w myśl filozofii chińskiej kuchni, korzystne dla zdrowia.

składniki:

- 1 czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paski

- 1 małą marchew pokrojoną w słupki

- 1 łodygę selera naciowego pokrojoną w słupki

- 1 łyżkę oleju sezamowego

- 1 łyżkę ziaren sezamu

- 100 ml sosu sojowego lub słodkiego sosu chili

- 100 g ugotowanego makaronu gryczanego

- 2 główki kapusty pak choi

- 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokrojone w paski

- 2 posiekane cebule dymki ze szczypiorem

- 2 rozgniecione ząbki czosnku

- 3 łyżki oleju arachidowego

- 4 łyżki sosu miodowo-sojowego lub słodkiego sosu chili

- garść kiełków fasoli mung

- garść orzechów nerkowca

- sok z 1 limonki

- ½ łyżeczki imbiru suszonego

- ½ łyżki pasty sambal oelek

przyrządzanie:

Cebulę obsmażyć na rozgrzanym oleju z kolorową papryką, marchewką oraz selerem. Chrupiące jarzyny przełożyć na talerz, a na tej samej patelni obsmażyć zamarynowaną pierś Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Gdy się zrumieni, dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz kapustę pak choi, sos sojowy (ew. słodki sos chili), kiełki fasoli, orzechy i makaron gryczany. Delikatnie wymieszać, a następnie przełożyć na talerz. Aromatycznego fileta kurczaka posypać szczypiorem oraz ziarnami sezamu i skropić sosem miodowo-sojowym lub słodkim sosem chili.

Smacznego!