Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 pomysłów na zmianę waszej kuchni!

10 pomysłów na zmianę waszej kuchni!

Gulasz wołowy z marchewką

Gulasz wołowy z marchewką

Mus czekoladowy z banana i awokado

Mus czekoladowy z banana i awokado

Banany nadziewane czekoladą – idealne na grilla

Banany nadziewane czekoladą – idealne na grilla

Lody wodne o smaku malinowym

Lody wodne o smaku malinowym

Naleśniki z bananami i syropem klonowym

Naleśniki z bananami i syropem klonowym

Wegańskie burgery z buraków

Wegańskie burgery z buraków

Koktajl z kefirem i owocami

Koktajl z kefirem i owocami

Jak ugotować FASOLKĘ SZPARAGOWĄ?

Jak ugotować FASOLKĘ SZPARAGOWĄ?

Jajka zapiekane w formie na muffiny

Jajka zapiekane w formie na muffiny

Młode ziemniaki z kminem rzymskim

Młode ziemniaki z kminem rzymskim

Bananowy shake z kawą i wiórkami kokosowymi

Bananowy shake z kawą i wiórkami kokosowymi

Pancakes z malinami

Pancakes z malinami

Lody z mrożonych bananów

Lody z mrożonych bananów

35 NIESAMOWITYCH sztuczek w kuchni

35 NIESAMOWITYCH sztuczek w kuchni

Jak można wykorzystać ŻURAWINĘ w kuchni? – 8 inspiracji

Jak można wykorzystać ŻURAWINĘ w kuchni? – 8 inspiracji

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy nowy cykl, w którym będziemy prezentować przyprawy, ich właściwości i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Na pierwszy ogień – kurkuma!

 

Kurkuma_vers_poeder

Trochę z historii i trochę z wyglądu

 

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, w czasach starożytnych nie służyła jedynie jako przyprawa, wykorzystywano ją również jako żółty barwnik. W religii hinduskiej wciąż się ją stosuje do barwienia świętych szat. Kurkuma w wielu krajach nazywana jest żółtym korzeniem, jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi.

Kurkuma wyglądem podobna jest do imbiru. Kłącze kurkumy najczęściej mierzy od 2,5 do 7 cm długości. Hodowla tej rośliny wymaga gorącego i wilgotnego klimatu oraz dość lekkiej i przepuszczalnej gleby. W sklepach kurkuma spotykana jest najczęściej w postaci mielonego jasnożółtego proszku. W takiej postaci dość szybko wietrzeje, dlatego należy ja przechowywać w hermetycznych opakowaniach z dala od promieni słonecznych.

 

 Na kolejnej stronie dowiesz się więcej

 

loading...