Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

25 pomysłów na przytulną kuchnię w bloku!

25 pomysłów na przytulną kuchnię w bloku!

Koktajl z pokrzywy na zdrowie

Koktajl z pokrzywy na zdrowie

8 dodatków, które wzbogacą smak DOMOWYCH PRZETWORÓW

8 dodatków, które wzbogacą smak DOMOWYCH PRZETWORÓW

4 pomysły na JARSKI OBIAD w 20 minut

4 pomysły na JARSKI OBIAD w 20 minut

3 składnikowy sos do makaronu

3 składnikowy sos do makaronu

Lodowy shake MANGO z cynamonem

Lodowy shake MANGO z cynamonem

Pasta z bobu i koperku! Pycha

Pasta z bobu i koperku! Pycha

4 powody dlaczego WARTO JEŚĆ BÓB!

4 powody dlaczego WARTO JEŚĆ BÓB!

Błyskawiczne danie – makaron z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami

Błyskawiczne danie – makaron z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami

AGREST – 10 zdrowotnych właściwości, o których mało kto wie

AGREST – 10 zdrowotnych właściwości, o których mało kto wie

Lodowe smoothie z malinami i truskawkami

Lodowe smoothie z malinami i truskawkami

Warzywa i owoce sezonowe w CZERWCU

Warzywa i owoce sezonowe w CZERWCU

6 przepisów z wykorzystaniem PORZECZKI

6 przepisów z wykorzystaniem PORZECZKI

10 najlepszych przepisów z MALINAMI w roli głównej

10 najlepszych przepisów z MALINAMI w roli głównej

Najtańsze ciasteczka świata! Prosty przepis

Najtańsze ciasteczka świata! Prosty przepis

Słodki chlebek z AWOKADO

Słodki chlebek z AWOKADO

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy nowy cykl, w którym będziemy prezentować przyprawy, ich właściwości i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Na pierwszy ogień – kurkuma!

 

Kurkuma_vers_poeder

Trochę z historii i trochę z wyglądu

 

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, w czasach starożytnych nie służyła jedynie jako przyprawa, wykorzystywano ją również jako żółty barwnik. W religii hinduskiej wciąż się ją stosuje do barwienia świętych szat. Kurkuma w wielu krajach nazywana jest żółtym korzeniem, jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi.

Kurkuma wyglądem podobna jest do imbiru. Kłącze kurkumy najczęściej mierzy od 2,5 do 7 cm długości. Hodowla tej rośliny wymaga gorącego i wilgotnego klimatu oraz dość lekkiej i przepuszczalnej gleby. W sklepach kurkuma spotykana jest najczęściej w postaci mielonego jasnożółtego proszku. W takiej postaci dość szybko wietrzeje, dlatego należy ja przechowywać w hermetycznych opakowaniach z dala od promieni słonecznych.

 

 Na kolejnej stronie dowiesz się więcej